AFP

Europese voetbalclubs willen WK 2022 in mei

De Europese Federatie voor Voetbalclubs (ECA) en het Europese verbond voor Voetbalcompetities (EPFL) hebben vandaag hun standpunt bekendgemaakt in verband met het WK 2022 in Qatar. De Europese bonden willen dat het WK van 5 mei tot 4 juni plaatsvindt.

Sinds de aanstelling van Qatar als WK-organisator is een niet-aflatende stroom van kritiek op gang gekomen omwille van het feit dat het in de traditionele WK-periode (midden juni tot begin juli) in die regio broeiend heet is. De Europese voetbalclubs spreken zich nu uit voor een WK in de maand mei. "Tot nu toe werden vooral alternatieve speeldata in de winter voorgesteld, maar dat is middenin de Europese voetbalcompetities. Daarom pleiten wij voor een WK in mei", verklaren de federaties. "De weersomstandigheden zijn in die periode ook nog enigszins aanvaardbaar. In het slechtste geval worden de wedstrijden dan gespeeld bij temperaturen die vergelijkbaar zijn met die in de meest noordelijke gelegen speelsteden van het voorbije WK in Brazilië."

Ook de impact op de competities zou in mei minder hoog zijn, zeggen de ECA en de EPFL. "De meeste nationale kampioenschappen zijn dan al afgelopen, en die die toch pas in juni eindigen, moeten dan maar twee weken vroeger beginnen. Ook is de Ramadan (op 2 mei) al voorbij tegen de start van het toernooi."

De FIFA zelf overweegt twee opties. "Januari-februari en november-december", laat FIFA-secretaris generaal Jérôme Valcke weten. "Maar we zullen ook de optie van mei onderzoeken."

Lees meer