36
REUTERS
FRA
FRA
4
2
KRO
KRO
FRA
KRO

De tweede voor Frankrijk! Met dank aan wonderkind Mbappé, moegestreden Kroaten en... de VAR

Alsof het in de sterren van het Luzhniki geschreven stond, werd de WK-finale een blauwdruk van een maand voetbal in Rusland 2018. Een omstreden beslissing van de VAR, een penalty, Fransen die lelijk voetbalden, Kroaten die heroïsch streden. Maar uiteindelijk ook: ‘Les Bleus’ die zegevierden. Perisic deed de Franse opener, een owngoal van Mandzukic, nog teniet maar daarna liep een eens te meer sluw Frankrijk uit via goals van Griezmann (p), Pogba en Mbappé. Lloris blunderde nog zwaar, zonder erg: 4-2. Voor de tweede keer in zijn geschiedenis wereldkampioen na het WK in eigen land in 1998. Proficiat, Frankrijk. 

36 Frans feestje voor de Arc de Triomphe in Parijs.
Photo News Frans feestje voor de Arc de Triomphe in Parijs.
36
AP

‘De Haantjes’ mogen dan weinig voetbalharten gestolen hebben op dit WK, onverdiend kan je hun triomftocht niet noemen. Nadat ze het bijzonder slim aanpakten tegen onze Duivels, stonden ze in minuut 65 op 4-1 tegen Kroatië. Dan moet er niet meer gediscussieerd worden over verdiend of onverdiend. Kroatië, tot dan alles gegeven, in de o zo efficiënte Franse val gelopen. Hun eerste doelpoging? De penalty van Griezmann in minuut 38... De motor van Modric die nooit vol op toerental draaide - ook dat was een verdienste van de Fransen. Zes minuten nadat Pogba raak had getroffen (3-1), sloeg ook Mbappé ongenadig vanop afstand toe. De trofee van Speler van het Toernooi moest het godenkind laten aan Modric, maar dat zal hem worst wezen. Ook Lloris zou niet tot 'Doelman van het Toernooi' worden uitgeroepen. Vier minuten later (69') ging de Spurs-goalie zwaar in de fout bij het uitverdedigen: Mandzukic profiteerde en wiste zo zijn ongelukkige own-goal (1-0) uit. Het zou bij een voetnoot blijven, maar niet voor Courtois. De Rode Duivel die na ook een weinig overtuigende prestatie van Subasic plots ook officieel de allerbeste keeper op dit WK is. Mooi voor Thibaut. Een extra troef om uit te spelen op de onderhandelingstafel tijdens een transfer straks.

36 Oeps! Sorry, jongens: Hugo Lloris excuseert zich na een zware flater waarvan Mandzukic profiteerde.
Photo News Oeps! Sorry, jongens: Hugo Lloris excuseert zich na een zware flater waarvan Mandzukic profiteerde.

Eén van dé momenten van de WK-finale, hoe spijtig ook: de beslissing van de VAR om de bal tegen de hand van Perisic te laten herbekijken. Eens te meer hemeltergend, want nooit dat dit een 'clear error' van ref Néstor Pitana was. De Argentijn moest de fase ook zelf vijfenvijftig keer herbekijken, alvorens de bal toch op de stip te leggen. Griezmann zette de elfmeter feilloos om, goed voor zijn vierde goal dit WK en de titel van 'Man van de Match'. Een wereld van verschil, die Franse voorsprong bij de pauze. Want even daarvoor had Perisic Kroatië uit de bol laten gaan door oververdiend toe te slaan: 1-1. De ex-speler van Roeselare scoorde alweer zijn derde goal op dit WK. Dat de Fransen op voorsprong waren geklommen, was ook dankzij een Kroatisch 'accident de parcours'. Pitana floot een onzichtbare fout van Brozovic op Griezmann, wiens vrije trap door Mandzukic in eigen doel werd verlengd met het hoofd. 

36 Pogba en Mbappé aan het feest. De eerste scoorde de 3-1, het Franse wonderkind de 4-1. Mbappé schreeft meteen geschiedenis: hij is de eerste tiener die scoort in een WK-finale sinds Pelé in 1958.
Photo News Pogba en Mbappé aan het feest. De eerste scoorde de 3-1, het Franse wonderkind de 4-1. Mbappé schreeft meteen geschiedenis: hij is de eerste tiener die scoort in een WK-finale sinds Pelé in 1958.

Maar na de pauze viel er nog weinig af te dingen op het Franse geweld. De Kroatische driehoek Brozovic-Rakitic-Modric, die zoveel indruk maakte, gefnuikt door het Franse trio Kanté-Pogba-Griezmann. Zowel Pogba als Mbappé bekroonden hun beresterk WK met een knappe goal, waarna Kroatië tegen de touwen hing. Definitief, ditmaal. Ondanks de blunder van Lloris. De Duivels kunnen zeggen dat ze uitgeschakeld zijn door de winnaar van het WK, maar dat zal ongetwijfeld wrang in menig Belgische mond klinken. Zoals Griezmann repliceerde op de kritiek van Courtois: "On s'en fou!" - het kon de Fransen niet schelen hoe ze hier voetbalden, zolang de Coupe maar naar Parijs gebracht werd. Je kan het ze moeilijk verwijten. Deschamps al zeker niet: hij is nu wereldkampioen zowel als speler als trainer. Alleen Franz Beckenbauer en Mário Zagallo kunnen dat zeggen. Wat een sportieve revanche na de verloren EK-finale van twee jaar geleden tegen Portugal. Dit Frankrijk ging zich geen twee keer aan dezelfde steen stoten. Daarvoor waren ze té berekend, té cynisch, té snel, té sterk ook. In Moskou gingen de regensluizen open toen de beker overhandigd werd, maar 'Les Bleus' vertoefden dan al lang ver in de hoogste voetbalhemel.

36
REUTERS
36
EPA

Man van de match: Antoine Griezmann

Niet dat hij ook vandaag weer de pannen van het dak speelde -welk 'Haantje' deed dat wel?- maar naast de statistieken van de klasrijke aanvaller kan je op dit WK niet naast kijken. 4 goals en 3 assists. Waaronder de allerbelangrijkste: de assist met corner tegen België, vandaag de vrije trap die door Mandzukic in eigen doel gekopt wordt en een omgezette penalty. Zijn tweede grote finale op twee jaar met de Fransen werd wél de goeie - definitief in de voetsporen van Zidane Zidane, ook de grote held van Griezmann. En dat nadat hij onlangs ook de Europa League-finale met Atlético gewonnen had tegen Marseille. Slimme looplijnen, goeie baltoets, geweldige traptechniek: Griezmann is de ideale speler om als nummer tien te functioneren in het Franse modernistische voetbal.

36
AP
36
AFP

Tactische analyse:

Opnieuw blonk Frankrijk uit in het neutraliseren van de kracht van de tegenstander. Bij Kroatië is dat vooral de aanvoer naar de aanval toe via Modric en Rakitic. Zeker die eerste zat in de Franse tang. Pogba en Kanté vormde de sterkste verdedigende combinatie op het middenveld op dit WK. Net zoals Varane en Umiti het sterkste centrale defensieve duo was. Als je daarvoor dan ook nog eens Griezmann als nummer tien hebt en een hele goeie Lloris in doel (op die ene monumentale blunder na vandaag), dan heb je een centrale as om wereldkampioen mee te worden. En dan hebben we het nog niet gehad over Mbappé, die in de finale weliswaar goed opgevangen werd door Strinic. Maar zeker na de pauze, toen de ruimtes groter werden, toonde de PSG-ster waarom hij meer is dan alleen de 'Beste Jongere van het Toernooi'.

36
REUTERS

De quotes:

Deschamps: "Dit is zo'n fantastisch gevoel. We speelden niet onze allerbeste wedstrijd, maar hebben onze mentale kwaliteiten getoond. We zijn verdiende wereldkampioenen. We komen van heel ver en de weg ernaartoe was niet altijd makkelijk. Maar met hard labeur zijn we er geraakt. De spelers staan de komende vier jaar aan de top van de wereld. Dit is hun moment. Dit is een jonge generatie, sommigen zijn amper 19 jaar."

Modric, 'Speler van het Toernooi': "Wij waren een groot deel van de wedstrijd de betere ploeg. Zij kwamen alleen wat gelukkig aan de doelpunten. Dus mogen ze feestvieren. Maar wij kunnen dit WK met opgeheven hoofd verlaten. De geweldige steun van onze supporters maakt me nog veel gelukkiger dan mijn trofee van 'Beste Speler'. Ondanks de nederlaag weten we dat we iets moois hebben gepresteerd. Maar is het pijnlijk als je tekort schiet terwijl je zo dichtbij bent."

36
AFP

Griezmann, 'Man van de Match': "Ik ben zo gelukkig. Ik weet niet waar ik nu ben. Het was een moeilijke wedstrijd. Kroatië speelde ook voortreffelijk. We begonnen nogal voorzichtig, maar we groeiden in de wedstrijd en wisten in de omschakeling het verschil te maken. We kijken er nu naar uit om de cup in Frankrijk te laten zien. En nadien wil ik ermee gaan slapen. Ik dacht er bij die penalty even aan om een panenka te doen zoals Zidane (in de finale van het WK in 2006, red.), maar uiteindelijk trapte ik toch met de binnenkant van mijn voet."

