26
EPA

IN BEELD. Kroatische spelers toegejuicht door 300.000 (!) fans in Zagreb

Een gigantische rood-witte mensenmassa heeft in Zagreb de Kroatische voetballers, vicewereldkampioen, feestelijk ontvangen. De politie spreekt van meer dan 300.000 supporters. Nooit eerder kwamen zo veel mensen bij elkaar in Kroatië.

Op grote schermen was de hele tocht, die meer dan vier uur duurde, vanop de luchthaven naar het centrum van Zagreb te volgen. Bij hun aankomst op de luchthaven kregen Modric en co al een eresaluut van het brandweerkorps, dat met water een triomfboog maakte. 

Nooit tevoren kwamen meer dan 300.000 mensen bij mekaar in Zagreb, zelfs niet bij grote politieke manifestaties in de jaren 1990. In Brussel kwamen gisteren nog 40.000 mensen bijeen om de Rode Duivels te ontvangen.

De knotsgekke dag in Zagreb in beeld:

26
AFP
26
AFP
26
Photo News
26
Photo News

Ultranationalistische zanger Thompson mag aan boord van Kroatische spelersbus

De ultranationalistische zanger Marko Perkovic, beter bekend als Thompson, ging trouwens aan boord van de Kroatische spelers bij hun huldiging in de hoofdstad Zagreb. Thompson wordt beschuldigd van sympathie voor de fascistische Ustasabeweging.

"De enige echte koning is gearriveerd. Komaan Kroatië", schreef voetballer Ivan Rakitic op Instagram onder een foto waarop hij poseert met Thompson. Op de livebeelden op de Kroatische televisie was ook te zien dat aanvoerder en Speler van het Toernooi Luka Modric stond te praten met de aangebrande zanger.

Thompson, 51 jaar, wordt bekritiseerd omdat hij zijn publiek tijdens concerten wel eens "Za dom spremni" liet scanderen, de groet van de Ustasabeweging, die aan de macht was in de eerste helft van de jaren 1940 en toen honderdduizenden Serviërs, joden, Roma's en politieke tegenstanders liet vermoorden. In verschillende Europese landen werden concerten van Thompson verboden. 

26
AFP
26
REUTERS
26
AFP
26
REUTERS
26
AFP
26
AFP
26
AFP
26
AFP
26
AFP
26
AFP
26
REUTERS
26
Photo News
26
AFP
26
Photo News
26
AFP
26
REUTERS
26
EPA
26
EPA
26
AFP
26
AFP
26
AFP

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer