13
AP
SAU
SAU
2
1
EGY
EGY

Saoedi-Arabië pakt in slotminuut de scalp van ontstellend zwak Egypte

Saoedi-Arabië mag het WK in Rusland met opgeheven hoofd verlaten. De groenhemden toonden zich met een late goal iets sterker dan een futloos ogend Egypte. De Farao's vestigden met het optreden van de 45-jarige El-Hadary wel een WK-record.

Vooraf een wedstrijd voor de statistieken, deze Arabische derby. Met El-Hadary tussen de lijnen stond de oudste speler ooit op een WK tussen de lijnen. De doelman van Al Taawoun kreeg in de laatste groepsmatch zijn kans van bondscoach Cuper en stelde daarin niet teleur. Egypte - nochtans op voorsprong gekomen na een snelle uitbraak van Salah - kon in een absolute non-match nooit overtuigen. De Farao's mochten hun ouderdomsdeken zelfs meermaals bedanken. De 45-jarige doelman stopte in de eerste helft zowaar een penalty. Knappe reflex voor iemand met toch wel heel oude voetbalknoken. 

13 Salah scoort de openingsgoal.
Photo News Salah scoort de openingsgoal.

Ondanks de penaltymisser mocht Saoedi-Arabië wel met een gelijke score op het bord de rust induiken. Na een tweede, licht toegekende penalty moest El-Hadary zich wel gewonnen geven. 1-1 aan de rust en daarbij had het eigenlijk mogen blijven voor beide teams. In een troosteloze tweede helft was het spelniveau bedroevend laag. Egypte liet de bal aan de buren aan de overkant van de Rode Zee, maar die konden op hun beurt weinig met het leer aanvangen. Een schaarse kans vloog over of strandde in de armen van El-Hadary. In de slotminuut dan toch nog animo. Egypte liet Saoedi-Arabië te veel ruimte om te voetballen en zo kon El-Dossari de winning goal alsnog binnenglijden. 2-1, Egypte kreeg wat het verdient.

13
REUTERS

Tactische analyse

Er viel weinig te winnen met deze wedstrijd, want beide ploegen waren vooraf al uitgeschakeld. Net daarom valt er weinig aan de wedstrijd te analyseren. Egypte had geen zin meer en Saoedi-Arabië kon bij momenten gewoon niet veel beter. De groenhemden probeerden het net als in hun eerdere groepswedstrijden  met een verzorgde opbouw, maar dat verliep veelal te traag. Egypte rekende op de counter met de uiteraard pijlsnelle Salah. De verrassing was groot toen Al-Hawsawi de Farao uit de Premier League zowaar in een sprintje ging remonteren. Toen al was duidelijk dat Egypte Rusland liever zo snel mogelijk wou verlaten. De buren uit Saoedi-Arabië hadden gelukkig wat meer eergevoel en kunnen het strijdtoneel dankzij de late 2-1 toch nog met opgeheven hoofd verlaten. 

Man van de match: Essam El-Hadary

Het zegt veel wanneer een 45-jarige doelman de man van de wedstrijd is, maar écht gestolen heeft Essam El-Hadary het niet gedaan. De record-doelman toonde zich met een prima redding op een elfmeter en had bij zijn twee tegengoals absoluut geen boter op het hoofd. Met zijn 45 lentes en 161 dagen redde de keeper van Al-Taawoun bovendien meermaals de Egyptische meubelen. Jammer voor hem dat de wedstrijd alsnog verloren ging door zwak verdedigen van zijn ploegmaats. 

13 El-Hadary stopt de eerste elfmeter van Saoedi-Arabië.
AFP El-Hadary stopt de eerste elfmeter van Saoedi-Arabië.

De leukste tweets

De beste foto's

13
Photo News
13
AP
13
Photo News
13
EPA
13
REUTERS
13
EPA
13
Photo News
13
REUTERS
13
AFP

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer