16
REUTERS
SPA
SPA
1
1
RUS
RUS
SPA
RUS

Opnieuw sensatie op het WK: Rusland verrast favoriet Spanje na strafschoppen, Akinfeev wordt de held

De knock-outfase eist na Argentinië een tweede grote slachtoffer. Gastland Rusland hield 120 minuten stand tegen een ongeïnspireerd Spanje, ondanks een vroege Spaanse voorsprong. Akinfeev werd de held van de Russische natie. 

Spanje tikte de bal de eerste tien minuten ongevaarlijk rond om een gaatje te vinden in de Russische afweer en dat lukte ook, dankzij alweer een stilstaande fase. Asensio zette scherp voor, Ramos werd aan de tweede paal neergetrokken door Ignashevich, maar via de hak van de Russische verdediger vloog de bal voorbij een kansloze Akinfeev. Rusland kon daar nauwelijks iets tegenover stellen. Het duurde 35 minuten vooraleer Golovin eens kon dreigen met een goed schot. Maar ook Spanje maakte werkelijk niets klaar. Vijf minuten later kwam de gelijkmaker letterlijk en figuurlijk uit de lucht vallen. Na een hoekschop kopte Dzyuba de bal tegen de wapperende arm van Piqué: strafschop. De bonkige Russische spits zette die vlotjes om, terwijl bondscoach Cherchesov niet eens durfde te kijken. 1-1 bij de rust na een erg matige eerste helft van beide ploegen.

16 De handsbal van Piqué
AFP De handsbal van Piqué

Na de rust probeerde Spanje toch weer wat directer te voetballen, zonder echt grote kansen af te dwingen, maar gaandeweg herstelde Rusland het evenwicht. De Russische hoop groeide. Zelfs de inbreng van Iniesta veranderde weinig aan het wedstrijdbeeld. ‘La Roja’ tikte de bal eindeloos rond, zonder een kans te creëeren. Vijf minuten kwam die ene kans er toch. De ingevallen Aspas legde goed terug tot bij Iniesta. Akinfeev moest zich helemaal strekken om de bal uit de hoek te tikken en redde ook goed op de herneming van Aspas. In de toegevoegde tijd kreeg ook Rusland die ene mogelijkheid, maar Smolov kreeg niet genoeg curve in zijn knal.

16
EPA

Voor het eerst dit WK kregen we verlengingen mét een nieuwigheid. Voor het eerst mocht er een vierde vervanging gebeuren tijdens de verlengingen en daar maakten beide ploegen gretig gebruik van. Vooral bij de Russen leek het vet van de soep. Echt profiteren kon Spanje niet. Asensio probeerde het eens van ver, Piqué kopt in de handen van Akinfeev. In de tweede verlenging kon de ingevallen Rodrigo zich een keer doorzetten op snelheid. Maar opnieuw stond Akinfeev pal. Dan maar hopen op hulp van de VAR? Kuipers en zijn team vonden het getrek tussen Kutepov en Ramos niet voldoende om Spanje een strafschop te geven.

Na 120 minuten nog steeds 1-1 en dus voor het eerst dit WK strafschoppen. Daarin ging het lang gelijk op, tot Akinfeev de bal van Koke pakte. Golovin scoorde wel voor Rusland en die voorsprong gaven ze niet meer af. Akinfeev werd de held met twee mooie reddingen.

16
REUTERS
16 Akinfeev stopte twee strafschoppen.
REUTERS Akinfeev stopte twee strafschoppen.

Tactische analyse

Rusland koos voor een ultra-verdedigende strategie, met vijf verdedigers. Daarvoor offerde het zelfs topschutter Cheryshev op. Maar na tien minuten leek dat plannetje al goed voor de prullenmand. Ondanks de vroege achterstand bleven de Russen echter trouw aan hun plan en daar had een zwak Spanje het lang moeilijk mee. Zeker na de gelijkmaker vanop de stip moest ‘La Roja’ weer vol aan de bak en dat ging niet van harte. De kwaliteit ontbrak om een laag blok dat maximaal 20 meter uit elkaar stond te omspelen. Maar scherpe Russische counters kwamen er ook niet echt van. Logisch gevolg: een gesloten match die beslist werd door penalty's. 

