17 James Rodriguez stond vanavond wel aan de aftrap. Dat zal Polen geweten hebben.
EPA James Rodriguez stond vanavond wel aan de aftrap. Dat zal Polen geweten hebben.
POL
POL
0
3
COL
COL
POL
COL

Opgepast, België! Colombia presenteert zich als gevaarlijke tegenstander in mogelijke achtste finale na knappe zege

Zeker is het nog lang niet, maar Colombia presenteert zich na een overtuigende zege tegen Polen als een mogelijke te duchten tegenstander voor de Rode Duivels. Maar liefst 0-3 werd het in Kazan, waarmee ‘Los Cafeteros’ helemaal hersteld zijn van de smadelijke nederlaag tegen Japan. De Polen zullen eerst met pek en veren worden ingesmeerd alvorens, als eerste Europese land, huiswaarts te keren.

Opvallendste naam in de basis bij Colombia was James Rodriguez, voor wie tegen Japan -nog niet helemaal fit- slechts een invalbeurt weggelegd was. Izquierdo werd het kind van de rekening. Colombia toonde zich meteen de dominante ploeg. Niet dat plots het ‘toque toque’ werd opgevoerd waarmee Colombia in de jaren ’90 furore maakte en waarop het latere tiki taka van Barça gebaseerd is, maar er was wel constante dreiging. Misschien dat de aanwezigheid van zowel Carlos Valderrama als René Higuita in Kazan de elf van José Pekerman wel inspireerde. Op slag van rusten brak Colombia de ban, toen James de bal heerlijk op het hoofd van FC Barcelona-verdediger Jerry Mina schilderde.

De tweede helft werd één lange lijdensweg voor Polen – slechts een schim van de energieke ploeg op recente EK’s en WK’s. Na het verlies tegen Senegal is Polen het eerste Europese land dat al zeker is van de exit. Iemand Lewandowski gezien? Colombia voetbalde steeds beter en liep verder uit. Centrale middenvelder Quintero -sterke partij- bediende Falcao op maat en 'El Tigre' bewees op z’n 32ste dat hij de goal nog weet staan. Ook een actieve Cuadrado werkte mooi af op geweldige assist van James. Een bal waarop De Bruyne jaloers zou geweest zijn. De Colombiaanse olé’s rolden dan al massaal van de tribunes in de Kazan Arena. Op naar een achtste finale tegen -wie weet- België?

17 Falcao nam de 2-0 voor zijn rekening.
AP Falcao nam de 2-0 voor zijn rekening.

Tactische analyse:

Pekerman koos voor een 4-2-3-1 en benutte zo optimaal de offensieve kwaliteiten van dit Colombia. Falcao diep met daarachter het heerlijke trio James op links, Quintero als nummer tien en Cuadrado op rechts. Het was dat viertal dat voor alle averij zorgde. James nam twee zuivere assists voor zijn rekening, Quintero de andere. En Cuadrado en Falcao lieten de massaal meegereisde Colombiaanse fans uit hun dak gaan met elk een knap doelpunt. Spelen de Duivels tegen Colombia in de achtste finale, wordt dat een eerste echt test voor onze achterhoede.

Achter dat kwartet zorgden Aguilar en vooral Wilmar Barrios (Boca Juniors) voor het evenwicht en de recuperatie. Ons vertrouwen in de Argentijnse competitie is bij deze hersteld. Na de amechtige optredens van enkele jonge gaucho's donderdagavond in Kroatië-Argentinië, blonk naast Barrios ook Quintero uit. Hij speelt voor River Plate. 

Hoe minder er geschreven wordt over dit Polen, hoe beter.

17 Cuadrado legt de 3-0 binnen.
Photo News Cuadrado legt de 3-0 binnen.

Man van de match: James Rodriguez

Begrijpelijk dat Bayern München deze James langer aan zich wil binden. Net als vier jaar geleden, toen hij zich op het WK in Brazilië toonde aan de buitenwereld en een transfer naar Real Madrid versierde, blonk hij vandaag opnieuw uit op het grootste voetbaltoneel. Zijn eerste assist op de boomlange verdediger Mina, die maar in te koppen had, was al genieten geblazen, zijn tweede was van een nóg hoger niveau. Vanop zijn linkerflank Cuadrado perfect door de buitenspelval geloodst. Dé assist van dit WK tot dusver. Hogeschoolvoetbal.

17 James Rodriguez.
EPA James Rodriguez.

De leukste tweets:

De beste foto's:

17
EPA
17
Photo News
17
AFP
17
Photo News
17
AFP
17
AFP
17
AFP
17
REUTERS
17
REUTERS
17
AP
17
EPA
17 Feest bij Cuadrado en Mina.
Photo News Feest bij Cuadrado en Mina.

"We moeten blijven verbeteren", zegt Colombiaanse bondscoach

Colombia boekte op het WK voetbal een overtuigende 3-0 overwinning tegen Polen. Bondscoach Jose Pekerman was tevreden over de prestatie van zijn ploeg maar waarschuwde tegelijk dat er nog werk op de plank ligt.

"Ons doel is altijd geweest om het spel te kunnen tonen dat we vandaag op de mat hebben gelegd. Vanaf het begin zijn we trouw gebleven aan die stijl", vertelde hij na de knappe zege in Kazan. "Deze overwinning kan ons sterker maken. Maar we gaan nu geen gekke dingen doen, we moeten hier even van genieten als ploeg. Mentaal zitten we op het juiste spoor maar we moeten blijven verbeteren."

Colombia speelt in zijn laatste groepsmatch tegen Senegal, dat net als Japan een punt meer telt in groep H. Pekerman droeg de zege op aan Carlos Sanchez, die in de openingsmatch tegen Japan al snel rood kreeg. "Deze overwinning is voor hem. Hij heeft enkele heel zware dagen achter de rug. We hebben deze zege samen behaald en we willen die met hem delen. Ik weet dat heel de ploeg er net zo over denkt."

Voor Polen eindigt de wereldbeker in de groepsfase, na eerder 1-2 verlies tegen Senegal. "Mijn spelers hebben tot het einde alles gegeven maar ik moet toegeven dat we tegen een heel goede ploeg hebben verloren. Dat moet je aanvaarden", verklaarde bondscoach Adam Nawalka. "Tot het eerste doelpunt hadden we de match onder controle. We kregen ook kansen maar zij hebben ons genekt op de counter. We wisten dat Colombia een verschrikkelijke tegenstander is, met uitstekende spelers die voor grote clubs uitkomen. Ons plan heeft niet gewerkt, we zijn gedomineerd."

17 Colombia's coach Jose Pekerman reacts on the sideline during the Russia 2018 World Cup Group H football match between Poland and Colombia at the Kazan Arena in Kazan on June 24, 2018. / AFP PHOTO / SAEED KHAN / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - NO MOBILE PUSH ALERTS/DOWNLOADS
AFP Colombia's coach Jose Pekerman reacts on the sideline during the Russia 2018 World Cup Group H football match between Poland and Colombia at the Kazan Arena in Kazan on June 24, 2018. / AFP PHOTO / SAEED KHAN / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - NO MOBILE PUSH ALERTS/DOWNLOADS

12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Erwin Van Roy

    als we 2de worden is de kans groter dat we tegen Japan uitkomen. maar de zelf verklaarde voetbalkenners hieronder denken al dat Colombia zich al als groepsleider geplaatst heeft.

  • Jan Boden

    Als Colombia eruit gaat heb je met Japan en Senegal 2 haalbare tegenstanders. Of je dan de groep wint of niet heeft dan veel minder belang.

Lees meer