3
Photo News

Özil stopt als Duits international

De Duitse international Mesut Özil houdt het voor bekeken als Duits international. Vooral de houding van de Duitse voetbalbond en vooral van bondsvoorzitter Reinhard Grindel kwetsten de middenvelder met Turkse roots.

Mesut Özil ging niet over één nacht ijs, zoveel is wel duidelijk. Op twitter publiceerde hij een uitvoerige uitleg waarom hij stopt en waarom hij voor het WK voetbal had geposeerd met de Turkse president Tayyip Erdogan. "Mijn ontmoeting met Erdogan was niet politiek," schrijft hij. "We spraken zoals altijd over voetbal."

Özil kreeg samen met teammaat Ilkay Gündogan in aanloop naar de wind van voren omwille van die foto. Erdogan was volop zijn verkiezingscampagne aan het voeren. In Duitsland weerklonk de roep om Özil en Gündogan uit de WK-selectie te laten omdat ze zich gewillig hadden laten gebruiken door de controversiële Erdogan.

3
AFP

"De voorbije weken stelden me in staat om over de gebeurtenissen van de laatste maanden na te denken", begint Özil. "Ik ben me ervan bewust dat de foto in de Duitse media druk besproken werd, maar er zaten geen politieke bedoelingen achter. De foto met Erdogan was gewoon een teken van respect voor de hoogste instantie van het land van mijn familie. Voor mij maakte het niet uit wie president was, het deed er gewoon toe dat het de president was. Wat de uitkomst van vorige verkiezingen ook zou geweest zijn, ik zou de foto altijd genomen hebben. Ik ben een voetballer en geen politicus. Ook Erdogan voetbalde trouwens in zijn jeugd en we spraken zoals we altijd doen over dat onderwerp."

Özil speelde een belangrijke rol in het team dat zich in 2014 in Brazilië tot wereldkampioen kroonde. Na het desastreus verlopen WK in Rusland kreeg hij echter heel wat kritiek, onder meer van teammanager Oliver Bierhoff en bondsvoorzitter Reinhard Grindel. Daarop verklaarde Özils vader dat het beter zou zijn dat zijn zoon zou stoppen als international.

"Veel mensen spreken over mijn prestaties, velen applaudiseren en velen bekritiseren", vertelde Özil nog. "Als een krant of een analist een fout ziet in een wedstrijd waarin ik speel, dan kan ik dat accepteren. Ik ben geen perfecte voetballer en het motiveert me soms om harder te werken en te trainen. Maar wat ik niet kan accepteren, is dat Duitse mediabedrijven herhaaldelijk mijn dubbele afkomst en een simpele foto als reden zien voor een slecht WK van een volledig team."

Uiteindelijk volgde Özil dus de raad van zijn vader op. Hij gooit de handdoek als Duits international. "Ik heb geen zin meer om het nationale shirt te dragen als ik zie hoe ze me behandelden. Ik voel me ongewenst en heb de indruk dat mijn prestaties die ik sinds 2009 als international leverde, vergeten zijn." Özil, met 92 caps op de teller, maakte in 2014 deel uit van de Mannschaft die het WK won.

"Ik wilde aan Grindel mijn beweegredenen duidelijk maken, maar hij was meer geïnteresseerd in zijn eigen politieke standpunt en kleineerde mijn standpunt. Ik weiger om nog de zondebok voor zijn incompetentie te zijn," haalt de middenvelder van Arsenal uit. "Na lang nadenken zal ik omwille van de recente gebeurtenissen niet meer voor Duitsland uitkomen, zolang ik dit gevoel van racisme en een gebrek aan respect ervaar. Ik droeg dat Duitse truitje met trots, nu niet meer."

3
REUTERS

30 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • luc van der maelen

    Waarom speelde hij dan voor Duitsland? ??? Kon toch voor Turkije spelen

  • Ronaldo vatrijp

    Wie wil er nou met zo'n dictator op een foto.

Lees meer