12
EPA
ZWE
ZWE
0
2
ENG
ENG

‘Walk in the park’: Engeland zonder glans richting halve finale nadat Zweden hen niks in de weg legt

Na een slaapverwekkende vertoning slaagde Engeland er in om Zweden te kloppen in hun kwartfinale: 0-2. Met dank aan het geheime wapen van de ‘Three Lions’ (de kopkracht) en een Zweeds elftal dat niet meteen een vuist kon maken. Dat het meer weg had van een oefenwedstrijd, daar malen de troepen van Gareth Southgate niet om. Engeland staat namelijk voor het eerst sinds 1990 in de halve finale van een WK.

Fletse pot voetbal. Op geen enkel moment kregen we het gevoel dat we naar een kwartfinale op een WK aan het kijken waren. Of werd de voetballiefhebber gisterenavond misschien wat te veel verwend? Dat gebeurde vandaag alvast niet. Claesson probeerde het eens van ver en Harry Kane legde zijn schuiver naast de Zweedse kooi. De ban breken, daar slaagden de ‘Three Lions’ wel in. Met hun grootste wapen: de stilstaande fase. Het was Harry Maguire die een hoekschop binnen buffelde. Van de elf Engelse doelpunten op dit WK vielen er acht na een stilstaande fase. Raheem Sterling liet het na om er voor de rust nog 0-2 van te maken. Wat scoort de speler van Manchester City toch o zo moeilijk voor zijn nationale ploeg.

De Zweden moesten wel komen, maar zich echt haasten deden de ‘Blagult’ niet meteen. Marcus Berg knikkerde het leer eens tussen de palen en zag dat Pickford attent stond te keepen. Wanneer Jessy Lingard met veel gevoel het leer op het hoofd van Dele Alli schilderde, leek het geloof helemaal weg te zijn bij de Zweden. Toch sprokkelden de jongens van bondscoach Janne Andersson nog wat kansen bij elkaar. Maar ook Claesson en nog eens Berg, stuitten op Jordan Pickford. Opdracht zonder te flitsen volbracht voor Gareth Southgate en co. Voor de derde keer in de geschiedenis van het Engels voetbal scharen de ‘Three Lions’ zich bij de laatste vier op een Wereldbeker.

12
REUTERS

Tactische analyse

Stilstaande fases. Daar lag de sleutel van deze wedstrijd. De Engelsen waren niet bij machte om al combinerend het Zweedse blok te ontwrichten. Die vernuftige laatste pass in de zone van de waarheid ontbrak al te vaak. Er loopt bij de ‘Three Lions’ dan ook geen Kevin De Bruyne of Eden Hazard rond. Dat kan uiteraard ook gezegd worden van de Zweden. In hun 4-4-2 gaven ze dan wel weinig ruimte weg, vooraan waren ze onmondig.

12
Photo News

Man van de match: Jordan Pickford

Moest niet al te veel werk opknappen, maar stond er wel als het moest. Eerst duwde hij een kopbal met een uitstekende parade nog uit zijn doelvlak. Wanneer ook Claesson de doelman van Everton op de proef stelde, ging Pickford goed en snel tegen de grond. 

12
Photo News

Southgate: "Pickford was subliem"

"We wisten dat het een moeilijke wedstrijd zou worden", vertelde bondscoach Gareth Southgate. "Zweden heeft een heel goed georganiseerd team. We hebben ze in het verleden wel eens onderschat en dat zou niet opnieuw gebeuren."

"We hebben vandaag met dezelfde vastberadenheid en wilskracht als de Zweden gespeeld. Bij ons stond er iets meer kwaliteit op het terrein en dat heeft het verschil gemaakt. Onze doelman Jordan Pickford was subliem. We blijven nu sowieso nog een week hier. Elke match vatten we op dezelfde manier aan, maar een halve finale in Moskou tegen Rusland zou pas echt geweldig zijn."

12
Photo News

"Niemand wou vandaag al naar huis", reageerde Jordan Pickford. "Dit is super. We gaan hard blijven werken om samen in het toernooi te blijven. We zijn een groep vrienden, hebben de kwaliteiten en de goede mentaliteit. Coach Gareth Southgate heeft ons tot een hecht team gesmeed. Daar hebben we de jongste jaren hard aan gewerkt en dat zie je nu op het terrein. Dat ikzelf een goede prestatie aflever, is super, maar wat echt telt is het team. We werken allemaal voor elkaar, iedereen draagt zijn steentje bij."

Topscorer Harry Kane kon zijn totaal van zes goals niet aandikken. "Maar dat is niet belangrijk. Dit was voor mij persoonlijk ook niet mijn beste wedstrijd, maar wat maakt het uit. Dat we ons plaatsen voor de halve finales geeft een onbeschrijflijk gevoel. Ik denk dat we het nog niet goed beseffen. Er wacht ons over enkele dagen opnieuw een grote match, maar we voelen ons goed en hebben vertrouwen. We moeten op dit pad doorgaan. Dit is een geweldige prestatie. Dat waren we de supporters die thuis in ons geloven ook verplicht. We willen ons land trots maken."

12
Photo News

Zweedse bondscoach: "Denk dat Engeland het WK kan winnen"

Het verschil was klein, maar Engeland was beter", reageerde de Zweedse bondscoach Janne Andersson . "Er ging eigenlijk niet zo heel veel mis. We stonden gewoon tegenover een heel goede tegenstander, terwijl we zelf net niet ons allerbeste niveau haalden."

"Engeland gaf heel weinig weg. Het is moeilijk om kansen te creëren tegen een elftal dat met vijf verdedigers speelt. Dan hadden ze ook nog een heel goede doelman. Hij voorkwam vroeg in de tweede helft de gelijkmaker. Als je verliest betekent dat niet noodzakelijk dat je iets fout hebt gedaan. Soms was je tegenstander gewoon beter en dan moet je je daarbij neerleggen. Ik heb het grootste respect voor de Engelsen en wil hen dan ook feliciteren. Ik denk wel degelijk dat Engeland goed genoeg is om het WK te winnen. Ze zijn sterk en goed georganiseerd."

"Er zijn altijd dingen die je anders had kunnen doen, maar ik denk dat het al heel mooi is dat dat we zover gekomen zijn. We hebben sterke tegenstanders verslagen. Na de wedstrijd heb ik de spelers op het veld verzameld. Ze waren droevig en teleurgesteld, maar ze moeten de goede dingen van dit toernooi onthouden. We hebben hier erg sterk gepresteerd."

12
EPA

De beste tweets:

De beste foto's:

12
EPA
12
EPA
12
AP
12
REUTERS
12
REUTERS

23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Freddie Heremans

    Engeland is veruit de triestigste ploeg van de 32 deelnemers aan dit WK. Dat hebben ze al 5 keer getoond. Slaapverwekkend, ergerlijk, bedroevend. Ik hoop dat Kroatie hun laatste station wordt, want dit geklooi en gemodder als Finalist zou een smet werpen op het tornooi.

  • Geert Thijs

    FARA ik geef je groot gelijk das de waarheid België komt 2 keer met piet op voor sprong tegen Japan en Brazilië alleen op de counter score ze 2 de helft 1 keer aan goal geweest tegen Brazilië en dikke penalty van Vincent dus zo vet was het ook niet

Lees meer