7
EPA
FRA
FRA
2
1
AUS
AUS

Matig Frankrijk met hulp van videoref en ‘lucky goal’ Pogba voorbij Australië

De vraag vooraf: hoelang houdt Australisch doelman Mathew Ryan de nul tegen het Franse aanvalsgeweld? Antwoord: 57 minuten. Na tussenkomst van de videoref kreeg Frankrijk een penalty, Antoine Griezmann zette feilloos om. Wedstrijd gespeeld? Neen. Samuel Umtiti maakte een domme handsbal, waarna het leer ook aan de overkant op de stip belandde. Mile Jedinak stuurde vervolgens Hugo Lloris naar de verkeerde kant en hing de bordjes zo opnieuw gelijk. Frankrijk van zijn melk, maar toch was de driepunter een feit. Een ‘lucky goal' van Paul Pogba zorgde uiteindelijk voor de beslissing: 2-1.

7
EPA

Tactische analyse

Frankrijk speelde met hoog opkomende backs en probeerde daarnaast in de rug van de Australische defensie te duiken. Alvast snelheid genoeg voorin bij Les Bleus: Antoine Griezmann, Ousmane Dembélé en Kylian Mbappé. Maar bondscoach Bert van Marwijk zette een prima organisatie neer, waardoor Mathew Ryan nauwelijks aan het werk werd gezet. Frankrijk produceerde voor rust vier schoten op doel, alle vier in de eerste acht minuten van de partij. Veelzeggend.

Na de koffie brak Griezmann de ban vanaf de stip. Maar dat de troepen van Didier Deschamps ervaring missen, is vandaag nog maar eens gebleken. Samuel Umiti beging dom handspel, waardoor de ‘Socceroos’ alsnog een nederlaag leken af te wenden. Tot Paul Pogba met het nodige geluk een zege uit de brand sleep.

Man van de match: Trent Sainsbury

Maakte een dekkingsfout in de openingsfase van de match, maar herpakte zich nadien op schitterende wijze. De centrale verdediger had Antoine Griezmann heel de tijd in zijn broekzak. De 26-jarige Australiër -die nu uitkomt voor Grasshopper Zurich en in het verleden even bij Inter speelde- zal in de komende partijen ongetwijfeld in de gaten worden gehouden.

Reacties

Griezmann: "Blij met videoref"

"Het was geen grote match van ons, evenmin van mij. Maar het is belangrijk met een zege te kunnen beginnen", aldus Griezmann. "We weten dat we nog beter kunnen, en ik weet dat ik veel beter kan", was hij zelfkritisch na de wedstrijd. "We moeten rustig blijven. De drie invallers deden het goed. Dat is de mentaliteit die we moeten behouden."

Griezmann opende iets voor het uur de score met een strafschop. De ref legde de bal pas op de stip na tussenkomst van de videoref. "Volgens mij was het penalty. Hij raakt mijn linkervoet. Ik voelde ook echt iets. Ik ben blij dat er in zo'n gevallen video is."

Na de goal van Griezmann maakte Australië via aanvoerder Jedinak, ook met een penalty, snel gelijk. Maar Paul Pogba verloste Les Bleus door twaalf minuten voor tijd de 2-1 voorbij Mat Ryan te jagen.

"Het was een lastige wedstrijd maar we hebben niet opgegeven en konden op het einde scoren", zei de middenvelder van Manchester United na de nipte zege. "Dit is een WK, er zijn geen kleine ploegen. Bij mijn goal krijg ik veel hulp van een Australiër maar hij ging binnen en dat telt. Of je nu scoort met de oren, de neus, de voet, zolang hij maar tegen de netten hangt."

Didier Deschamps was blij met de driepunter maar had zijn team zien afzien. "Het was niet eenvoudig maar een zege in de eerste match is belangrijk", aldus de Franse trainer. "Australië heeft ons tot het uiterste gedreven. We maakten weinig grote fouten maar in balbezit hadden we meer moeten ondernemen. Dit is een WK, elke ploeg is goed voorbereid."

Bert van Marwijk, coach van de Australiërs, baalde na de nederlaag maar was ook fier op zijn spelers. "We hebben goed gespeeld. Niemand had dit van ons verwacht tegen Frankrijk. Ik ben fier en ontgoocheld", aldus de Nederlander. "Soms wisten de Fransen het niet meer, dat gaven ze zelf toe, en da's een mooi compliment. We verliezen door een betwistbare strafschop maar ik kan mijn spelers niets verwijten. Ik moet hen feliciteren, ze verdienden meer. De volgende match wordt weer anders maar dit geeft vertrouwen."

7
AFP

Leukste tweets

Beste foto's

7
AFP
7
REUTERS
7
Photo News
7
AFP

11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Allard Emile

    Een zwalpend Frankrijk die met hoogmoed het veld optrad en die met zo een mentaliteit in de 8ste finale naar huis zal gaan. Voor de rest had een puntendeling juist geweest!

  • Freddy Van Hulst

    Hans Hoppe, welk vals doelpunt?

Lees meer