RV

Met dit initiatief wordt de WK-strijdbijl tussen België en Frankrijk begraven: "Hebben te veel gemeen om elkaar te beledigen"

De stevige uitlatingen van Thibaut Courtois en Eden Hazard na de halve finale tussen Les Bleus en de Rode Duivels konden er bij vele Fransen niet in. Beide supportersgroepen stonden plots lijnrecht tegenover elkaar. Zodoende zelfs dat de zuiderburen onze vlag gebruikten als synoniem voor het woord "seum, frustratie". Een opmerkelijk initiatief probeert de Belgen en de Fransen nu weer te verzoenen.

#AdopteUnBelge. Twee jaar geleden vonden heel wat Belgische fans met die hashtag onderdak in Lille, net over de grens. Daar haspelden de Rode Duivels namelijk hun kwartfinale van het EK af tegen Wales. Na de hele hetze rond de speelstijl van Les Bleus op het WK wordt die hashtag nieuw leven ingeblazen. Met #AdopteUnFrancais eraan gekoppeld.

Het is Mateusz Kukulka die het positieve verhaal op poten zette. De professor aan de Brusselse Hogeschool ISFSC, specialist in sociale media en blogger wil beide landen weer verenigen. "We hebben besloten om te proberen om de trend om te keren", klinkt het op zijn website. Waarna hij ook even terugkeert naar het EK in Frankrijk van twee jaar geleden. "Ondanks de nederlaag tegen Wales was het een groot feest dankzij het welkom en de vlekkeloze ontmoetingen in de mooie stad Lille."

(Lees hieronder verder)

"Twee jaar later kijken we nog altijd op die manier naar België, Frankrijk en het voetbal: temidden in een groot feest, met veel pintjes bier - al is dat niet noodzakelijk -, met vreugdekreten, stress, aanmoedigingen, knuffels en 'Allez les Belges! Allez les Bleus!' Wij Fransen en Belgen hebben te veel gemeen om onze tijd te besteden aan het beledigen van elkaar op sociale media." 

Kukulka vraagt om een foto te posten met de twee hashtags waarop Fransen en Belgen weer hand in hand door het leven gaan. En die oproep viel niet in dovemansoren. Zo richtte de stad Brussel zich op Twitter al tot Parijs en de Franse hoofdstad ging gretig in op het aanbod. 

36 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Dalisz Fara

    Tenminste dat vertelde de Grote Smurf mij. En die heeft tenslotte de wereldtitel aan elkaar gesmurft.

  • Dalisz Fara

    @ Gunther. Nou dat zij WK zijn natuurlijk. Leuk hoor FIFA ranking, maar van veel minder belang dan een titel.

Lees meer