10 Giroud kon weer niet overtuigen met Frankrijk.
Photo News Giroud kon weer niet overtuigen met Frankrijk.
DEN
DEN
0
0
FRA
FRA

Eerste brilscore van het toernooi is een feit: Frankrijk en Denemarken naar achtste finales na schijnvertoning

De Franse vertaling van 'saai' is 'ennuyeux'. Antwoord dat laatste gerust als een Franstalige medemens u vraagt wat u van de wedstrijd van 'Les Bleus' tegen Denemarken vond. Beide teams gingen bij een puntendeling naar de volgende ronde en ze kregen ook hun zin: 0-0. De fans verloren en het blijft ook wachten op een referentiematch van de Fransen. Het is maar de vraag of die er nog wel komt.

De eerste helft moet een van de zwakste van deze Wereldbeker geweest zijn. Beide teams konden wel leven met een puntje en dat was er duidelijk aan te merken. Bij de Denen toonde Braithwaite zich aanvankelijk bedrijvig, maar zijn kaars doofde even snel weer uit. Frankrijk, dat heel wat basispionnen liet rusten, ontbrak het dan weer aan ideeën. Op de eerste en eigenlijk enige kans voor 'Les Bleus' was het wachten tot minuut 43 - Giroud knalde over met rechts. Niet veel later werden de fans uit hun lijden verlost, met het rustsignaal. De ruim 78.000 mensen in Luzhniki trakteerden de spelers terecht op een striemend fluitconcert.

Maar veel haalde dat niet uit. De ballen bleven ook na de pauze vooral horizontaal gaan en de doelmannen bleven werkloos. Eriksen trapte eens een metertje naast, Mandanda moest een bal eens in twee tijden oprapen, maar dat was het zowat tot minuut zeventig. De ingevallen Fekir - had die de vergadering over de salonremise gemist? - pakte meteen uit met een fikse pegel in het zijnet. Daarna hield de stilist van Lyon zich echter ook gedeisd en kabbelde de wedstrijd . En zeggen dat deze schijnvertoning zelfs niet nodig was door de nederlaag van Australië tegen Peru. In de volgende ronde wachten de landen uit groep D, waar Kroatië al zeker geplaatst is en Nigeria, Argentinië en IJsland nog kunnen volgen.

10
REUTERS

Tactische analyse

De Deense bondscoach Hareide schoof centrale verdediger Christensen door naar het middenveld - waar met Delaney al een stofzuiger stond - en de 64-jarige Noor maakte zijn intenties zo duidelijk: mikken op een puntje, dat zou volstaan voor de kwalificatie. In balbezit was het daarom ook vaak 'vrouwen en kinderen eerst': een lange haal richting targetman Cornelius, die het pleit in de lucht vaak verloor van Varane. Eriksen was daardoor nagenoeg onzichtbaar.

Bij de Fransen wijzigde Deschamps zijn typeploeg op liefst zes plaatsen en ook dat had gevolgen. Ook 'DD' koos voor twee controleurs, met naast Kanté ook de bonkige Nzonzi. 'Les Bleus' speelden in een 4-3-3, waarbij Lemar en Griezmann elkaar regelmatig moesten afwisselen als linkerwinger en nummer 'tien'. Maar in wezen stond Hernandez er al te vaak alleen voor op zijn flank. Alweer geen overtuigend optreden van Deschamps.

10
AP

Man van de match

Andreas Christensen. Werd door Hareide een rijtje naar voren geschoven en zijn taak was kristalhelder: de boel op slot houden. En dat deed de nog altijd maar 22-jarige pion van Chelsea met verve, tot frustratie van de fans ook. Griezmann, Lemar en Dembélé: allemaal kregen ze Christensen geregeld als een lastige vlieg achter zich. Met zijn uitstekend kopspel buffelde Christensen ook heel wat lange ballen en hoekschoppen weg. Heel nuttige match op een positie die toch niet de zijne is.

10 Andreas Christensen heerste op het middenveld, toch geen bekend terrein voor hem.
AP Andreas Christensen heerste op het middenveld, toch geen bekend terrein voor hem.

Reacties

 "Dit is het resultaat dat we nodig hadden", reageerde de Deense bondscoach Age Hareide. "Het is de eerste keer dat we zo compact verdedigden en niet hoog druk ging zetten. We wisten dat de Fransen erg efficiënt zijn op de counter en dus bleven we gegroepeerd achteraan."

"We hadden een punt nodig tegen een van de beste teams van de wereld. Dat het 0-0 werd, bevalt mij prima. Het zou dom geweest zijn om hun veel ruimtes te geven. De spelers hebben hun truitje echt nat gemaakt. Ze waren heel gedisciplineerd. Ons doel was de achtste finales bereiken en dat hebben we in een moeilijke groep gedaan. Dit maakt veel emoties los. Door bij de beste zestien van de wereld te willen zijn, hadden we de lat heel hoog gelegd. Geweldig dat het dan lukt."

Leuke tweets

Beste foto's

10 Op het veld was er weinig te zien, gelukkig compenseerde Isabelle Matuidi dat in de tribunes.
AFP Op het veld was er weinig te zien, gelukkig compenseerde Isabelle Matuidi dat in de tribunes.
10 Jorgensen met een mascotte.
Photo News Jorgensen met een mascotte.
10 Een verbeten duel, zoals er maar weinig waren.
EPA Een verbeten duel, zoals er maar weinig waren.
10 Mandanda duikt, de bal moet nog vertrekken.
AFP Mandanda duikt, de bal moet nog vertrekken.
10 Steve Mandanda.
AP Steve Mandanda.
10
AFP

9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Ingrid Charlier

    De saaiste wedstrijd van het tornooi. Wk onwaardig.

  • Dirk Tuymans

    Wacht een donderdag. Beiden ploegen willen verliezen...ik schat op 8 penaltys...de loting op voorhand afschaffen en na de eerste ronde gewoon terug loting...dan is die zever gedaan.

Lees meer