9
REUTERS
RUS
RUS
3
1
EGY
EGY

Gastland Rusland pakt zes op zes: ook Salah en co krijgen pak voor de broek

Twee wedstrijden achter de kiezen en een doelsaldo van +7. Na Saoedi-Arabië ging ook Egypte vanavond voor de Russische bijl (3-1). Voor het eerst sinds 1966 wint Rusland zijn eerste twee WK-matchen.

Slordigheden over en weer. Het leverde een eerste helft op met een aardig tempo – met name in het eerste halfuur – maar zonder echt doelrijpe kansen. Rusland toonde wel het meeste initiatief, maar precisie in de zone van de waarheid ontbrak. Aan de overzijde prikten de Egyptenaren een eerste keer via voormalig Anderlecht-speler Trezeguet. Zijn plaatsbal zoefde niet eens zo gek ver naast. Ook Salah – wat werd er veel van hem verwacht – was hetzelfde lot beschoren na een nieuwe plaatsbal. Het doelpunt viel vlak na rust aan de overkant. Fathi werkte een schijnbaar ongevaarlijk schot van Zobnin wel héél ongelukkig in eigen doel. De eerste Egyptische own goal ooit op een WK. Een hele zure, want het bleek het begin van de ondergang. Na 62 minuten hadden Cheryshev en Dzyuba al voor een afgetekende 3-0 gezorgd. De 3-1 van Salah – dan toch hij – vanop de stip was enkel een voetnoot. 

9
REUTERS

Tactische analyse

Twee teams die wílden voetballen, maar de kwaliteit ontbrak. Maar wat graag zochten de Russen een rustpunt met de boomlange Dzyuba voorin – de spits meet 1m94. Zodoende snelle flanken Samedov en Cheryshev konden aansluiten. Maar Egypte toonde zich aanvankelijk een taaiere klant dan Saoedi-Arabië. Geen los zand, dus. Althans in de eerste helft. Na de ongelukkige 1-0 zakte het ook bij de Egyptenaren als een pudding in mekaar. Al ging er – uiteraard zit het wederoptreden van Salah er voor iets tussen – ook dreiging uit van de Egyptenaren. Dat in tegenstelling tot de openingsmatch tegen Uruguay. Het Egyptisch goudklompje doet ook zijn medemaats voorin beter voetballen.

Man van de match: Artem Dzyuba

Een gesel voor de Egyptische defensie. Torent met zijn lengte boven alles en iedereen uit. Lag met zijn bonkige lijf aan de basis van de knullige own goal en zorgde zelf op fraaie wijze voor de 3-0. Soepel oogt het daarom allemaal niet, maar efficiënt is het wel. Kreeg tien minuten voor affluiten zijn welverdiende applausvervanging. 

De beste foto's

9
REUTERS
9
REUTERS
9
Photo News
9
EPA
9
Photo News

De beste tweets

"Enkele slechte minuten betaalden we cash", zegt Egyptische bondscoach na nieuw verlies

Voor Egypte is het WK geen echt succesverhaal geworden. Na twee nederlagen in evenveel wedstrijden kan enkel een mirakel de Afrikanen nog in Rusland houden. Dinsdag verloor Egypte in groep A met 3-1 van Rusland. "We speelden tien à twaalf minuten heel slecht en verliezen daardoor", stelde bondscoach Hector Cuper.

"In de eerste helft vond ik ons goed spelen", stak de Argentijn van wal. "Daarna volgden dan twaalf slechte minuten, maar dat kan gebeuren. We maakten tegen Rusland fouten die we niet maakten tegen Uruguay (1-0 verlies voor Egypte, nvdr.). Spijtig."

Egypte kon opnieuw rekenen op speerpunt Mohamed Salah, die de eerste partij met een blessure ontbrak. Maar ook de goalgetter van Liverpool kon zijn land dus niet aan de zege helpen. "Mo is uiteraard een cruciale speler voor ons", vertelde de bondscoach. "Hij was vandaag fit om te spelen, dat heeft hij getoond. Hij heeft natuurlijk niet normaal kunnen trainen tijdens de voorbereiding. Niemand weet hoe het was gelopen als hij die blessure niet had opgelopen. Met mijn toekomst ben ik nog niet bezig, het is aan anderen om daarover te beslissen. Als mijn leidinggevenden niet tevreden zijn met mijn werk, zal ik vertrekken. Maar er rest ons nog een match in Rusland."

9
AFP

Russische bondscoach looft spelers na nieuwe zege

Rusland heeft, na de 3-1-zege tegen Egypte in groep A, zijn ticket voor de achtste finales zo goed als zeker binnen. "Onze twee overwinningen zijn geen toeval", reageerde de Russische bondscoach Stanislav Cherchesov.

"Iedereen in de groep draagt bij tot dit succes", vertelde Cherchesov. "Mijn 23 spelers zijn klaar om te spelen, ook zij die op de bank zitten. Wij wilden een zege en hebben ze te pakken. Egypte had na zijn verlies in de eerste partij nood aan een goed resultaat, waardoor ze wat nerveus acteerden. Wij hebben hier voordeel uitgehaald en gescoord."

Rusland speelt zijn laatste groepspartij op 25 juni tegen Uruguay. De Zuid-Amerikanen kunnen het gastland woensdag wel al een aardig handje helpen. Als Uruguay minstens een punt sprokkelt tegen Saoedi-Arabië, stoot Rusland door.

9
AFP

9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Mohamed Halmaoud

    allemaal dankzij ramos

  • John Klop

    Bye bye Farao Salah, het eenseizoenswonder......

Lees meer