5 Renato Augusto.
AFP Renato Augusto.

Het WK in straffe cijfers: van de historische goal van Renato Augusto tegen Courtois tot een ex-Bruggeling die het meest aantal kilometers maalde

Het WK zit er nu helemaal op. Les Bleus pronkten vanmiddag met de Wereldbeker in de straten van Parijs. De Rode Duivels begonnen na de ongeziene taferelen op de Brusselse Grote Markt aan hun vakantie. Om de voetballiefhebbers nog even langer te behoeden voor het zwarte gat, kijken we nog één keer achterom aan de hand van anderhalf dozijn leuke cijfers.

2,5 miljoen

Tickets gingen over de toonbank. Vreemd genoeg kochten ook 90.000 Amerikanen en 40.000 Chinezen een kaartje. Beide landen waren niet actief op het toernooi.

46.885

Het gemiddeld aantal toeschouwers bij de 64 wedstrijden op het WK. Dat wil zeggen dat er in totaal net iets meer dan 3 miljoen mensen de matchen ter plekke bijwoonden.

700.000

Mensen zakten naar Rusland af om één of meerdere wedstrijden van het WK bij te wonen.

169

Goals kregen ze te zien. Geen ­record. Dat werd in 1998 en 2014 gevestigd met 171 stuks.

73

Doelpunten kwamen voort uit stilstaande fases. 43% van het totaal. Het vorige record uit 1998 stond op 61.

29

Het aantal keren dat de bal op de stip ging, ook al een record. 22 strafschoppen gingen effectief binnen.

5 Griezmann trapte in de finale een strafschop.
Photo News Griezmann trapte in de finale een strafschop.

12

Het aantal owngoals op dit WK. Een nieuw record.

3,4 miljard

Mensen keken op tv naar het WK. Dat is bijna de helft van alle 7,6 miljard mensen op aarde.

5,2 miljard

Euro zou de FIFA aan het toernooi overhouden.

10 miljard

Euro kostte het bij benadering om het WK te organiseren. De Russische overheid betaalde ongeveer 6,7 miljard uit eigen zak.

9

Minuten en 12 seconden stond het Franse elftal op achterstand tijdens het toernooi. 552 seconden om precies te zijn. Alleen in de 1/8ste finale tegen Argentinië moesten ze kort achtervolgen.

900

De finale tussen Frankrijk en Kroatië was de 900ste wedstrijd uit de WK-geschiedenis.

5
AFP

229

Renato Augusto scoorde tegen België het 229ste Braziliaanse doelpunt op een WK en daarmee wipten ze opnieuw over de Duitsers als land met het meeste treffers op een WK.

72,5

Kilometer is de afstand die Ivan ­Perisic aflegde. Het meest van alle spelers op het WK. 200 meter meer dan zijn ploegmaat Luka Modric.

5 Ivan Perisic.
Photo News Ivan Perisic.

3,85

Miljoen euro. Daarmee was Joachim Löw de best betaalde bondscoach op het WK. Roberto Martínez ‘moet het doen’ met een jaarloon van 1 miljoen. De Kroaat Zlatko Dalic verdient 550.000 euro.

3.336

Het aantal passes dat de Engelsen gaven op dit toernooi en waarmee ze de bal het vaakst van alle landen lieten rondgaan.

68,5

Procent balbezit voor Spanje. Het meest van alle landen, maar het mocht niet baten voor La Roja.

5
REUTERS

5

Keer nam Peru deel aan het WK en voor de vijfde keer verloren ze van de latere wereldkampioen.

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Steven Vangodtsenhoven

    1982: Italie-Peru 1-1, niet verloren dus...

  • Marnix Malone

    17. Het aantal minuten dat de bal echt rolde in de 2e helft van de halve finale tussen België en Frankrijk. Het langste tijdrekken zonder kaart voor de Fransen.

Lees meer