10 Harry Kane viert.
AP Harry Kane viert.
ENG
ENG
6
1
PAN
PAN

Engeland freewheelt voorbij Panama na hattrick Kane, die Lukaku en Ronaldo de loef afsteekt en WK-topschutter is

Engeland heeft zijn ticket voor de achtste finales beet. The Three Lions gaven vanmiddag voetballes aan Panama (6-1) en tellen na twee speeldagen hetzelfde aantal punten én hetzelfde doelsaldo als de Rode Duivels. Indien het onderlinge duel donderdag tegen Lukaku en co geen uitsluitsel brengt, geeft het fair-play-klassement (of zelfs lottrekking) de doorslag.

Bloedhete omstandigheden in Nizhny Novgorod. De temperatuur steeg tot ruim boven de 30 graden in de fabelachtige voetbaltempel, waar een ontstellend zwak Panama een oplawaai kreeg. Bij de rust stonden de forfait-cijfers al op het bord. Kane (2), Stones (2) en Lingard tekenden voor de doelpunten. Vooral de plaatsbal van die laatste, na een vlotte combinatie, was een pareltje. Panama met de billen bloot. Wat zijn die jongens kwetsbaar op standaardfases. Harry Kane maakte na rust met een lucky goal zijn hattrick compleet en zit intussen aan vijf goals in twee matchen – eentje meer dan Lukaku en Ronaldo – en moet als Engelsman enkel Gary Lineker (10) voor zich dulden wat betreft het aantal doelpunten op een WK. De 6-1 van Baloy, op aangeven van AA Gent-belofte Avila, was meer dan zomaar een voetnoot. De Panamezen in Nizhny Novgorod wisten met hun vreugde geen blijf. Mooi om zien. 

10
EPA

Door de tegentreffer van Panama staan België en Engeland nu broederlijk naast elkaar in groep G. Acht goals, twee tegentreffers. Het onderlinge duel geeft dus de doorslag. Als dat op een gelijkspel eindigt wordt het fair-play-klassement erbij gehaald - te maken met gele en rode kaarten. Brengt ook dat geen soelaas is het lotje trek wie groepswinnaar wordt. Lees er HIER meer over.

Tactische analyse

Het plannetje van Panamees bondscoach Hernan Gomez - tien man achter de bal en loeren op Engels balverlies - mocht al gauw in de prullenbak. Een hoopje los zand. Keer op keer liet Panama zich op stilstaande fase ringeloren. Vooral Stones, die zijn eerste twee goals scoorde voor Engeland, wist daar wel raad mee. Sterling en Lingard zorgden voor diepgang, maar veel kunnen we uit deze match eigenlijk niet afleiden. Daarvoor bleek Panama véél te zwak.

Man van de match: Harry Kane

Ja, het waren twee strafschoppen. En ja, zijn laatste was een ‘lucky goal’. Maar daarnaast was de sluipschutter van Tottenham ook vaak aanspeelbaar. Dat ook Lingard een prima prestatie op de mat legde, was mede dankzij ‘Hurricane’. 

10
EPA

De beste tweets

10
instagram harrykane

De beste foto's

10
REUTERS
10
AFP
10
AP
10
AFP

Reacties

Southgate: "Niet echt genoten van de prestatie van Engeland" 

Engeland plaatste zich met een overtuigende 6-1-zege tegen Panama voor de achtste finales van het WK voetbal in Rusland. Toch was de Engelse bondscoach Gareth Southgate niet helemaal tevreden over de prestatie van de "Three Lions". "We begonnen veel te bang aan de wedstrijd en ik ben ook niet blij met het tegendoelpunt", toonde Southgate zich kritisch.

"Ik heb niet echt genoten van onze prestatie", reageerde de Engelse bondscoach voor de microfoon van BBC. "De start was niet goed en ik ben ook niet blij met het doelpunt van Panama op het einde, maar tussendoor toonden we wel goede dingen. Misschien ben ik iets te kritisch. Gedurende 35 tot 40 minuten was het echt heel goed, maar in de tweede helft draaide het veel minder goed."

"Tijdens de rust stond het 5-0 en wisten we dat we nog een doelpunt nodig hadden om bovenaan te staan. Daarom ben ik teleurgesteld met het tegendoelpunt. Maar het doet deugd dat iedereen beloond wordt voor het harde werk van de voorbije weken. De ploeg geniet van het voetbal dat ze brengt en ik ben zeker dat de Engelse fans ook tevreden zijn."

"Het is goed voor het vertrouwen dat we zoveel doelpunten scoorden. En onze standaardsituaties zijn gevaarlijk, dat is ook een aangename vaststelling. We willen het momentum vasthouden", aldus Southgate. "De wedstrijd tegen België geeft me de mogelijkheid om spelers op te stellen die matchritme nodig hebben, maar we willen natuurlijk ook blijven winnen."

10
EPA

Southgates Panamese college Hernan Gomez moest zich neerleggen bij de overmacht van Engeland. "Het is een mooie ploeg. We verloren met 6-1, maar we hadden nog meer doelpunten kunnen slikken. In de eerste helft probeerden we ons eigen spel te spelen, maar in de tweede helft wilden we een grotere blamage vermijden en probeerden we de bal in eigen rangen te houden. Dat is vrij goed gelukt", zei de bondscoach van Panama. "We gingen voor een 0-0 ruststand, maar tijdens de eerste helft waren we te bang. Nadien konden we niet meer voor een gelijkspel gaan, dus hebben we geprobeerd ervoor te zorgen dat Engeland niet nog meer doelpunten maakte. Er waren momenten dat Engeland ons spel niet kon ontcijferen en de ruimtes niet meer vond. Zelf creëerden we drie of vier goede kansen, maar daar sprongen we niet zorgvuldig mee om."

10 Gareth Southgate.
EPA Gareth Southgate.

27 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Jan Boden

    Engeland en België mogen niet vergeten dat ze in de zwakste groep zitten en dat de 2 overwinningen totaal niets betekenen voor de rest van het tornooi. Het echte tornooi begint pas volgende week.

  • manuel verdonschot

    Dat is ook waar maar als we het voetballend België bekijken zijn we toch serieus verbeterd ik zie veel meer spelvreugde (Net als bij de Engelsen ) . Nu , Engeland wordt de enige match die er voor ons toe kan doen om een oordeel te geven . België heeft veel progressie gemaakt onder martinez en dat werpt nu toch zijn vruchten af . Hopen op een mooi resultaat donderdag

Lees meer