Sepp Blatter maakt bekend dat Qatar het WK in 2022 organiseert (foto 2010).
AFP Sepp Blatter maakt bekend dat Qatar het WK in 2022 organiseert (foto 2010).

FIFA-werkgroep: "WK Qatar 2022 moet in november en december"

Het WK voetbal van 2022 in Qatar kan alleen in de maanden november en december worden gespeeld. Dat is het besluit van een speciale werkgroep van de wereldvoetbalbond FIFA die mogelijke speeldata voor het toernooi heeft onderzocht. De beslissing valt op 20 maart in Zürich.

Sjeik Salman bin Ebrahim Al-Khalifa zat de werkgroep voor. Hij legt op de website van de BBC uit dat er twee opties op tafel lagen. Omdat spelen in de zomermaanden, vanwege de intense hitte in Qatar, geen optie is, moet het toernooi in de koelere wintermaanden plaatsvinden.

"Dat betekent januari of november. Er moet een keuze worden gemaakt. Maar spelen in januari of februari wordt moeilijk omdat we het WK niet willen laten samenvallen met de Olympische Winterspelen. De enige optie is dus november/december."

Volgens de Bahreinse sjeik, die ook voorzitter is van de Aziatische voetbalconfederatie, is het dossier wat hem betreft "een afgeronde zaak". Volgende maand hakt de FIFA de knoop over de speeldata definitief door op een vergadering van het Uitvoerend Comité.

Qatar haalde het WK in december 2010 binnen met de belofte dat er in de zomer zou worden gevoetbald, maar dat lijkt niet realistisch. De temperaturen gaan er dan immers vlot over de 40 graden. Die verschroeiende hitte zou een potentieel gevaar voor de gezondheid van de spelers inhouden.

Een verschuiving van het WK van de zomer naar de winter zou wel betekenen dat de kalenders van de Europese competities grondig moeten worden aangepast. Dat stuit dan weer op veel verzet in Europa. Daar lopen bijna alle competities tijdens de wintermaanden gewoon door, al hebben veel landen net als in de Belgische eerste klasse een korte winterstop.

Spelen in januari of februari wordt moeilijk omdat we het WK niet willen laten samenvallen met de Olympische Winterspelen. De enige optie is dus november/december

Sjeik Salman bin Ebrahim Al-Khalifa

Lees meer