10
REUTERS
ARG
ARG
1
1
IJS
IJS

Penaltymisser Messi luidt zuur Argentijns puntenverlies in tegen stug IJsland

Sergio Agüero fusilleerde Halldorsson na negentien minuten met een rake knal in het dak van het doel. 1-0 voor Argentinië – trouwens de eerste WK-treffer voor de goaltjesdief van Manchester City – het moeilijkste leek achter de rug tegen de stugge IJslanders. Niets was minder waar, vier minuten later trilden de netten ook aan de overzijde. Finnbogason, ex-Lokeren, duwde in het geharrewar binnen.

Ook na rust Argentijns balbezit versus Scandinavische stabiliteit, waar Messi zich twintig minuten voor tijd tot de held van de natie kon kronen. Zijn penalty werd echter fraai gestopt door Halldórsson. Een dure misser, dichter kwam de WK-finalist van vier jaar geleden immers niet. 1-1, wrang puntenverlies. 

10
AFP

Tactische analyse

Vanaf minuut één was het al duidelijk: IJslands bondscoach Hallgrimsson schudde een dubbel gordijn uit de mouwen om het Argentijns aanvallend geweld de baas te kunnen. ‘Viking and rush’, want bij balverlies loerde de fysiek ijzersterke WK-debutant op de aalvlugge counter. Geduld was dus een schone deugd voor ‘La Albiceleste’, waar Messi de juiste sleutel zocht maar continu door meerdere withemden werd geschaduwd. 

Een tactisch plannetje dat IJsland dankzij de snelle gelijkmaker van Finnbogason en de gemiste strafschop van Leo zowat een hele match kon toepassen. De troepen van Jorge Sampaoli brachten dan weer te weinig verticaliteit en creativiteit in het spel. 

Man van de match: Emil Hallfredsson

Ook doelman Halldórsson was op geen foutje te betrappen, maar onze keuze viel toch op Emil Hallfredsson. Alomtegenwoordig. Het slot op de deur voor de IJslandse defensie én met een klare kijk vaak de aanleiding tot een vlijmscherpe uitbraak. Was er meermaals als de kippen bij om sterspeler Messi de bal af te snoepen. Zeer gedecideerd, zijn jarenlange ervaring in de Italiaanse Serie A hielp de 33-jarige verdedigende middenvelder daar uiteraard bij. 

10 Hallfredsson in duel met Messi.
AFP Hallfredsson in duel met Messi.

Reacties

Alfred Finnbogason

Alfred Finnbogason trapte zichzelf in de geschiedenisboeken. Hij tekende voor de eerste WK-treffer ooit van IJsland. Na afloop was de voormalige Lokerenspits in de wolken. "Dit is een super resultaat voor ons. Tegen ons voetballen is altijd lastig, ook voor spelers van wereldklasse. Alles bij elkaar is dit een verdiend punt", reageerde de 29-jarige aanvaller van FC Augsburg.

Dat Finnbogason als eerste IJslander ooit scoort op een WK, maakt hem "bijzonder trots". "Dat is iets dat voor altijd zal blijven staan. Het is een jongensdroom die uitkomt."

In het Argentijnse kamp was Javier Mascherano teleurgesteld. "Ik heb niet het beste gevoel", zei de 34-jarige speler van het Chinese Hebei China Fortune, die zijn 144ste cap speelde en zo Argentijns recordinternational werd. "We hadden de kansen maar we hebben het laten liggen. Nu mogen we de schouders echter niet laten hangen."

10
Photo News

Doelman Halldórsson

Niet Lionel Messi, maar de IJslandse doelman Hannes Halldórsson werd door de FIFA uitgeroepen tot man van de wedstrijd bij het WK-duel tussen Argentinië en IJsland. De 34-jarige keeper van het Deense Randers wist in de 64e minuut een strafschop van Messi te stoppen. Mede daardoor pakte IJsland een punt tegen de titelfavoriet (1-1).

"Dat was een groots moment voor mij, een droom die uitkomt", zei Halldórsson na de partij. "Onze eerste wedstrijd ooit op een WK, tegen een van de beste teams ter wereld die beschikt over de beste speler van de wereld. Ik had mijn huiswerk gedaan, want ik wist dat dit kon gaan gebeuren. Ik heb veel penalty's van Messi teruggezien. Ik heb ook gekeken wat ik zelf deed tijdens de laatste strafschoppen die ik tegen kreeg. Dat hebben de Argentijnen ongetwijfeld ook gedaan en op basis daarvan zullen ze een plan hebben gemaakt."

Halldórsson dook de goede hoek in en tikte de strafschop van Messi uit zijn doel. De Argentijnen stapten na het laatste fluitsignaal teleurgesteld van het veld, terwijl de IJslanders het punt vierden als een overwinning. Twee jaar geleden begonnen de IJslanders het EK met een knap gelijkspel tegen Portugal (1-1). Cristiano Ronaldo irriteerde zich toen aan het gefeest van IJsland.

"Ben jij de nonkel van Cristiano Ronaldo of zo?", vroeg Halldórsson aan een journalist die zich afvroeg waarom IJsland zo blij was met het punt in Moskou. "We hebben op het EK gemerkt hoe belangrijk het is om het toernooi meteen te beginnen met een resultaat. We willen de volgende ronde halen en daarom is dit een belangrijk punt. Ons plan werkte nagenoeg perfect."

Bondscoach Heimir Hallgrimsson kreeg de vraag of zijn spelers het wel leuk vinden om zo defensief te voetballen. "Dat denk ik wel ja, zeker als je een punt pakt tegen Argentinië", antwoordde de IJslandse trainer grijnzend.

10 Hannes Halldorsson.
REUTERS Hannes Halldorsson.

Leukste tweets

Beste foto's

10
Photo News
10
AP
10
REUTERS
10
Photo News
10
EPA
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer