10 Ahmed Musa scoorde twee keer.
EPA Ahmed Musa scoorde twee keer.
NGA
NGA
2
0
IJS
IJS

Messi dankt Nigeria: Afrikanen verslaan IJsland dankzij Musa, Argentinië nog niet uitgeteld

Nigeria heeft Argentinië en Lionel Messi een flinke dienst bewezen. Na een bij momenten slaapverwekkende partij hebben de Afrikanen in Volgograd met 2-0 gewonnen tegen IJsland. De glansrol was voor Ahmed Musa, die twee keer scoorde. Door de Nigeriaanse zege ligt alles nog open in groep D. Op de laatste speeldag neemt Argentinië - dat moet winnen - het op tegen Nigeria, dat door de zege tweede is. IJsland treft groepsleider Kroatië.

IJsland probeerde Nigeria snel bij de keel te grijpen. Dat leverde ook al gauw enkele kansjes op, maar de jonge Nigeriaanse doelman Uzoho maakte indruk. Zijn landgenoten konden ook gaandeweg het evenwicht herstellen, al moest de IJslandse doelman Halldorsson geen enkele redding uitvoeren in de eerste helft. Nigeria vuurde geen enkel schot af richting doel in de eerste helft. Bij rust stond de beginscore nog op het bord.

Maar na de pauze was het bij het eerste Nigeriaanse schot tussen de palen ook wel meteen raak. Musa haalde de bal heerlijk uit de lucht, zette Sigurdsson daardoor op het verkeerde been en de afwerking was puik: 1-0. En daar bleef het niet bij. Een kwartier voor affluiten maakte Musa prima gebruik van zijn snelheid om voorbij enkele IJslanders te snellen en voor 2-0 te zorgen. Via de VAR kreeg IJsland nog een strafschop in het slot, maar Sigurdsson miste. Het bleef bij 2-0.

10
EPA

Tactische analyse

Na de nederlaag tegen Kroatië besliste Gernot Rohr, de bondscoach van Nigeria, om zijn systeem flink om te gooien. De Duitser koos voor een 3-5-2 met Iheanacho en Musa als snelle speerpunten. Maar 'wingbacks' Moses - die het systeem kent van bij Chelsea - en Idowu waren in de eerste helft toch eerder verdedigers dan aanvallers. De treffers van Musa kwamen er na knappe individuele acties, niet dankzij een tactische meesterzet van Rohr.

Bij IJsland dan weer het bekende liedje: een stevige organisatie, geen tierlantijntjes, snelle druk en viriel als het moest. Vedette en creatieveling Gylfi Sigurdsson werd in nagenoeg elke aanval betrokken, maar de middenvelder van Everton was iets te slordig. En die lijn trok zich eigenlijk door bij de hele IJslandse ploeg. Ze hadden de bal veel vaker in het bezit dan tegen Argentinië en dan bleek waarom ze die eigenlijk liever niet hebben. De slordige passes stapelden zich al te vaak op, waardoor menig tegenaanval - waar ze gretig op loerden - mislukte.

10
REUTERS

Man van de match

Ahmed Musa. De nog altijd maar 25-jarige spits - net als Joseph Akpala geboren in Jos - was een verademing bij Nigeria. Bezorgde de IJslandse zoutpilaren achterin met zijn snelheid moeilijke momenten. Dat deed hij ook vlak na rust, toen hij een pak flukser was dan Sigurdsson en knap voor de 1-0 zorgde. Musa, die ook nog de lat trof, kon zich niet doorzetten bij het Engelse Leicester City, dat hem in het tweede deel van vorig seizoen uitleende aan CSKA Moskou. Tussen 2012 en 2016 speelde de Nigeriaanse spits ook al in de Russische hoofdstad, dus hij kent het land ondertussen wel goed.

10
REUTERS

Reacties

Door de zege is Nigeria met drie punten tweede in groep D, na leider Kroatië dat met zes punten al geplaatst is voor de achtste finales. Argentinië en IJsland hebben elk een punt. "We zijn terug in de race voor de volgende ronde", zei een gelukkige Rohr, bondscoach van Nigeria. "Na de eerste helft was ik ontevreden. We speelden gewoon geen voetbal en schoten niet een keer op doel. Maar in de tweede helft waren we veel beter. Ik denk dan ook dat we op basis van de tweede helft de zege verdienen."

Rohr zag ook dat zijn team vorderingen heeft gemaakt ten opzichte van de eerste groepswedstrijd tegen Kroatië, die de Kroaten met 1-0 wonnen. "IJsland is een heel goed team dat zeer georganiseerd speelt. Maar we wisten dat en hebben daarop getraind. Na de nederlaag tegen Kroatië hebben we hard gewerkt. Tegen de Kroaten was ik al tevreden over onze organisatie, maar deze keer was die nog veel beter. Mijn spelers hebben duidelijk begrepen dat ze moesten vechten om de hoop op de volgende ronde te behouden", besloot Rohr.

De IJslandse bondscoach Heimir Hallgrimsson vond dan weer dat zijn spelers loom waren. "Misschien kwam dat door de warmte. De temperatuur bedroeg meer dan dertig graden. De warmte kan dus een rol gespeeld hebben", zei Hallgrimsson. "Het was een zeer moeilijke wedstrijd. Nigeria speelde goed en was moeilijk te verslaan. Maar we kunnen beter voetballen dan vandaag. Dat hebben we al meermaals bewezen."

Ondanks de nederlaag maakt IJsland nog steeds kans op de kwalificatie voor de achtste finales. "We wisten op voorhand dat we waarschijnlijk een wedstrijd in de groepsfase zouden verliezen. We moeten nu winnen van Kroatië, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. De voorbije vier jaar hebben we al vier keer tegen hen gespeeld. We zijn zoals een koppel dat altijd wil scheiden, maar uiteindelijk toch samen blijft. In de WK-kwalificatieronde wonnen we een keer van de Kroaten en verloren we een keer, maar eindigden we toch eerste in onze groep. Dat geeft ons hoop", besloot Hallgrimsson.

Leukste tweets

Leuke foto's

10 Aron Gunnarsson, de man van de verre inworpen.
Photo News Aron Gunnarsson, de man van de verre inworpen.
10 De vreugde was groot bij de Nigerianen.
EPA De vreugde was groot bij de Nigerianen.
10 Zo kunnen de fans in het stadion een ingreep van de VAR volgen.
REUTERS Zo kunnen de fans in het stadion een ingreep van de VAR volgen.
10
AFP
10
Photo News
10 William Troost-Ekong.
Photo News William Troost-Ekong.

6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • issie cardoza

    Mesi pas maar op voor Musa, wie laatst lacht best lacht !!

  • Wendy Vandereyken

    Hoeveel geluk kan je hebben. Barslecht spelen en je toch nog gaan plaatsen voor de volgende ronde. Die Argentijnen mogen de goden danken.

Lees meer