9
Photo News
SEN
SEN
0
1
COL
COL

Colombia plaatst zich toch: buffelstoot Yerry Mina zorgt voor bijzonder zure WK-exit voor Senegal

Het heeft lang aan een zijden draadje gehangen, maar Colombia is er toch in geslaagd om zich ten koste van Senegal te plaatsen voor de 1/8ste finales. Yerry Mina was met een kopbaltreffer de verlosser van dienst: 0-1. Senegal sneuvelt dan weer omdat het meer gele kaarten heeft gepakt dan Japan. 

Zo dartel de Colombianen in hun vorige partij na de pauze over Polen walsten, zo weinig kansen voetbalden ze tegen Senegal bij elkaar. Dat was uiteraard ook de verdienste van de ‘Leeuwen van Terenga’. De troepen van Aliou Cissé hadden hun zaakjes  -lees: de organisatie - goed voor elkaar. Colombia was dan ook weer niet gediend met het uitvallen van sterspeler James Rodriguez. Die stapte enorm ontgoocheld met een sluimerende blessure recht naar de kleedkamer. Benieuwd of hij straks speelklaar geraakt voor de 1/8ste finale. De Zuid-Amerikanen mochten overigens de videoref bedanken. Scheidsrechter Milorad Mazic gaf eerst een strafschop, maar na raadplegen van de VAR kwam hij terug op zijn beslissing. Terecht, want de ingreep van Davinson Sanchez was koosjer.

Aanvallend was het een bijzonder mager beestje, maar na de pauze kwam Colombia dan toch opzetten. Met veel meer durf en wilskracht. Het bleef echter bijzonder moeilijk om kansen af te dwingen in het spel en het stond dan ook in de sterren geschreven dat de beslissing zou vallen op een stilstaande fase. Yerry Mina buffelde zijn tweede kopbaltreffer van het WK binnen. De opvallende dansjes van 'Los Cafeteros' namen de Colombianen er maar al te graag bij. Senegal sneuvelt net als alle andere Afrikaanse landen op dit WK in de groepsfase en zorgt ook voor een primeur. Voor het eerst op een Wereldbeker moet een land inpakken op basis van Fair Play. Japan heeft net als Senegal vier punten en ook het doelsaldo is hetzelfde. Japan pakte echter vier gele kaarten, tegenover zes van Senegal. Meer dan opmerkelijk. 

9
Photo News

Tactische analyse

Colombia moest winnen om toch nog door te stoten en dat wisten de Senegalezen maar al te goed. Tot iets over de middenlijn mochten ‘Los Cafeteros’ opdraven, maar vanaf dan deden de Afrikanen er alles aan om de offensieve voetballers niet in hun spel te laten komen. Bovendien liep al het Colombiaans geweld centraal vast in de trechter. Colombia balanceerde tussen hoop en vrees. Langs de ene kant de bevrijdende treffer, aan de andere kant een tegendoelpunt dat het lot kon bezegelen. Het werd uiteindelijk het eerste. 

9
REUTERS

Man van de match: Yerry Mina

De verlosser van het vaderland. Met zijn 1m95 pakte de centrale verdediger van Barcelona opnieuw uit met zijn sterkste wapen: zijn kopbalkracht. Het kwam Colombia op een hoekschop van Quintero bijzonder goed van pas. 

9
REUTERS

Pekerman: "Ik heb grote zorgen over James"

 De Colombiaanse bondscoach José Pekerman is ongerust over sterspeler James Rodriguez. Die moest al in de 31e minuut geblesseerd van het veld. "Ik heb grote zorgen. Het is heel zwaar voor mijn ploeg", aldus Pékerman donderdag in Samara. "Hij heeft gisteren normaal getraind. Er was geen aanwijzing voor een blessure. We hopen dat we na onderzoek positief nieuws krijgen."

Senegal is door zijn minder goede Fair Playranking dan Japan dus niet geplaatst voor de achtste finales. "Dit is het leven. Fair Playpunten maken deel uit van de regels. We moeten dat respecteren", aldus Aliou Cissé, bondscoach van Senegal.

"Ik ben erg trots op mijn team vandaag en ik ben trots op hun werk. We waren liever op een andere manier uitgeschakeld, maar dit is hoe het loopt en we wisten dat dit de bepalingen waren."

Cissé vond dat zijn ploeg in de eerste helft tegen Colombia had kunnen scoren. "Ik denk dat we de wedstrijd behoorlijk goed controleerden. Ik ben gewoon teleurgesteld voor mijn team, voor deze generatie en voor deze spelers die elke dag voor hun land vechten. Ik wil hen blijven aanmoedigen en bij hen blijven, want ik denk dat we van hen in de toekomst nog heel wat goede dingen mogen verwachten."

Colombia gaat als groepsleider door naar de volgende ronde. "Er is geen magische formule voor voetbal en één enkel antwoord op waarom een ploeg een andere verslaat", aldus de Colombiaanse bondscoach José Pekerman. "Volgens mij hebben we de stilstaande fase (die tot de goal leidde, nvdr.) goed verwerkt en was dat geen toeval, aangezien we spelers hebben die sterk zijn met hun voeten en met het hoofd. Er waren wel ook enkele erg zorgwekkende momenten, vooral in de eerste helft toen Senegal erg goed speelde."

"De match was moeilijk, want we konden niet de nodige controle op het middenveld verkrijgen, zodat we de juiste ballen naar Falcao konden sturen. Dit was een gelijkopgaande groep en dat zie je met Senegal dat een heel goed toernooi had, maar naar huis gaat."

De beste tweets:

De beste foto's:

9
Photo News
9
Photo News
9
REUTERS
9
REUTERS
9
AFP

6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Guy Bevers

    Duifelijke penalty ; Speler langs achteren tackelen en raken in strafschopgebied ; altijd penalty !!!! Al 1000 jaar zo ! Maar VAR vindt dat Afrikaanse landen niet door mogen , dus geen penalty volgens VAR !!??

  • eric debanne

    België tegen Colombia ......??? Dan liggen ze eruit zeker en vast !

Lees meer