17
AFP
POR
POR
1
0
MAR
MAR

Ronaldo stuurt moedig, maar inefficiënt Marokko definitief naar huis

Europees kampioen Portugal heeft zijn eerste drie punten op dit WK te pakken. Een vroege goal van - wie anders - Cristiano Ronaldo volstond verrassend genoeg voor de zege. Marokko, met Dirar en Boussoufa in de basis en Carcela als invaller, was duidelijk de betere en kreeg vooral in de tweede helft een resem kansen, maar liet die één voor één onbenut. Door deze nederlaag is Marokko als eerste land mathematisch zeker uitgeschakeld. 

Marokko startte aanvankelijk met goede intenties, maar die werden al snel - letterlijk - de kop ingedrukt door het fenomeen Cristiano Ronaldo. De enige Portugese schutter op dit WK wurmde zich bij een hoekschop tussen enkele Marokkanen en kopte staalhard binnen. Ondanks de snelle achterstand lieten de 'Leeuwen van de Atlas' het hoofd niet hangen en bleven ze de betere ploeg, maar in echt grote kansen resulteerde dat niet. De grootste mogelijkheid voor de pauze was zelfs nog voor Portugal: Guedes stuitte met zijn schot op doelman Munir.

Zelfde spelbeeld na de rust, de Portugezen kwamen er nauwelijks aan te pas. Marokko creëerde dit keer wél de ene kans na de andere, maar kreeg de bal maar niet tegen de touwen. Belhanda en vooral Benatia sprongen niet zuiver genoeg om met de unieke mogelijkheden. Het laatste kwartier liep de motor van de moedige Marokkanen stilaan leeg, maar Ziyech en opnieuw Benatia lieten dé ultieme kansen alsnog onbenut. Hoe Marokko er vandaag niet in slaagde om te scoren, is voor iedereen een groot raadsel. 

17 Ronaldo kopt Portugal op voorsprong.
Photo News Ronaldo kopt Portugal op voorsprong.
17 Mehdi Benatia met een van zijn drie grote missers.
REUTERS Mehdi Benatia met een van zijn drie grote missers.

Tactische analyse

De hele wedstrijd waren het, ondanks de snelle achterstand, de Marokkanen die de wet dicteerden. Ze joegen de spelers van Portugal continu op en speelden met een groot strijdershart. Vooral Amrabat (met groot loopvermogen op de rechterflank) en Ziyech (dankzij zijn creativiteit) waren hiervan de exponent. Concreet gevaar werd vooral via flankvoorzetten en stilstaande fases - een echte trend op dit WK - gecreëerd.

Portugal kwam er voetballend zeer weinig uit, ook Ronaldo was het grootste deel van de tijd onzichtbaar. Bij het laatste fluitsignaal mochten de Portugezen zich toch gelukkig prijzen dat ze - opnieuw - over de klasse en efficiëntie van CR7 beschikten. Hij kan intussen ook op het internationale toneel fenomenale statistieken voorleggen. Daar leest u HIER alles over. 

Man van de match: Nordin Amrabat

Ondanks de nederlaag met voorsprong de beste man op het veld. Startte de wedstrijd nog met een helm wegens een lichte hersenschudding, maar die bleek al snel niet meer nodig. De winger van het Spaanse Leganés dweilde 90 minuten lang de hele rechterflank, en bij momenten zelfs het hele veld, af. Was alomtegenwoordig en de voortrekker van de 'Leeuwen van de Atlas', maar kon zijn land geen doelpunt en zuurverdiend punt schenken. 

De FIFA had het duidelijk toch meer voor de knappe winninggoal van Cristiano Ronaldo. Hij werd door hen verkozen tot 'man van de match'. 

