11
AP
BRA
BRA
2
0
CRI
CRI
BRA
CRI

Brazilië kruipt na resem kansen (én toneelstukje Neymar) door het oog van de naald tegen Costa Rica

Dat heet dan door het kleinste gaatje kruipen. Lange tijd leek Brazilië tegen Costa Rica op een troosteloze 0-0 af te stevenen, maar enkele minuten voor tijd tikte Coutinho tóch de bevrijdende treffer tegen de touwen. Neymar zorgde in het slot voor de 2-0. 

Keylor Navas was met enkele knappe parades een hele poos dé grote boeman van de Seleção terwijl ook Neymar én de videoref een hoofdrol opeisten. Ref Kuipers wees naar de stip toen de duurste voetballer ter wereld wel erg makkelijk tegen de grond ging. Het feestje bleef echter uit, de videoref had de knappe acteerprestatie immers in de smiezen. Een twee op zes voor de 'Goddelijke Kanaries' leek in de maak, tot Firmino met een gelukje Coutinho bediende. De ster van Barcelona tikte de bevrijdende goal en z'n tweede van dit WK koeltjes binnen. Ook Neymar bracht zich in de slotseconden nog op het scorebord. 

Door het allerkleinste gaatje, maar met een vier op zes neemt Brazilië wel een serieuze optie op de zestiende finales. Voor Costa Rica is het avontuur over. 

11
Photo News

Tactische analyse

Met een vijfmansdefensie en volle overgave trachtte Costa Rica de Braziliaanse sterren in de aanvangsfase zo ver mogelijk van doel te houden. Eens in balbezit mikte het via de rechterflank op de pijlsnelle counter. Marcelo – niet altijd tuk op verdedigend werk – stond meermaals tegenover twee pionnetjes. De razendsnelle Venegas en Gamboa knutselden zo bijna een vroege 0-1 in mekaar.

Na wat tactisch bijsturen van bondscoach Tite – Coutinho ging de linksachter bijstaan waar nodig – was dat euvel van de baan. Brazilië nam vanaf dan de partij stevig in handen, vooral vlak na de koffie was de technische suprematie even om van te likkebaarden. De Costa Ricanen gooiden nog steeds vol overgave hun kop voor iedere bal maar de loepzuivere kansen kwamen nu wél voor de ‘Goddelijke Kanaries’. Keylor Navas wilde zich met enkele topparades niet gewonnen geven, maar Coutinho brak de ban dan toch. Verdiend. 

11
EPA

Man van de match: Coutinho

Loste 'het probleem Marcelo' op en liet zich goed uitzakken om de vele aanvalsgolven op gang te brengen. Verloste Brazilië in de blessuretijd door attent mee naar voor te schuiven. Aanwezig en in tegenstelling tot andere Braziliaanse goochelaars vandaag bijzonder moeilijk van de bal te zetten. Prima partij. 

De beste tweets

Reacties

"Ik weet niet wat we anders hadden kunnen doen", verklaarde Oscar Ramirez, de bondscoach van Costa Rica na afloop van de nederlaag. De Costa Ricanen zijn uitgeschakeld voor de achtste finales.

Costa Rica leek op een gelijkspel af te stevenen tegen de WK-favoriet, maar Philippe Coutinho (90.+1) en Neymar (90.+7) troffen alsnog raak in de blessuretijd. "We hadden een plan, een strategie", zei Oscar Ramirez. "Het was onze bedoeling om de tegenstander te controleren, met of zonder bal. Gedurende 91 minuten hebben we hun kansen tot een minimum kunnen beperken."

"Ik weet niet wat we anders hadden kunnen doen. We speelden tegen het op één na beste team ter wereld. Gezien onze kwaliteiten was het redelijk om op een gelijkspel te mikken. Ik denk dat we het goed gedaan hebben. Maar we hebben niet gespeeld zoals in 2014 (toen Costa Rica de kwartfinales bereikte, nvdr.), want we zijn er niet in geslaagd onze acties om te zetten in doelpunten."

"Brazilië heeft zoveel goede spelers. We wisten dat Neymar sukkelt met een blessure, maar we hebben nooit geprobeerd om hem te blesseren. We hebben geprobeerd om hem op een eerlijke manier af te stoppen, en we zijn daar aardig in geslaagd."

11 Oscar Ramirez.
EPA Oscar Ramirez.

Coutinho en bondscoach Tite halen opgelucht adem na zege tegen Costa Rica

"We hebben er vanaf de eerste minuut alles aan gedaan om de overwinning te pakken", zei Coutinho na de wedstrijd. "We zijn de hele wedstrijd kalm gebleven en zijn daarvoor uiteindelijk beloond. De Costa Ricanen verdedigden sterk en hun middenvelders hielden de wedstrijd goed onder controle. Maar we hebben niet opgegeven zoals de bondscoach ons gevraagd heeft."

Coutinho had ook lovende woorden voor zijn ploegmaat Neymar, die in de 97e minuut de score nog uitdiepte tot 2-0. "Iedereen weet dat hij een paar maanden geleden een zware blessure heeft opgelopen. Hij heeft heel moeilijke maanden gekend. We zijn dan ook zeer blij dat hij kon scoren."

11
AFP

Diezelfde Neymar barstte na de wedstrijd in tranen uit op het veld. Braziliaans bondscoach Tite verklaarde wat er aan de hand was met zijn goudhaantje. "Het waren tranen van geluk. Als je voor Brazilië speelt, draag je namelijk heel wat druk met je mee", zei Tite. "Neymar werkt bovendien nog volop aan zijn terugkeer. Hij speelde meer dan drie maanden geen enkele minuut, nu speelt hij al 90 minuten. Hij is en blijft een mens en heeft dus tijd nodig om op zijn oude niveau te geraken. Maar hij zal zijn beste niveau terugvinden, daar ben ik zeker van."

Tite vindt dat niet alleen Neymar, maar zijn hele team elke wedstrijd beter wordt. "We hebben geen enkel moment aan opgeven gedacht. Ik had mijn spelers gewaarschuwd dat we niet 90, maar 95 minuten zouden hebben om het verschil te maken", zei Tite. "Je moet altijd geconcentreerd blijven tot het einde. We hebben een geweldige tweede helft gespeeld die alles in zich had. We toonden ons uithoudingsvermogen en onze afwerkingskracht."

De Braziliaanse bondscoach was bij de verlossende treffer van Coutinho zo blij dat hij bij het vieren zelfs ten val kwam en zich blesseerde. "Ik denk dat ik een spierscheur opgelopen heb. Na het doelpunt ben ik zelfs niet naar mijn spelers kunnen lopen. Al hinkend moest ik naar de bank terugkeren", lachte Tite.

11
Photo News

Beste foto's

11
Photo News
11
Photo News
11
Photo News
11
AFP
11
REUTERS

29 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Dirk Tuymans

    Referee helpt duidelijk Brazilie. Neymar moet zeker rood krijgen. Met de rust al. De man int geel stond te bibberen op zen benen. Direct naar huis sturen.

  • willems michel

    Moest in de openingswedstrijd in Brazilië ook al rood hebben gekregen voor het in de rug springen van ..... Showman en overroepen.

Lees meer