10 Kroos trapte in minuut 95 de 2-1 nog binnen.
REUTERS Kroos trapte in minuut 95 de 2-1 nog binnen.
DUI
DUI
2
1
ZWE
ZWE

Kroos schenkt Duitsers in toegevoegde tijd de zege tegen Zweden en houdt zo hoop op volgende ronde levend

De Duitsers zijn tegen Zweden door het oog van de naald gekropen. De regerende wereldkampioen leek lange tijd op weg naar heel duur puntenverlies, maar in minuut 95 zorgde Toni Kroos toch nog voor de winnende treffer. Daardoor lijkt de 'Mannschaft' toch op weg naar de volgende ronde.

De Duitsers begonnen fluks aan de match. Via Draxler en Müller konden ze ook voor dreiging zorgen, maar de 'blitzkrieg' was van korte duur. Zweden kon er gaandeweg vaker uitkomen en kreeg prima kansen via Forsberg en Berg. Die werden gemist, maar uitstel bleek geen afstel. Toen Kroos de bal knullig verspeelde, kon Toivonen immers scoren met een heerlijk lobballetje. Dat was ook de ruststand, omdat Neuer Berg met een heerlijke parade van een nieuwe treffer hield.

De Duitsers waren ziek, maar vlak na rust zorgde Reus wel met wat geluk voor de gelijkmaker. Löw en zijn bank haalden opgelucht adem. Na die treffer drukten de Duitsers door en er kwamen ook wel kansen, maar er stond te vaal een Zweeds been in de weg. De tijd tikte genadeloos weg en iets minder dan tien minuten voor tijd kreeg Boateng ook nog - terecht - zijn tweede geel. Daarna viel de Duitse motor stil en leek het 1-1 te blijven, maar Kroos besliste daar nog anders over. Na een fout van Durmaz op de rand van de zestien schilderde de middenvelder van Real Madrid de vrijschop nog tegen de touwen. Een wereld van verschil voor de Duitsers én voor de Zweden.

10
REUTERS

Tactische analyse

Löw voerde flink wat personeelswissels door in vergelijking met de match tegen Mexico, maar de problemen bij de Duitsers bleven. Duitsland stond heel hoog - Rüdiger en Boateng vaak tien meter over de middenlijn - en daardoor lag er immens veel ruimte in hun rug. Dat resulteerde in grote kansen voor Forsberg en Berg - die altijd een strafschop had moeten krijgen -, maar de Duitsers kropen een paar keer door het oog van de naald. Voorin ontbrak het de Duitsers bij afwezigheid van Mesut Özil dan weer aan creativiteit. Boateng moest op een bepaald moment zelfs voor de beslissende pass zorgen en dan weet je dat het moeilijk wordt. De twee goals waren ook niet het resultaat van een vloeiende aanval en dat zegt eigenlijk alles.

De Zweden dachten in eerste instantie aan hun organisatie, maar ze loerden wel op de counter. Dat leverde een paar prima kansen op - prima gezien van de Zweedse bondscoach Janne Andersson. De traagheid achterin bij de Duitsers werd genadeloos afgestraft. De Zweden lieten de bal met plezier aan de Duitsers, ook omdat die er vaak toch te weinig mee deden. In de tweede helft werd Berg wel te fel aan zijn lot overgelaten.

10
EPA

Man van de match

Timo Werner, vooral op basis van de tweede helft. Voor rust was ook bij de spits van Leipzig lang niet alles even zuiver, maar na rust herpakte hij zich. Werner verhuisde door de invalbeurt van Gomez uit naar de linkerflank en daar deed hij het beter. Met zijn snelheid bracht Werner vaak in de problemen en hij lokte ook slim de fout uit die de 2-1 van Kroos opleverde. 

10 Timo Werner.
REUTERS Timo Werner.

Leukste tweets:

Foto's

10
EPA
10
REUTERS
10
Photo News
10 Rudy moest het veld verlaten met een stevige bloedneus.
Photo News Rudy moest het veld verlaten met een stevige bloedneus.
10 Lustig kan zijn ontgoocheling maar moeilijk verstoppen.
Photo News Lustig kan zijn ontgoocheling maar moeilijk verstoppen.
10 Lustig kan zijn ontgoocheling maar moeilijk verstoppen.
Photo News Lustig kan zijn ontgoocheling maar moeilijk verstoppen.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

74 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Gino Denil

    Voetbal is een spelletje van 11 man tegen 11 waarbij de scheidsrechters Duitsland op het einde laten winnen.

  • Nando Garcia Fernandez

    Real Madrid boven op het WK dat is al zeker

Lees meer