Mbappé: "Dit is nog maar een begin en ik wil nog verder gaan. Op deze jonge leeftijd al een wereldbeker op zak steken opent heel wat poorten. Nu komt het erop aan om te werken, maar eerst ga ik zoals iedereen feesten. Ik heb nog heel mijn carrière voor me, nog een hele geschiedenis om te schrijven. Dit is nog maar het begin en geen einde. Het zijn niet altijd de mooist voetballende ploegen die winnen."

Deschamps: "De verloren EK-finale deed zoveel pijn, maar heeft ons ook goed gedaan. We hebben geleerd om met de druk van een finale om te gaan. De voorbije 55 dagen hebben we zo hard gewerkt. Dit is de ultieme bekroning. We houden van Frankrijk. We zijn trots om Fransman te zijn. Vive la République." 

36
REUTERS
36
REUTERS

Kroatische bondscoach Dalic: "Ik dank al mijn spelers voor wat ze gedaan hebben. Ik voel me echt enorm trots op mijn voetballers, team en land. We speelden onze beste wedstrijd van het toernooi. We controleerden de partij maar slikten te veel doelpunten. Tegen een sterk team als Frankrijk betaal je dat cash. Ik lever nooit commentaar op de scheidsrechters maar in een WK-finale fluit je nooit zo'n penalty. Maar dat verandert niets aan de Franse zege. Die was verdiend."

36
REUTERS

Pavard: "Ik heb er geen woorden voor. Ik beleef knotsgekke dagen als 22-jarige. Ik kom echt uit het niets. Twee jaar geleden stond ik met vrienden in de fanzone van EURO 2016 in Rijsel. Vorig jaar stond ik met Stuttgart in de Duitse tweede klasse. Ik bleef de matchen aan elkaar rijgen en voor je het weet ben je wereldkampioen. Mijn parcours is echt uniek. Als ik daarop terugkeek, moest ik toch wat tranen laten."

Kapitein Lloris: "Vanaf de achtste finales tegen Argentinië kwam er een bepaalde kracht in ons team.Ons collectief blonk hier in Rusland uit. Ook in de finale tegen een sterk Kroatië was het moeilijk maar toonden we vooral op mentaal gebied veerkracht. Het was een voorrecht om de trofee als eerste in de lucht te steken. Voor zulke momenten voetbal je."

36
REUTERS
36
EPA

Lucas Hernandez, die in Spanje opgroeide en ook voor 'La Roja' kon kiezen: "Toen ik voor Frankrijk koos, heb ik veel kritiek gekregen. Ik zou me niet Frans genoeg voelen. Maar sinds de eerste keer dat ik het shirt van Frankrijk aantrok, wist ik dat ik tot de dood zou strijden voor deze ploeg. Dat heb ik gedaan op dit WK. Ik kan niet wachten om in Parijs te zijn om samen met alle supporters 'Vive la France' te schreeuwen."

Pogba: "Ik droomde hiervan als kind. Ik hoop dat de Fransen fier zijn. Ik zei iedereen dat we op negentig minuten stonden van onze droom om wereldkampioen te spelen, om de geschiedenis in te gaan en Frankrijk te laten daveren op zijn grondvesten. Het zou iets zijn waar onze kinderen en hun kinderen over zullen spreken. Het resultaat was er uiteindelijk."

Giroud: "Nu hebben we onze eigen pagina in de Franse voetbalgeschiedenis. Het feestje in de kleedkamer was uitzinnig. De Franse, Russische en Kroatische president waren erbij. De laatste tien minuten zat ik op de bank te discussiëren. We hadden het zelfs niet door. Dit is een kinderdroom, de bekroning op het werk dat we samen hebben geleverd."

De leukste tweets:

De beste foto's:

36
AFP
36
REUTERS
36
REUTERS
36
AP
36
AFP
36
REUTERS
36
REUTERS
36
AP
36
REUTERS
36
AFP
36
REUTERS
36
AP
36
REUTERS
36
REUTERS
36
AFP
36
REUTERS
36
REUTERS
36
AP
36
EPA
36
REUTERS

326 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • eric debanne

    2 sterren gestolen omgekocht zeker weten ! Onwaardig wereldkampioen De slechtste aller tijden !

  • René Toeters

    Dit kun je toch nooit een waardige wereldkampioen noemen, dan scheelt er toch iets aan het nuchtere denken over dit spelletje!

Lees meer