11
REUTERS
SER
SER
0
2
BRA
BRA
SER
BRA

Nog niet Goddelijk, maar Braziliaanse kanaries plaatsen zich wel voor 1/8ste finale tegen Mexico

Neen, Goddelijk waren de kanaries nog niet. Maar de klus is wel geklaard. Brazilië staat na een 2-0-zege tegen Servië in de achtste finales. Daar wacht Mexico in wat zich aandient als een meer dan interessante affiche.

‘Ordem e progresso’ prijkt er op de aardbol van de Braziliaanse vlag. Orde en vooruitgang. Orde, daar zorgde bondscoach Tite in het verleden al voor door de organisatie op punt te zetten. Op het vlak van vooruitgang in de aanvallende gelederen, blijft de liefhebber toch nog wat op zijn honger zitten. Al is er wel verbetering merkbaar. Zeker als we bijvoorbeeld de prestaties van Neymar onder de loep nemen. De vedette liet het mekkeren op tegenstander en scheidsrechter dit keer wel achterwege en had dus genoeg energie om in zijn spel te steken. Hij groeit in het toernooi hoor, deze Neymar. Iemand die al op dat beslissende niveau zit, is Philippe Coutinho. Opnieuw brak hij het open. Nu met een heerlijke dieptepass op Paulinho die voor de 0-1 zorgde. Een treffer vanop het Catalaanse trainingsveld. Domper: Marcelo die met rugproblemen al na tien minuten naar de kant moest.

11 Marcelo moest al na tien minuten naar de kant.
AP Marcelo moest al na tien minuten naar de kant.

Na de pauze geloofde Servië wel weer in eigen kunnen. Met enkele prima kopkansen voor Aleksandar Mitrovic tot gevolg. De Servische spits bewoog hemel en aarde tegenover Thiago Silva en Miranda, maar scoren lukte hem echter niet. Net op het moment dat Servië flink kwam opzetten, knikkerde Thiago Silva een hoekschop binnen. De oplaaiende hoop van de ‘Witte Adelaars’ werd flink de kop ingedrukt. Hoekschopnemer Neymar had dan toch weer een assist achter zijn naam staan. De nummer tien had in zijn laatste 18 wedstrijden bij de ‘Seleção’ een voet in 19 doelpunten. Nu wacht het Mexicaanse mes, waar wereldkampioen Duitsland zich al flink aan verwondde, in de 1/8ste finale. Maandag 2 juli om 16u, noteer het gerust al in de agenda.

11 Thiago Silva knikkerde de 0-2 binnen.
EPA Thiago Silva knikkerde de 0-2 binnen.

Tactische analyse

Het credo van Servië werd meteen duidelijk. Hoewel er gewonnen moest worden voor de kwalificatie gaven ze de bal aan favoriet Brazilië. Heel anders dan hun partij tegen Zwitserland, waar de Serviërs de tegenstander wel meteen bij de keel grepen. “Ik zie niet in waarom we niet kunnen winnen.” Was het dan toch Servische bluf uit de mond van Aleksandar Mitrovic? Allerminst. De voormalige spits van Anderlecht was de verpersoonlijking van de ‘Sturm und Drang’ die Servië heel even produceerde. Thiago Silva sneed met zijn treffer de adem van de Serviërs af. De tank was plots leeg en Brazilië toonde nog maar eens dat het achteraan goed op slot zit.

11 Mitrovic verwikkeld in een verbeten luchtduel met Thiago Silva.
Photo News Mitrovic verwikkeld in een verbeten luchtduel met Thiago Silva.

Man van de match: Philippe Coutinho

Was opnieuw de blikopener van dienst bij de Brazilianen en wederom gebeurde dat op flamboyante wijze. Zijn pass op de latere doelpuntenmaker Paulinho was meer dan fraai. Is op dit moment de man die het vaakst beslissend is bij de ‘Goddelijke Kanaries’. Na drie wedstrijden heeft hij twee treffers en een assist achter zijn naam staan. 

11 Philippe Coutinho.
Photo News Philippe Coutinho.

Reacties: 

Met de groepszege in poule E op zak neemt Brazilië het maandag in de achtste finales van het WK op tegen Mexico. "Dat we op deze manier ons de favorietenstatus aanmeten? We kijken niet naar verwachtingen, maar naar de realiteit. Pronostieken zijn niet aan ons besteed", zei de Braziliaanse bondscoach na afloop.

De Seleçao schakelde met een 2-0 zege Servië uit op de derde en laatste speeldag in groep E. "Behalve de korte periode waarin Servië domineerde, hebben we een rechtlijnige prestatie neergezet. Dat geeft vertrouwen", aldus Tite. "Wat telt, is dat ons team elke match sterker wordt en vooruitgang boekt."

"Brazilië controleerde het grootste deel van de wedstrijd", zei de Servische bondscoach Mladen Krstajic. "We hadden voorzien hen het balbezit te geven in bepaalde zones. Tegen zo'n ploeg moet je 90 minuten wakker zijn, anders wordt je afgestraft. In de tweede helft hebben we geprobeerd meer risico te nemen. Maar we zijn er niet in geslaagd gelijk te maken, en dat werd afgestraft. Voor het toernooi was Brazilië een favoriet voor de eindzege, en dat is het team nog altijd."

11
AFP

De beste tweets:

De beste foto's:

11
REUTERS
11
EPA
11
REUTERS
11
AP
11
REUTERS

6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • eric debanne

    Komaan Mexico winnen tegen Brazilië ! Succes gewenst !

  • Filip Desmedt

    Hmmm ze kunnen mij toch niet echt overtuigen . Denk dat de te kloppen kandidaat Kroatie zal zijn , wie daarvan kan winnen staat heel dicht bij de wereldbeker volgens mij ....

Lees meer