15
AFP
POL
POL
1
2
SEN
SEN
POL
SEN

Eerste Afrikaanse zege in Rusland is een feit: Senegal verslaat Polen, dat twee goals in geschenkverpakking weggeeft

Na de nederlaag van Colombia tegen Japan, heeft ook de tweede partij in groep H een ietwat verrassende uitslag opgeleverd. Senegal won in het Spartak Stadium met 1-2 tegen groepsfavoriet Polen. 

Polen en Senegal begonnen met veel goede wil aan hun WK, maar beide ploegen voetbalden slordig. De toeschouwers kregen amper kansen te zien voor rust en het was dan ook veelbetekenend dat de 0-1 wel heel knullig tot stand kwam. Gueye trapte van buiten de zestien - de bal was zeker niet onhoudbaar voor Szczesny -, maar Cionek verlengde de bal ongelukkig in eigen doel. En na de pauze diepten de Afrikanen hun voorsprong ook nog uit, nadat Niang optimaal profiteerde van een dramatische terugspeelpass van Krychowiak en getalm van Bednarek. Met een rake kopbal in het slot zette Krychowiak zijn foutje nog recht, maar verder kwamen de Polen niet meer. 

15
EPA

TACTISCH

Senegal heeft veel krachtpatsers in zijn rangen, maar ook veel snelheid. Met naast Mané ook onder anderen toptalent Sarr en Niang. De 4-4-2-formatie waarin Senegalees bondscoach Cissé zijn mannen liet voetballen, was ook gericht op snelle counters en daar hadden de Polen toch last mee. Vooral de weinig mobiele Cionek - de vervanger van Glik die de 0-1 ongelukkig in eigen doel verlengde - zag sterretjes. De Polen zochten dan weer vooral de ruimtes via de flanken. Rechtsachter Wagué van Eupen had daardoor een drukke avond tegen Grosicki en Blaszczykowski. Lewandowski werd, zoals wel vaker bij de Polen, weinig in het spel betrokken. De prijsschutter van Bayern wisselde de spitspositie af met Milik, maar die samenwerking verliep niet vlot. Na rust schakelde Nawalka over naar een 3-4-2-1, maar ook met die formatie konden de Polen weinig kansen bij elkaar voetballen.

15 Ismaïla Sarr was een gesel voor de Polen met zijn snelheid.
Photo News Ismaïla Sarr was een gesel voor de Polen met zijn snelheid.

MAN VAN DE MATCH

Idrissa Gueye. Met zijn 1,74 meter en 66kg een van de pluimgewichten op het veld. Maar daar trok de middenvelder van Everton zich niks van aan. Vocht menig robbertje uit met de veel grotere Krychowiak en kwam vaak als winnaar uit de bus. De Senegalezen wonnen het pleit op het middenveld en menig aanval vertrok ook bij Gueye. Het 28-jarige loopwonder uit Dakar had overigens ook een groot aandeel in de 0-1. Zijn schot week af en verdween zo achter Szczesny in doel. Erg nuttige pion voor bondscoach Cissé.

15 Idrissa Gueye was alomtegenwoordig.
EPA Idrissa Gueye was alomtegenwoordig.
15 Idrissa Gueye.
AFP Idrissa Gueye.

LEUKE TWEETS

OPVALLENDE FOTO'S

15
AFP
15 Koulibaly wint overtuigend het duel van Lewandowski.
AP Koulibaly wint overtuigend het duel van Lewandowski.
15 Szczesny is geklopt, en dat beseft de Poolse doelman ook.
AFP Szczesny is geklopt, en dat beseft de Poolse doelman ook.
15 Het ging er bij momenten potig aan toe.
AP Het ging er bij momenten potig aan toe.
15 Lewandowski viel op met zijn kapsel, niet met goals.
REUTERS Lewandowski viel op met zijn kapsel, niet met goals.
15 En de eerste Afrikaanse zege op dit WK leverde natuurlijk dolle taferelen op.
Photo News En de eerste Afrikaanse zege op dit WK leverde natuurlijk dolle taferelen op.

Bondscoach Senegal: "Gewonnen dankzij discipline"

Senegal heeft Polen geklopt door gedisciplineerd te spelen. Dat zei bondscoach Aliou Cissé na de wedstrijd. "Het team was erg compact, agressief en het blok bleef stevig overeind", stelde de trainer. "In de tweede helft schakelden we erg goed tussen offensief en defensief."

