11
EPA
POR
POR
3
3
SPA
SPA
POR
SPA

Ronaldo regisseert: 'CR7' houdt met hattrick frivool Spanje in bedwang na spektakelmatch

Eén tegen allen, Cristiano Ronaldo versus Spanje. Daar had het vanavond veel van weg. In zijn eentje hield de Portugees met een hattrick een goed voetballende Spaanse natie in bedwang: 3-3. Cristiano Ronaldo die weer eens geschiedenis schreef, een controversiële gelijkmaker, David De Gea die schromelijk in de fout ging en een heerlijke goal van Nacho. Werkelijk alles zat in deze partij.

Eerste topaffiche, eerste nagelbijtend duel. Cristiano Ronaldo schoof graag mee aan tafel voor de feestdis. De sterspeler van Real Madrid was een nationaal elftal op zichzelf. Eerst trapte ‘CR7’ een strafschop die hij zelf uitlokte, en na een fout van zijn clubploegmakker Nacho, feilloos binnen. Nadien kreeg Ronaldo de hulp van doelman David De Gea. Zeep aan de handschoenen. De Portugees schaart zich zo naast grootheden Uwe Seeler, Pelé en Miroslav Klose. Vier spelers die op vier verschillende WK’s scoorden. 

Niet dat Spanje slecht stond te spelen. Allerminst zelfs. ‘La Roja’ kwam op gelijke hoogte na een controversiële fase tussen Diego Costa en Pepe. De VAR greep niet in, Diego Costa mocht met zijn eerste schot tussen de palen op een wereldbeker zijn eerste WK-treffer maken. Na rust prikte Diego Costa er nog eentje binnen. Spanje tikte het leer vrolijk van voet tot voet. Zoals alleen zij dat kunnen. Nacho zorgde dan weer voor de briljante kers op de taart. Met een heerlijke knal poeierde hij de winning goal binnen. Althans zo leek het. Ronaldo wilde namelijk niet achterblijven en krulde op zijn beurt een vrije trap heerlijk binnen: 3-3. De toon is gezet.

11 Diego Costa zorgde voor twee doelpunten bij Spanje.
EPA Diego Costa zorgde voor twee doelpunten bij Spanje.

Tactische analyse

Na de penaltytreffer van Ronaldo in de derde minuut kon Portugal zijn geliefkoosde spelletje spelen. Spanje opvangen op de eigen helft en uitpakken met enkele onwaarschijnlijk giftige tegenaanvallen. Geholpen door ene Cristiano Ronaldo die vooraan van een halve kans een heel doelpunt weet te maken. ‘La Roja’ was echter onverstoord en trachtte met snel voetenwerk een barst te zoeken in het pantser van de Portugezen. Tegen de klasse van Cristiano Ronaldo was Spanje echter niet opgewassen. Ook al waren ze de beter voetballende ploeg met onder meer een frivole Isco.

11 Isco gaf heel wat Portugezen vanavond het nakijken.
Photo News Isco gaf heel wat Portugezen vanavond het nakijken.

Man van de match: Cristiano Ronaldo

Hoe kan het ook anders? Cristiano Ronaldo verdeelt, Cristiano Ronaldo heerst bij Portugal. Sterspeler en met zijn vele gebaren en ervaring ook bondscoach in één persoon. ‘CR7’ is niet alleen de eerste speler die in acht opeenvolgende grote toernooien weet te scoren, hij is ook de eerste die een hattrick vervolledigt tegen Spanje op een WK. Een voetbalheld die de harten van een natie verovert en ook die van buiten de eigen landsgrenzen.

11
EPA

Cristiano Ronaldo: "Het resultaat van jaren hard werken"

"Dit is het resultaat van jaren hard werken. Het Portugese volk heeft altijd in me geloofd. Daarom probeer ik ook hard te werken voor dit land. Het team heeft zich ongelooflijk opgeofferd om een resultaat te behalen. Het was lastig, tegen één van de topfavorieten voor WK-winst. We kunnen leven met een gelijkspel. Wij hadden de betere kansen, Spanje had de bal." 

Het Portugese volk heeft altijd in me geloofd. Daarom probeer ik ook hard te werken voor dit land

Cristiano Ronaldo

Spaans bondscoach Hierro: "De Gea is een van ons"

"Ze hebben ons twee keer op achterstand gezet, maar als je iemand hebt die in staat is te doen wat Cristiano Ronaldo doet... Ik ben zeer tevreden over mijn team. We hebben een belangrijke stap gezet en hebben tegenspoed overwonnen. Het was moeilijk om de wedstrijd te beginnen met een achterstand, maar de ploeg heeft erin geloofd, heeft gevochten, heeft persoonlijkheid getoond en bleef erin geloven. Dat is het belangrijkste na alle omstandigheden die zich hebben voorgedaan", vertelde Hierro die zich nadien over David De Gea ontfermde na diens flater. "David is een van ons en iemand van ons laten we niet achter. We zijn een team."

11 Fernando Hierro.
Photo News Fernando Hierro.

Portugees bondscoach: "Weet niet meer wat ik over Ronaldo moet zeggen"

"Vooral achterin moet het beter. We weten dat we kwaliteiten hebben, dat moeten we meer laten zien. Spanje gaf ons de bal uiteraard niet, maar daardoor stopten we met voetballen. Daar moeten we aan werken." Over de prestatie van Ronaldo was bondscoach Fernando Santos duidelijk. "Ik weet niet meer wat ik hierover moet zeggen. Hij is de beste speler ter wereld. Hij is zowel fysiek als mentaal zo sterk. Zelfs bij een 3-2 achterstand bleef hij het team opjutten. Hij speelt al zo lang op het hoogste niveau en weet perfect hoe te handelen op zo'n momenten."

11 Fernando Santos.
EPA Fernando Santos.

De beste foto's:

11 4' Cristiano Ronaldo viert na de vroege 1-0.
REUTERS 4' Cristiano Ronaldo viert na de vroege 1-0.
11 44': David De Gea laat de bal door zijn handen glippen.
AP 44': David De Gea laat de bal door zijn handen glippen.
11 58': Nacho haalt verschroeiend uit en knalt het leer staalhard binnen.
AP 58': Nacho haalt verschroeiend uit en knalt het leer staalhard binnen.
11
EPA
11 88': broekspijpen omhoog. Cristiano Ronaldo staat klaar om de 3-3 heerlijk in doel te jassen.
Photo News 88': broekspijpen omhoog. Cristiano Ronaldo staat klaar om de 3-3 heerlijk in doel te jassen.

De beste tweets:

25 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Leo De Vos

    Dat was nog eens voetbal!!!! De vorige matchen waren in vergelijking hiermee van provinciaal niveau, zelfs Rusland. Hiervoor kijken we naar de wereldbeker.

  • Dirk Verstraete

    De enigste die hier belachelijk doet ben jij Filip Desmedt! Maar dat zijn we al langer gewoon van je !

Lees meer