17
Photo News

Ronaldo: "Ze waren heel sterk"

Cristiano Ronaldo was blij met de zege en zijn doelpunt, maar beseft ook dat Portugal goed wegkwam. "Ze waren heel sterk", zei Ronaldo na de wedstrijd over de energieke Marokkanen. "Het belangrijkste was de drie punten pakken", aldus de voorlopige WK-topschutter met vier doelpunten. "En die zege was eigenlijk een verrassing, want ze waren heel sterk en hadden tal van kansen. Ik ben ook blij om al voor de tweede keer tot Man van de Match te worden verkozen. Ik verwacht dat we steeds beter zullen worden. Het beste is om gewoon wedstrijd per wedstrijd voor de kwalificatie te gaan."

Ronaldo's collega en middenvelder Bernardo Silva was nog iets scherper voor de eigen prestatie. "We weten dat het beter moet. Het spel moet veel beter, en we moeten vaker de bal bijhouden. We gaan de wedstrijd nu herbekijken om te zien wat er tegen Iran beter kan. Cristiano schenkt ons alweer de zege. Het is een plezier om hem onder ons te hebben. Het is een fantastische speler. Als hij al niet de beste uit de geschiedenis is, dan toch een van de besten."

17
Photo News

Portugees bondscoach Santos: "Marokko had meer verdiend"

Bondscoach Fernando Santos van Portugal vond dat Marokko meer had verdiend dan de nederlaag (1-0) in de ontmoeting tussen beide landen. "Zij waren agressiever en hebben de beste kansen gehad. Wij hebben veel geluk gehad. We moeten er uitgebreid over gaan praten hoe het zo heeft kunnen gebeuren."

Vooral na de rust ging het mis met de Europees kampioen. "We verloren de controle en geen bal kwam meer bij een medespeler. Al het vertrouwen leek zoek bij onze spelers. Daar moeten we aan werken de komende dagen."

Andermaal zorgde de 33-jarige Cristiano Ronaldo voor het verschil. "Cristiano is net als portwijn, hij wordt verfijnder naarmate hij ouder wordt", besloot Santos

17 Santos (midden) met Hakimi en Ronaldo.
AFP Santos (midden) met Hakimi en Ronaldo.

Marokkaans bondscoach Renard: "Het volk mag fier zijn"

De Marokkaanse bondscoach Hervé Renard was na afloop van de wedstrijd fier op zijn team. "We hebben durf getoond en offensief gespeeld tegen een team dat uitblinkt in de tegenaanval." Marokko telt 0 op 6 in groep B en is als eerste land op het WK in Rusland uitgeschakeld.

De Marokkanen hadden verschillende kansen, maar konden die niet verzilveren. "We hadden vele kansen, maar we kunnen niemand iets verwijten. Dat is voetbal, zij die efficiënter zijn voor doel winnen. We hebben durf getoond en offensief gespeeld tegen een team dat uitblinkt in de tegenaanval. Jammer genoeg werden we hiervoor niet beloond."

"Het hele Marokkaanse volk mag heel fier zijn op deze ploeg. Tweeënhalf jaar geleden zijn we samen aan een avontuur begonnen. We waren 81e op de wereldranking, vandaag zijn we 41e. En na 20 jaar afwezigheid heeft Marokko zich opnieuw geplaatst voor het WK. We hebben hier getoond dat we kunnen voetballen", besloot Renard.

17 Hervé Renard groet het Marokkaanse publiek na afloop van de wedstrijd.
AP Hervé Renard groet het Marokkaanse publiek na afloop van de wedstrijd.

De beste tweets

De beste foto's

17 Georgina Rodriguez kwam manlief Cristiano Ronaldo aanmoedigen.
Photo News Georgina Rodriguez kwam manlief Cristiano Ronaldo aanmoedigen.
17
REUTERS
17
REUTERS
17
EPA
17
AFP
17
REUTERS
17
AFP
17
Photo News
17
Photo News
17
AFP

33 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Freddy Van Hulst

    Ik vind Portugal ZEER matig. Spanje verknoeit het eigenlijk zelf en tegen Marokko beginnen ze eigenlijk met een 1 - 0 voorsprong, dan moet je alleen maar weer controleren en verdedigen. Bovendien moest Marokko een strafschop krijgen. Al bij al, ZEER ZEER matige refs op dit WK.

  • Els Pauwels

    Marokko toch duidelijk de betere ploeg

Lees meer