Senegal won zijn eerste WK-wedstrijd sinds 2002 met 2-1. Het pakte ook als eerste Afrikaanse ploeg punten op dit WK. Dat is belangrijk voor Cissé. "Vandaag vertegenwoordigt Senegal het hele Afrikaanse continent. Ik kan u verzekeren dat het hele continent achter ons staat. Van overal krijg ik telefoontjes. We zijn trots om het continent te vertegenwoordigen en ik hoop dat Egypte, Marokko, Tunesië en Nigeria zich zullen herpakken."

15 Aliou Cissé.
Photo News Aliou Cissé.

Pools bondscoach Nawalka: "We haalden het niveau niet dat we moesten halen"

De Poolse bondscoach Adam Nawalka gaf na de 1-2-nederlaag tegen Senegal in groep H op het WK in Rusland toe dat het kwaliteitsverschil tussen beide teams te groot was. "Ons tactisch plannetje was klaar, maar we haalden het niveau niet dat we moesten halen", aldus Nawalka.

"Er zijn heel veel elementen waarover ik ontevreden ben. Het ontbrak ons aan dynamiek. Na de rust speelden we beter, maar dat volstond niet. We scoorden geen tweede doelpunt. Op een WK moet je ook gewoon beter spelen als je een beter resultaat wil."

Nochtans startte Polen heel aanvallend met spitsen Robert Lewandowski en Arkadiusz Milik. "We benutten onze kwaliteiten. Aan de offensieve opstelling lag het zeker niet. We maakten te veel fouten. Ons voetbal was niet vloeiend. Als je mooie acties wil maken, moet je meer kwaliteit voor de dag brengen. Dat lukte niet."

Ook defensief gingen de Polen de mist in. "De twee treffers van Senegal kwamen er na een fout van ons. Dat bevalt me totaal niet. We gaan de volgende match grondig voorbereiden en willen lessen trekken uit de nederlaag. Mijn team beschikt over de fysieke paraatheid om tot het uiterste te gaan tegen Colombia", toonde Nawalka zich strijdvaardig.

15  Adam Nawalka.
REUTERS Adam Nawalka.

Lewandowski baalt na Pools verlies: "Gaven Senegal twee geschenkjes"

Polen miste zijn WK-start in Moskou met een 2-1-nederlaag tegen Senegal in groep H. Robert Lewandowski, die zijn WK-debuut vierde, was achteraf streng voor zijn team. "We hebben Senegal twee geschenkjes aangeboden", verklaarde de spits van Bayern München.

"Er was tussen onze spelers veel te weinig communicatie", oordeelde Lewandowski. "Zoiets mag nooit op een WK gebeuren. We hebben gewoon niet op ons normale niveau gevoetbald. In onze tweede wedstrijd moeten we absoluut anders en beter spelen. We hebben geen keuze en staan met de rug tegen de muur."

Polen treft in zijn tweede match, die zondag op de planning staat, Colombia. Ook de Zuid-Amerikanen misten met een 2-1 nederlaag tegen Japan hun start. Afsluiten doen Lewandowski en co tegen Japan (28/06). 

15
Photo News

Koulibaly: "Zege tegen Polen toont ons de goede weg"

Senegal miste zijn WK-start niet, met een 2-1 zege tegen Polen in groep H. "We scoorden op het goede moment en verdedigden in blok, dat was de sleutel tot ons succes", analyseerde Kalidou Koulibaly, in een verleden bij Genk en nu actief bij Napoli.

"We zijn erin geslaagd om de Polen, ondanks hun kwaliteiten, in de problemen te brengen", vertelde de stoere verdediger. "Deze zege toont ons de goede weg voor de rest van het toernooi. We zullen er alles aan doen om onze volgende match tegen Japan te winnen. Nadien zullen we wel zien waar we eindigen."

"We hebben heel hard voor deze overwinning gewerkt", verkondigde zijn ploegmaat Sadio Mané, aalvlugge aanvaller bij Liverpool. "We dwongen veel kansen af en speelden, eenmaal op voorsprong, de match volwassen uit. We zijn ongeduldig om de volgende partij te spelen, maar het is nog te vroeg om uitspraken te doen over het vervolg van het WK. Er staan nog twee belangrijke groepswedstrijden op de planning die we een per een moeten aanpakken."

De tweede poulematch van de Senegalezen, tegen Japan, staat zondag op de planning. De afsluiter in groep H tegen Colombia volgt op 28 juni.

15 Koulibaly.
EPA Koulibaly.

7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Guy Bevers

    Zelfs de VAR maakt te veel fouten

  • Guy Bevers

    Weeral een enorme blunder van de scheidsrechter !!!!! Na eerste ronde duidelijk ; er zit geen lijn in het fluiten van de scheidsrechters.

Lees meer