20
BELGA
ENG
ENG
0
1
BEL
BEL
ENG
BEL

Moeten we nu juichen of huilen? Geweldige goal Januzaj levert België groepswinst op, maar ook potentiële kwartfinale tegen Brazilië

"Winst is niet prioritair", sprak Martínez deze week. Maar winnen deden we. Nog nooit voelde voetbal op het hoogste toneel zo vreemd aan.

20
EPA

In wat ongetwijfeld de meest bizarre Belgische interland ooit was, hebben de Rode Duivels hun foutloos Russisch WK-parcours ook in Kaliningrad verdergezet. Een heerlijk doelpunt van Januzaj snel na de pauze zorgde voor 0-1. Of dat in het ideale script van Martínez stond, is nog maar de vraag. Ontgoocheld om het verlies, laat staan dat ze alles uit de kast haalden om gelijk te maken, leek Engeland nooit. Alleen de nabije toekomst zal uitwijzen of dit surreëel avondje Kaliningrad onze WK-droom goed of slecht deed. Nu wacht Japan maandag om 20u. Bij winst volgt in de kwartfinale topfavoriet Brazilië, als zij voorbij Mexico geraken.

20
Photo News

Negen wissels voor Martínez –alleen Courtois en Boyata bleven staan- acht voor Southgate, die WK-topschutter Kane op de bank hield. Het was even wat zoeken voor de Belgen met al die nieuwe gezichten, maar haast al het gevaar was Belgisch. Tielemans trapte over, een poging van Fellaini na knappe borstcontrole werd afgeblokt. Belgische gele kaarten voor Tielemans en Dendoncker, toonden hoe bevreemdend deze partij was. Alsof we verder uitliepen op Engeland. 5-2 voor ons wat betrof de gele foutenlast. Het tempo zakte zienderogen. Van een match met inzet was nauwelijks sprake. Fluitjes maakten zich meester van het Kaliningrad Stadium.

20 Rashford trapte de enige Engelse kans naast.
Photo News Rashford trapte de enige Engelse kans naast.

Maar in het begin van de tweede helft kon het 'draw-scenario' de prullenbak in. Tielemans liet eerst na uit te halen en bediende daarna Januzaj. Die twijfelde niet. Zijn eerste goal voor de Duivels in zijn negende interland. Dat leken de Engelsen wel best te vinden. En Courtois, die zou een nieuwe clean sheet zich niet zo maar laten ontnemen. Zeker niet met de kapiteinsband om de arm. Toen de 'Three Lions' -eerder welpjes vanavond- toch eens een dot van een kans kregen en Rashford door de buitenspelval geloodst, bestond de Man Utd-spits het om naast te trappen. Slim of niet? Ach, dan winnen we, indien Japan voor de bijl gaat, toch maar ook gewoon van de Brazilianen, niet?

20
Photo News

De Rode Duivels werden dus groepswinnaar. Moeten we nu blij zijn met de winst tegen Engeland of niet? VTM NIEUWS vroeg het aan enkele Belgische supporters in Rusland.

20
Photo News
20
Photo News
20
Photo News

Man van de match: Adnan Januzaj

Hij was de verrassing in de selectie. Weggedeemsterd bij Man United, Dortmund en godbetert Sunderland, weer boven water gekomen in La Liga. En opgevist door 'Don Roberto', die weet dat klasse permanent is. De lichtvoetige Kosovaarse Belg mocht opdraven op de plaats van Mertens en was in de eerste helft al een van de meest levendige Duivels, met onder andere een goeie voorzet op Fellaini waarna Batshuayi bijna scoorde. Snel na de pauze, was daar zijn moment. Even wat vrijheid in de zestien, naar binnen kappen en heerlijk in de verste bovenhoek uithalen met links. Heerlijke goal en een dikke Duivelse middenvinger richting de Premier League. Onze analist Degryse over Januzaj: "Goed met het oog op de rest van het toernooi, dat je weet dat je zo’n type op de bank hebt zitten als je dat op het einde van een wedstrijd nodig hebt."

20
Photo News

De beste tweets:

De quotes:

Martinez, over het feit dat we nu mogelijk Brazilië treffen: "Je kan een ideaal scenario niet inplannen. Goede ploegen liggen al uit het WK en anderen stonden op de rand van de uitschakeling. We moeten enkel naar onszelf kijken."

Kompany: "Het was vooraf een beetje een moeilijke situatie want theoretisch gezien was verliezen een beter resultaat. Maar voor vele jongens waren dit hun eerste minuten. Het laatste wat je wil doen is dan verliezen in het slot. Dat voelde ik ook toen ik inviel"

Vermaelen: "Natuurlijk is erover gesproken, maar je kan van ons niet verwachten dat we het veld opstappen met de bedoeling om de wedstrijd te verliezen. Dat hebben we ook niet gedaan."

Dendoncker: "Het is moeilijk om een match te spelen zonder te willen winnen."

Tielemans: "Het was zoeken in het begin, maar daarna viel alles in de plooi."

De beste foto's:

20
Photo News
20
Photo News
20
EPA
20
REUTERS
20
BELGA
20
instagram dedryckboyata
20
Photo News
20
BELGA
20
BELGA
20
BELGA
20
BELGA

197 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Jan Boden

    De gemakkelijkste weg voor de Rode Duivels is gewoonweg 4 keer winnen. Desnoods sterven ze maar op het veld maar die beker moet en zal naar hier komen.

  • Tjalle Paulus

    Wat een gezever. Ik hoop dat Colombia gehakt maakt van Engeland. Martinez had de B ploeg voluit moeten laten voetballen. Als België Brazilië kan kloppen zal de ploeg zich ontpoppen als waardige potentiële kampioen. Go Belgium!!!

Lees meer