8 Bouhaddouz, de man van het eigen doelpunt, blijft verweesd achter.
REUTERS Bouhaddouz, de man van het eigen doelpunt, blijft verweesd achter.
MAR
MAR
0
1
IRN
IRN
MAR
IRN

Onwaarschijnlijke anticlimax voor Boussoufa en co: Iran wint in blessuretijd dankzij owngoal

Mag het iets meer zijn? Marokko en Iran leken af te stevenen op een troosteloze 0-0, maar in de extra tijd kopte Bouhaddouz de 0-1 in eigen doel. Een bijzonder koude douche voor Marokko en een onverhoopte driepunter voor Iran.

Met volle overgave vatten de ‘Leeuwen van de Atlas’ hun eerste WK in 20 jaar tijd aan. Het gaspedaal werd stevig ingedrukt, alleen werd Marokko niet beloond voor die goede start. De aanwezige fans maalden er niet om en zorgden voor een stevige dosis sfeer, maar dan wel met een zoemend geluid dat bekend in de oren klinkt. De wedergeboorte van de vuvuzela? Wat er ook van zij, Iran kwam beter in de wedstrijd. Met een enorme en onbenutte kans van Sardar Azmoun. Naarmate de wedstrijd vorderde verscheen er steeds meer en meer afval in het spel. Een bloedeloze 0-0 leek in aantocht, maar in het slot kopte Bouhaddouz het leer prompt in eigen doel. Zo eindigt de ongeslagen reeks van 18 wedstrijden vandaag voor Marokko. Enkel Spanje (20) en België (19) blijven het langst ongeslagen.

8
AFP

Tactische analyse

‘Power play’. Daarmee wilde Marokko, dat heel veel inzet toonde, Iran meteen met de rug tegen de muur duwen. Dat lukte aanvankelijk ook, maar vrijwel meteen rees de vraag hoe lang Boussoufa en co dat tempo konden aanhouden. Het vroege doelpunt bleef dan ook nog eens uit. Gaandeweg kwam Iran wat meer in de wedstrijd, ook al loerden de ‘Perzische Prinsen’ toch vooral op de counter. Daarna stapelden de slordigheden zich op. Passes kwamen niet aan en op het moment van de waarheid werd telkens de verkeerde keuze gemaakt. Mehdi Carcela zag het op de bank allemaal met lede ogen aan. Een invalbeurt werd hem niet gegund.

8 Bouhaddouz kopte de bal in eigen doel.
REUTERS Bouhaddouz kopte de bal in eigen doel.

Man van de match: Alireza Beiranvand

Onder het motto in het land der blinden is eenoog koning. Makkelijk was het niet om een man van de match aan te duiden. Werkelijk niemand blonk uit, maar de Iraanse doelman straalde wel rust uit. Beiranvand pakte ook uit met een uitstekende parade op een schot van Ziyech. Een broodnodige redding. Hij zorgde zo mee voor de tweede clean sheet van Iran in de voorbije dertien WK-wedstrijden.

8
Photo News

Reacties:

Hervé Renard, Marrokaans bondscoach: "We hebben ons laten kruisigen. Zelfs met een gelijkspel was ik ontgoocheld geweest na het zien van deze partij. Dus u kunt zich wel inbeelden hoe ik me voel bij deze nederlaag, na al de kansen die we gehad hebben", aldus Renard.

Aziz Bouhaddouz, de maker van de owngoal: "Het was een moeilijke wedstrijd, voor mij persoonlijk en voor het hele team. We zijn de partij goed begonnen, maar vervolgens is het niet gegaan zoals gepland. Het was een heel zuur moment voor mij. Jammer genoeg gebeurt dat in het voetbal. Vandaag overkwam het mij. Ik wil mij excuseren bij het team, de fans en de 35 miljoen Marokkanen. Ik ben een idioot. Maar ik ga me herpakken. Ik zit al jaren in deze sport, ik ken het wereldje. Mijn ploegmaats steunen me overigens. We moeten ons verenigen en de volgende wedstrijd antwoorden."

Carlos Queiroz, Iraans bondscoach: "Ik wist dat de Marokkanen sterk zouden starten in de eerste 20 minuten. We hebben vervolgens geprobeerd ze mentaal te doen kraken, ze te doen frustreren en zo hun spel te laten blokkeren. Dat lukte ons en nadien is de wedstrijd gekanteld. We zijn geconcentreerd gebleven en wisten dat we konden winnen. In het voetbal heb je altijd een kans. Dit is geen mirakelzege, al heb je soms een beetje geluk nodig. Ik ben blij met deze mooie overwinning en met de attitude van mijn spelers, met hun strijdershart. Wij zijn tegen niemand kansloos."

"Deze overwinning is voor onze supporters", vervolgde Queiroz. "En daarmee bedoel ik niet degenen die ons eerst probeerden te ondermijnen. Wij, Iraniërs, willen op dezelfde manier behandeld worden als andere volkeren. We spelen onder de vlag van de FIFA. Politiek en voetbal hebben niets met elkaar te maken.

De beste foto's:

8 De ploegfoto van Marokko telde voor de wedstrijd geen elf, maar wel tien spelers. Ayoub El Kaabi was net te laat om te poseren.
Photo News De ploegfoto van Marokko telde voor de wedstrijd geen elf, maar wel tien spelers. Ayoub El Kaabi was net te laat om te poseren.
8 Een vrouw haalde een banner boven zodat ook vrouwen het stadion mogen betreden in Iran. Iets wat vandaag de dag nog niet het geval is.
AFP Een vrouw haalde een banner boven zodat ook vrouwen het stadion mogen betreden in Iran. Iets wat vandaag de dag nog niet het geval is.
8 De vrouw werd meteen aangesproken door een steward om de boodschap niet meer te tonen.
Photo News De vrouw werd meteen aangesproken door een steward om de boodschap niet meer te tonen.
8
Photo News

De beste tweets:

30 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • ingrid grieten

    Marokko kan al gaan inpakken. Gelijkspel tegen Spanje en Portugal is het maximum haalbare en dan hebben ze slechts twee punten als eindtotaal. Iran heeft nu al drie punten en als Spanje en Portugal ook tegen Iran gelijkspelen hebben zij ook drie punten. Dus, exit Marokko.

  • rik cappelle

    Hoeveel km zou Boussoufa tijdens de match gelopen hebben ? Ik schat de eerste helft drie en de 2de helft anderhalve km nog maar wel voortdurend staan zwaaien met zijn armen. Ik kan Van Haezebrouck begrijpen dat hij hem op de bank zwierde.

Lees meer