16 De heat map van Spanje tegen Rusland. Veel dominantie, maar weinig waar het moest.
WhoScored De heat map van Spanje tegen Rusland. Veel dominantie, maar weinig waar het moest.

De Spaanse ploeg gaf maar liefst 1.029 geslaagde passes uitgevoerd, tegen 202 van de Russen. Toch schakelde het gastland La Roja uit. Of hoe een cijfer de inefficiëntie van de Spaanse ploeg kan vertalen.

De Russen hebben wel meer kilometers afgelegd tijdens de wedstrijd dan hun tegenstanders: in totaal komen ze aan 146 kilometer, terwijl de Spanjaarden samen 137 kilometer hebben gelopen.

16
Photo News

Man van de match

Doelman Igor Akinfeev. Hij had gedurende 90 en zelfs 120 minuten niet te veel werk, maar enkel zijn eigen verdediger Ignashevich kon hem kloppen. Pogingen van Aspas en Iniesta konden hem nauwelijks verontrusten. In de strafschoppenreeks stopte hij nog twee ballen. Het schot van Koke stopte hij met zijn handen, de bal van Aspas weerde hij af met zijn voet. Dankzij hem gaat Rusland naar de volgende ronde.

Na de match dankte Akinfeev God en de supporters in het Luzhnikistadion. "In de tweede helft hebben we proberen te verdedigen. We hoopten op penalty's en dat gebeurde ook, dankzij God. In de strafschoppenreeks hadden we gewoon geluk, da's alles", bleef de held van de dag bescheiden. "Ik ben niet de man van de match, dat is het publiek."

16
Photo News

Spaanse bondscoach Hierro erg ontgoocheld

"Dit doet pijn, want dit hadden we niet verwacht", vertelde interim-bondscoach Fernando Hierro na de uitschakeling, die zijn spelers niets verwijt. "Ik ben de coach en heb de verantwoordelijkheid voor wat er gebeurd is. We hadden het balbezit en we hadden het geduld, maar soms is het erg moeilijk. Het is heel moeilijk wanneer de tegenstand laag verdedigt. Maar het is nu niet het moment om over mijn toekomst te praten. Het gaat er nu om deze pijn te delen met onze fans.  De spelers zijn teneergeslagen. Ik voel met hen mee.

Vooral de keuze om Iniesta op de bank te zetten, viel in Spanje in slechte aarde. "We hebben geprobeerd 120 minuten lang aan te vallen, zonder te veel weg te geven en daarvoor heb ik keuzes moeten maken. Ik wist wat deze match nodig had en heb daarom gekozen voor de elf die gestart zijn. Ik ben ongelofelijk fier dat ik met een professional als Iniesta heb kunnen samenwerken. Hij begreep heel goed waarom ik die keuze heb gemaakt. Ik zou hem 10 op 10 geven voor zijn prestatie voor vandaag, voor zijn professioneel gedrag en de manier waarop hij de ploeg gesteund heeft, op en naast het veld."

Maar de Spaanse bondscoach vond niet dat zijn team is ingestort in de verloren achtste finale tegen Rusland op het WK. "Er is een dunne lijn tussen winnen en verliezen", zei hij op de persconferentie na de wedstrijd. 

16
Photo News

Rode Duivels vol ongeloof na uitschakeling van Spanje

Ook in Rostov werd de match op de voet gevolgd. Chadli, Hazard en co reageren vol ongeloof na de uitschakeling van favoriet Spanje. Maar echt rouwig lijken ze er niet om te zijn.

Andere leuke Tweets 

16
EPA
16
REUTERS
16
Photo News
16
AFP
16
REUTERS
16
AP
16 Gabulov, de doelman van Club Brugge, feliciteert zijn collega Akinfeev.
REUTERS Gabulov, de doelman van Club Brugge, feliciteert zijn collega Akinfeev.

60 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • JEF JOOSSENS

    Diego, wat is dat voor een uitleg, in de Spaanse ploegen zitten meer buitenlanders dan Spanjaarden, en die voetballen nu ook mee. Zijn de Spanjaarden dan slappere spelers die het niet aankunnen om een wedstrijdje meer te spelen tegenover de anderen wel?

  • dretie munkies

    Nu ook nog Brazilië eruit en het echte WK kan beginnen !

Lees meer