11
REUTERS
URU
URU
2
1
POR
POR

Na Messi mag ook Ronaldo inpakken: efficiënt Uruguay knikkert Portugal uit WK

Frankrijk kent zijn tegenstander in de kwartfinale: Uruguay. De Zuid-Amerikanen waren met 2-1 te sterk voor Europees kampioen Portugal. Na Lionel Messi mag dus ook Cristiano Ronaldo zijn koffers pakken.

Beide ploegen begonnen gemotiveerd aan de partij. Na vijf minuten voetballen nam Cristiano Ronaldo Fernando Muslera een eerste keer onder vuur. De Uruguayaanse goalie stond paraat. Niet veel later lieten Luis Suárez en Edinson Cavani hun klasse zien. Een één-tweetje over pakweg dertig meter, waarna de PSG-aanvaller onhoudbaar binnenkopte. Een beauty.

Nadien hield Uruguay het zaakje onder controle. Portugal zocht het gaatje, maar vond dat niet. Ook na rust zag het er aanvankelijk goed uit voor de Zuid-Amerikanen, tot Pepe prompt een hoekschop voorbij Muslera buffelde. De eerste tegentreffer voor Uruguay op dit WK.

11
Photo News

Een mentale tik voor Suárez en co? Neen. Integendeel. Zeven minuten later krulde Cavani zijn tweede van de avond tegen de touwen. Opnieuw een pareltje. Vervolgens beging Muslera een zeldzame blunder, maar Bernardo Silva liet de 2-2 liggen. Zijn schot zoefde over de gapende doelmond.

Spanning troef in Sochi. De Europese kampioen vocht om te overleven. Zonder succes. Een tweede treffer zat er niet in. Exit Portugal, exit Cristiano Ronaldo. Uruguay mag naar de kwartfinale. Maar: twintig minuten voor affluiten hinkte Cavani geblesseerd naar de kant. Einde WK?

11
Photo News

Tactische analyse

Efficiëntie en een goede organisatie: de grote kracht van Uruguay. Ook vandaag weer. Bij de eerste doelpoging was het wederom meteen prijs. Nadien stond het blok er andermaal. Wat is dit elftal o zo moeilijk te ontwrichten. Maar een zevende clean sheet op rij zat er niet in - daar stak Pepe na een stilstaande fase een stokje voor.

Man van de match: Edinson Cavani

Met z’n efficiëntie heel belangrijk voor z’n team. Spitsbroer Suárez had bij de 1-0 een magistrale voorzet in huis, maar de afwerking van Cavani mocht er ook wel wezen. Niet eenvoudig op zo’n harde center. Nadien besliste 'El Matador' de partij met een heerlijke krul. Moest twintig minuten voor affluiten wel geblesseerd naar de kant. Bij Uruguay bidden ze dat de schade meevalt.

11
Photo News

Leukste tweets

Beste foto's

11
EPA
11
Photo News
11
REUTERS
11
REUTERS
11
AFP

Fernando Santos hoopt in september nog op Cristiano Ronaldo te kunnen rekenen

Cristiano Ronaldo heeft Portugal niet naar de kwartfinales kunnen leiden op het WK, maar bondscoach Fernando Santos hoopt in de toekomst nog op hem te kunnen rekenen. "Ik ben ervan overtuigd dat Cristiano het voetbal nog veel te bieden heeft", verklaarde Santos zaterdag na de 2-1 nederlaag tegen Uruguay.

"In september begint er met de UEFA Nations League weer een nieuwe competitie. Het is belangrijk dat we onze kapitein dan bij ons hebben. Hij blijft een belangrijke speler voor ons en kan de jongeren helpen vooruitgang te boeken."

"Ik ben triest voor het Portugese volk. Ik weet dat de mensen zich op de straten en pleinen verzamelden om ons te zien winnen, maar we hebben ze niet het resultaat kunnen geven dat ze wilden. Ik deel hun treurnis. Onze spelers waren op en top gemotiveerd en hebben er alles aan gedaan om te scoren. Maar iets als een morele winnaar, bestaat niet."

"Ik wil Uruguay dan ook feliciteren met de kwalificatie. Hun eerste doelpunt kwam er na twee uitstekende diagonale passes. Tegen zoiets kan je je niet wapenen. Ook niet tegen hun tweede goal, waarbij Cavani onverwacht uithaalde. Alle verdienste voor Uruguay dus. Ze hebben de kwalificatie zelf afgedwongen."

11 Fernando Santos.
EPA Fernando Santos.

Uruguay "won op wilskracht" volgens bondscoach Oscar Tabarez

Het is op wilskracht dat mijn spelers de wedstrijd gewonnen hebben. Dit soort voetbal wil ik zien", verklaarde de Uruguayaanse bondscoach Oscar Tabarez na de 2-1 zege tegen Portugal.

"Het was een moeilijke partij. Portugal had het balbezit en drukte ons vaak op onze eigen helft. Meer balbezit en dichter bij hun doel spelen, was beter geweest, maar mentaal is mijn team ijzersterk."

"Ik ben trots op de collectieve prestatie. We hebben een wereldspeler als Cristiano Ronaldo goed uit de wedstrijd kunnen houden. Dat was extreem moeilijk en dat zal met de Franse aanvallers niet anders zijn. De uitzonderlijke snelheid van Griezmann en Mbappé is de sterkte van het Franse elftal. Als we hen de ruimte geven, wordt het moeilijk. We gaan er alles aan doen wat we kunnen en ons geloof in ons kunnen in groot. We hebben ons geen bepaald doel vooropgesteld, maar zijn wel naar hier gekomen met het idee om zeven wedstrijden te spelen (tot en met de finale). Kijken of dat lukt."

Edinson Cavani scoorde beide doelpunten voor Uruguay, maar moest een kwartier voor tijd met een blessure aan de linkerkuit naar de kant. "Hij voelde een lichte steek. Natuurlijk ben ik ongerust, maar we hebben nog geen enkele indicatie over hoe ernstig het is."

11 Oscar Tabarez.
AFP Oscar Tabarez.

48 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • claude de waele

    Pat coens gelijk elke machs verschillend tegen Frankrijk Spanje Brasil Colombia en België !!! Toch meer aantrekkelijker voor te kijken . Uruguay en Portugal dringend verandering nodig .ik ze. ..niet missen

  • Jeroen Boons

    TERECHT dat die cr7 eruit ligt, met zijne show altijd. Cavani = Held en Ronaldo = beachboy :)

Lees meer