10
EPA
IJS
IJS
1
2
KRO
KRO
IJS
KRO

Groepswinnaar Kroatië verslaat IJsland dankzij late treffer Perisic. Moedige vikings eindigen op laatste plaats in groep D

Het WK van IJsland zit erop. De mannen van bondscoach Heimir Hallgrimsson speelden een verdienstelijke match tegen groepswinnaar Kroatië, dat met een halve B-ploeg aan de partij startte. Het werd 1-2 voor de Kroaten na goals van Badelj, Sigurdsson en Perisic in het slot. Kroatië neemt het in de volgende ronde op tegen Denemarken, een haalbare kaart.

Kroatië voerde flink wat personeelswissels door en dat was er ook aan te merken in de aanvangsfase. De Balkanjongens zochten naar de juiste automatismen, terwijl IJsland vooral aan de organisatie dacht en niet overhaast te werk wilde gaan in de zoektocht naar die levensbelangrijke treffer. De mannen van Hallgrimsson dreigden vooral via hoekschoppen, maar het vizier van Magnusson en co stond niet goed afgesteld. Op het halfuur moest AA Gent-doelman Kalinic aan de bak op een vrijschop van Sigurdsson en daarna namen de IJslanders het commando helemaal over. Finnbogason, Bjarnason en Gunnarsson kwamen nog dicht bij een treffer, maar de ongeïnspireerde Kroaten hielden dankzij prima saves van Kalinic hun netten schoon.

De Kroaten kwamen echter anders uit de kleedkamer. Modric en co zetten veel meer druk naar voren en met een knal vanaf 25 zetten Badelj zijn land ei zo na op voorsprong. De pegel spatte uiteen op de lat, maar het bleek slechts uitstel van executie. In minuut 53 knalde de aanvoerder van Fiorentina immers wél raak. IJsland reageerde via kopballen van Ingason (ex-Lokeren), maar pas een kwartier voor tijd kon Sigurdsson vanaf de stip voor de gelijkmaker zorgen. Voor Kroatië was dat de eerste tegentreffer op dit WK en voorlopig ook de enige. In het absolute slot bezorgde Perisic de Kroaten zelfs nog 9 op 9 met een heerlijke knal. In de volgende ronde wacht Denemarken.

10
REUTERS
10
EPA

Tactische analyse

De IJslandse bondscoach Hallgrimsson hield vast aan zijn geliefkoosde 4-5-1, met Sigurdsson in steun van diepe spits Finnbogason. De bal lieten de IJslanders met plezier aan Kroatië, waar Modric zijn maatje Rakitic moest missen op het middenveld. Kovacic kreeg zijn kans en de middenvelder van Real Madrid ging het leer, net als Mordic, wel heel vaak uit de voeten van de centrale verdedigers halen. In de betere periodes van IJsland gingen de ballen, meer dan in de andere matchen, over de flanken. Daardoor moesten Perisic, Pjaca en Kramaric ook heel vaak hun verdedigende rol vervullen. Maar in het slot lachte Perisic dus toch nog in zijn vuistje.

10
Photo News

Man van de match

Hordur Magnusson. De 25-jarige IJslandse linksachter bewees tegen Kroatië waarom CSKA Moskou hem voor het WK al voor ruim 3,5 miljoen euro overnam van de Engelse tweedeklasser Bristol City. Magnusson koppelt een indrukwekkend loopvermogen en een uitstekende voorzet aan een prima kopspel. Pjaca was vanavond eerder een rechtsachter dan een winger door de offensieve acties van Magnusson, die met zijn blonde lokken ook meteen in het oog springt. Bristol mag zich voor het hoofd slaan dat het zijn linksachter al voor het WK verkocht. Magnussons marktwaarde ging door zijn prestaties in Rusland immers met een stevige ruk de hoogte in.

10 Magnusson zet een tackle in.
AP Magnusson zet een tackle in.

Leuke tweets

Leukste foto's

10 Pjaca verwarde voetbal even met breakdance.
Photo News Pjaca verwarde voetbal even met breakdance.
10
AP
10 Bjarnason hield een stevige bloedneus over aan het duel.
Photo News Bjarnason hield een stevige bloedneus over aan het duel.
10 Hallfredsson zat in zak en as na de match...
REUTERS Hallfredsson zat in zak en as na de match...
10 ...maar Gunnarsson toonde dat er meer is in het leven dan enkel voetbal.
REUTERS ...maar Gunnarsson toonde dat er meer is in het leven dan enkel voetbal.

4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Remus Bogaert

    Mijn IJslandse Vlag hangt nog steeds uit naast die van de Belgische . De beste supporters en de authentiekste voetbalspelers , tot binnen 2 jaar op het EK , IJsland.

  • jean pierre Tibermont

    Gelukkig zijn we van die ANTI voetbalploeg verlost.

Lees meer