8
Photo News

Spanje ontmantelt Iraanse burcht en kruipt na gek slot én dankzij videoref door het oog van de naald

Een plek in de geschiedenisboeken. Daar mikte Iran deze avond omstreeks kwart voor tien op. Het kon immers het eerste Aziatische land worden dat de twee WK-openingswedstijden wist te winnen. 

Wel, aan de rust lag dat unicum nog steeds op tafel. Spaanse driehoekjes en tiki taka bij de vleet, maar een barst in de bijzonder defensieve Iraanse pantser beuken lukte lange tijd niet. Tot Diego Costa na 54 minuten met een gelukje tóch de muur wist te slopen. Na de openingsgoal legde Iran offensievere intenties aan de dag – Spanje kroop zelfs door het oog van de naald toen de videoref de gelijkmaker overigens terecht afkeurde én Taremi staalhard overkopte. 0-1. Het ging voor ‘La Roja’ alvast heel wat moeizamer dan gedacht. 

8
EPA

Tactische analyse 

Natuurlijk monopoliseerde Spanje zowat negentig minuten lang het leer, maar het concept ‘de bus parkeren’ kreeg vanavond toch een nieuwe dimensie. Een Iraanse egelstelling waar de 'Perzische Prinsen' vaak zelfs letterlijk lijf en leed in de strijd gooiden om de nul op het scorebord te houden. Bij momenten vertoefden ze zelfs met tien man in de eigen zestien. Met een hoge balcirculatie, het technisch vernuft van Iniesta en Isco en vooral héél veel geduld trachtte La Roja de dubbele afweergordel te ontwrichten. Tekenend: Ramos en Piqué - die laatste goed voor zijn honderdste interland - kampeerden voortdurend op zowat dertig meter van de kooi van keeper Beiranvand. De veelzeggende statistieken aan rust. Percentage balbezit: 17 versus 83. Aantal passes: 81 versus 369.

Na de goal van Costa probeerde Iran wel de bakens te verzetten en toonde dat het wel degelijk goede voetballers in de rangen heeft. Jammer van het eerste ultradefensieve uur, want De Gea en co kwamen meermaals met de schrik vrij. 

Man van de match: Isco

Creativiteit had Spanje nodig om het Iraanse fort te ontmantelen. Dat vond het bij Isco. Lang niet altijd even gelukkig in zijn acties, maar nam de handschoen wel op om de muur gestaag af te breken. Dribbels, lepe doorsteekballetjes en weldoordachte corners. Met 55 stuks verstuurde hij voor de koffie meer passes als alle Iraniërs samen. Na zestig minuten was de energietank helemaal leeg. 

8
REUTERS

Diego Costa: "Nodige geluk gemoeid met mijn doelpunt"

"Met mijn doelpunt was inderdaad het nodige geluk gemoeid", gaf Diego Costa toe. "Ik ben bovenal gelukkig met de zege, want het was een felbevochten wedstrijd met een defensief ingestelde tegenstander. Het belangrijkste was winnen. We wisten dat we geduldig moesten zijn en het goede moment moesten afwachten om te scoren. De Iraniërs speelden echt heel gegroepeerd en zij wonnen geregeld tijd, het was dus niet makkelijk. Maar winnen was wat telde."

Bondscoach van Iran geeft hoop niet op: "Zullen ons tegen Portugal helemaal geven"

"Ik ben er zeker van dat onze fans fier zijn op onze prestatie", reageerde Iraans bondscoach Carlos Queiroz. "Spanje speelde in zijn gekende stijl een sterke wedstrijd", verklaarde de Portugees. "Maar ik denk dat we op het einde van de match iets meer verdienden. Ik wil niet zeggen dat de Spaanse overwinning onverdiend is, maar ik heb het dan over de vechtlust van mijn spelers, die een punt hadden kunnen sprokkelen. Spelen tegen Spanje was een mooie les, en we hebben ondanks de nederlaag respect gewonnen."

Spanje voert groep B samen met Portugal aan met vier punten. Iran telt drie punten en mag nog dromen van de achtste finales. Dan zal het op de derde speeldag (25/06) wel een resultaat moeten neerzetten tegen de Europese kampioen en de onvermijdbare Cristiano Ronaldo. "We gaan ons tegen Portugal helemaal geven", beloofde Queiroz, zelf een Portugees. "We zullen met al onze middelen strijden tegen Ronaldo en ons vel duur verkopen. We hebben tegen Spanje getoond dat we bereid zijn om af te zien. We blijven geloven in onze droom: doorstoten naar de achtste finales." 

"Zullen ons niveau moeten opkrikken", stelt Spaanse bondscoach Hierro

Bondscoach Fernando Hierro van Spanje vindt dat er nog werk aan de winkel is. "Dit was een heel moeilijke wedstrijd tegen een ploeg die heel goed kan verdedigen, maar ons niveau moet omhoog", verklaarde de trainer. "In dat groeiproces dienen we wel door te gaan met winnen", zei Hierro. "We konden de snelheid niet in de wedstrijd houden. Er waren zoveel onderbrekingen, steeds lag er een speler op de grond. Daardoor konden we niet in het gewenste ritme komen. Niettemin hebben we drie punten gepakt. Daar ben ik heel erg blij mee."

Hierro liet zich voorts lovend uit over Diego Costa, die met zijn derde WK-goal het duel met Iran besliste. "Hij werkt heel hard en is zeer geconcentreerd. Diego kan echter nog beter, zoals het hele team."

Beste tweets

Beste foto's

8
EPA
8
AFP
8
AFP
8
Photo News
8
EPA
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

21 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Freddy Van Hulst

    en dan nog kruipt Spanje door het oog van de naald; zo'n goede verdediging hebben die precies ook niet

  • Erwin Van Roy

    Inderdaad Luc moest het België zijn en het stond met de rust 0-0 zoals Spanje dan waren de reacties zeer negatief. Iran kreeg net als Panama een paar goede kansen en scoorde zelf 1 keer dus deed Spanje het in verhouding slechter dan België

Lees meer