RV

Belgische vlag krijgt voor Fransen na uitlatingen Rode Duivels andere betekenis: "Frankrijk - Frustratieland: 1-0"

We zijn nu meer dan een week verder, maar het treffen tussen Frankrijk en België in de halve finale van het WK blijft nog steeds nazinderen. Na de giftige prikken van enkele Rode Duivels over de speelstijl van Les Bleus werd onze vlag bij Franse Twitteraars synoniem voor "seum" wat zo veel wil zeggen als "frustratie". Ook een beeld uit de documentaire van het  Franse televisiestation TF1 werd bewerkt tot: "Frankrijk - Frustratieland: 1-0".

De Franse voetbalwereld is in de ban van het woord "seum". Vooral de woorden die Thibaut Courtois meteen na de verloren halve finale uitsprak ("ze speelden antivoetbal"), zinderen nog na in Frankrijk. "Die verklaringen afkomstig van een 'grote' speler - hij werd verkozen tot beste keeper van het WK - deden meerdere Franse opspringen", schrijft de Franse krant Le Monde. "Maar in plaats van kwaad te worden, kozen ze op het internet om het gedrag van Courtois te bespotten."

Zo wordt Thibaut Courtois in heel wat Franse tweets door het slijk gehaald. Het hoofd van onze nationale doelman prijkt bijvoorbeeld op een fles water, "met de tranen van Courtois" en het drankje Capri-Sun werd plots "Capri-seum", met uiteraard de afbeelding van Courtois op. Twitteraars gebruiken de Belgische vlag vanaf nu dan ook als een synoniem voor het woord "seum".

Dat de Belgische doelman ondertussen zijn verontschuldigingen had aangeboden aan het Franse publiek, mocht niet meer baten. “Misschien heb ik een beetje te fel gereageerd”, vertelde het Belgische sluitstuk na de 2-0-zege tegen Engeland. “Maar goed, wat wil je ook... Ik heb de reacties gezien, de Fransen hebben me een beetje vermoord (lacht). Je moet begrijpen dat die uitspraken in het heetst van de strijd werden gezegd. Twee minuten na de uitschakeling in de halve finale waarin je voelde dat je niet slechter was dan Frankrijk.” 

De Franse bondscoach Didier Deschamps liet zich ook nog even uit over de Belgische reacties na die halve finale. "Ik kan het wel begrijpen, want ik ben ook speler geweest", vertelde hij aan TF1. "Als je een speler bent van hoog niveau, heb je net een grote ontgoocheling achter de rug. Je bent uitgeschakeld. Ik kan begrijpen dat ze niet de luciditeit en de noodzakelijke terugblik hebben in het heetst van de strijd. Ze realiseren niet wat hun woorden teweeg brengen. Dat maakt deel uit van de sport."

113 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Berry Colijn

    Ze hebben volkomen gelijk. Calimerogedrag van de Belgen. Hun minderwaardigheidscomplex is weer gegroeid. Dat hadden ze al toen Nederland al heel veel won en nu wint Frankrijk. Slechte verliezers.

  • Pier Aspe

    Trouwens ze hebben gelijk...ZIJ zijn wereldkampioen en wij ??? 3de of 8ste...op zo'n tornooi is er maar één ding dat telet dat is werelkapioen worden en al de rest is zever in pakjes...

Lees meer