11
REUTERS
AUS
AUS
0
2
PER
PER

Peru toont zich te sterk voor onmachtig Australië, 'cocaïnespits' is de held met goal en assist

Het doek is gevallen voor Australië en Peru. Door de salonremise tussen Denemarken en Frankrijk maakten beide landen geen kans meer op de tweede ronde. Peru toonde zich in een onderhoudende partij een maatje te groot voor de 'Socceroos': 0-2. 

Opvallend genoeg nog veel geloof bij Bert van Marwijk en Australië. De geelhemden konden mits een zege en een verliespartij van Denemarken alsnog doorstoten naar de tweede ronde. Voorwaarde nummer één was natuurlijk wel dat Australië zelf zijn wedstrijd tegen Peru zou winnen. Net daar wrong het schoentje, want ondanks een goede start kregen de Socceroos halverwege de eerste helft het deksel op de neus. Carrillo nagelde een voorzet van Guerrero in één tijd in het benedenhoekje. Klinisch afgewerkt, allemaal op maat van Peru's eerste helft. 

Na de rust eenzelfde verhaal. Australië legde veel wil aan de dag, maar het overwicht omzetten in dikke kansen zat er niet in. Peru beperkte zich tot enkele venijnige tegenstoten en kon zo ook al snel de score verdubbelen. Guerrero werkte het leer met een gelukje voorbij Ryan. Boeken toe voor Australië en bij de Peruvianen was de eer gered. Met 0-2 werden de waardeverhoudingen zeker gerespecteerd. Bij Australië was het simpelweg niet genoeg om aanspraak te maken op meer. 

11
REUTERS

Tactische analyse

Balbezit versus omschakelingsvoetbal. Australië koos met vijf middenvelders en één diepe spits voor de verzorgde opbouw, maar liep zich zo blok op het verdedigende blok van Peru. Een occasionele dribbel van één van de buitenspelers (Leckie en Kruse) leidde tot weinig écht gevaar. Voorin ontbrak het de mannen van Bert van Marwijk ook aan stootkracht om een doelpuntje mee te pikken. 

Bij Peru een ander verhaal waar het Australisch enthousiasme vakkundig werd uitgebuit. In een min of meer gelijkaardige opstelling slaagden de Zuid-Amerikanen er wél in om Australië in enkele tikken uit verband te spelen. Twee keer leidde dat tot een doelpunt. Genoeg om de eer te redden en een min of meer overbodige partij winnend af te sluiten.

11
REUTERS

Man van de match 

Paolo Guerrero. De ouderdomsdeken bij Peru had meer dan één rechtszaak nodig om zijn WK-stek af te dwingen na een cocaïnezaak, maar rechtvaardigde vandaag zijn plaats op het allerhoogste voetbaltoneel. Een overzichtelijke voorzet naar Carrillo luidde de 0-1 in, terwijl Guerrero in de tweede helft zelf de eindstand op het bord zette. De 34-jarige spits wordt de op twee na oudste Zuid-Amerikaan die scoort op een WK. Enkel Martin Palermo (36, Argentinië, 2010) Varela (36, Uruguay 1954) waren ouder toen ze op het kampioenenbal de netten deden trillen.

11
REUTERS

Leukste tweets: 

Beste foto's:

11
REUTERS
11
REUTERS
11
Photo News
11
EPA
11
EPA
11
Photo News

Reacties

Van Marwijk stopt als bondscoach: "Missen kwaliteit"

De Socceroos Rusland met opgeheven hoofd verlaten, zo zei de Australische bondscoach Bert van Marwijk na afloop. "We hebben in alle drie de groepswedstrijden goed gepresteerd", stelde de Nederlandse trainer, die stopt als bondscoach van Australië. "Ik wil mijn periode als bondscoach geen succes noemen, maar ook zeker geen mislukking. We hebben hier goed gevoetbald, maar konden het niet uitdrukken in doelpunten", aldus de coach die in 2010 met Nederland de finale van het WK haalde. "We missen bij Australië de kwaliteiten om het verschil te maken op dit niveau."

Toch was Van Marwijk wel te spreken over de mentaliteit van de ploeg en het combinatiespel dat de Australiërs ook tegen Peru lieten zien. "We bleven strijden tot het laatste moment en hadden zeker kansen. We hadden ook nog pech, want de eerste treffer van Peru was buitenspel in mijn ogen. Erg jammer, we hebben veel complimenten gekregen voor ons voetbal hier, maar met complimenten win je helaas geen wedstrijden."

Guerrero: "Copa America is nieuwe uitdaging"

"Volgend jaar hebben we een nieuwe uitdaging in de Copa America in Brazilië. We hebben getoond dat Peru elk team aan kan", verklaarde aanvoerder Paolo Guerrero, die voor de tweede Peruviaanse goal zorgde en de assist leverde voor het openingsdoelpunt van André Carrillo. Dat was het eerste Peruviaanse WK-doelpunt sinds de 5-1 nederlaag tegen Polen in 1982.

"Ik ben al de Peruvianen heel dankbaar om de onmogelijke trip naar hier te maken", liet Carrillo optekenen. "Ik ben blij dat we hen de zege kunnen schenken. We zijn trots op hen."

11
REUTERS

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer