11
AFP
URU
URU
1
0
SAU
SAU

Suarez helpt tam Uruguay een handje na enorme blunder van Saoedische doelman

Met uitzondering van Luis Suarez bleef iedereen in Rostov aan de Don op zijn honger zitten (1-0). Was het de warme temperatuur die de Uruguayanen parten speelde? Wie zal het zeggen. Wat we wel weten is dat Uruguay na de treffer van Suarez, net als Rusland in Groep A, geplaatst is en Saoedi-Arabië samen met Egypte straks al naar huis moet.

Na de 5-0-pandoering tegen Rusland moest doelman Al-Mayouf zijn plek onder de lat afstaan. Zijn kans grijpen deed diens vervanger Mohammed Al-Owais echter niet. Integendeel zelfs. Het sluitstuk van de Saoedi’s ging op een hoekschop als een miniem onder de bal door. Luis Suarez nam het geschenk in dank aan. Na zijn resem gemiste kansen tegen Marokko mocht de spits dan toch vieren. Nummer 52 al in zijn 100ste interland en Suarez is zo de eerste Uruguayaan die op drie WK’s weet te scoren. 

Daarna volgde Het Grote Niets bij een temperatuur van 33 graden Celsius. Ook al kreeg Cavani in het slot nog een uitstekende kans. Suarez loodste zijn land op die manier naar de 1/8ste finales. Opnieuw zonder overschot, want Uruguay behaalde zeven van de laatste acht WK-zeges met slechts één doelpunt verschil. In 2018 slikte ‘La Celeste’ wel nog geen enkel tegendoelpunt.

11
REUTERS

Tactische analyse

Uruguay liet het initiatief aan Saoedi-Arabië, waarna de Zuid-Amerikanen probeerden tegen te prikken. Eenmaal in balbezit trachtte ‘La Celeste’ de hoog opkomende backs – Varela en Caceres – aan te spelen. Doordat de middenvelders naar binnen knepen, ontstond er ruimte waar de flankverdedigers van moesten profiteren. Als de ene back ging, moest de andere wel blijven om de defensieve stabiliteit te behouden. In de eerste helft lukte dat nog, maar na de rust kwam dat er te weinig uit.

11 Guillermo Varela moest op rechts mee voor de openingen zoeken.
AFP Guillermo Varela moest op rechts mee voor de openingen zoeken.

Man van de match: Luis Suarez

Zijn ploeggenoten hadden deze vooravond meer zin in een wandeling op deze 20ste juni. Luis Suarez was wel gretig en stond ook op de juiste plaats om zijn jubileum-wedstrijd (het was zijn 100ste interland) op te leuken met een treffer. De spits van Barcelona is nog steeds de beste schutter in de geschiedenis van Uruguay. Hij heeft tien doelpunten meer achter zijn naam staan dan Edinson Cavani. Nu mikt Suarez, die even veel WK-treffers heeft als Diego Forlan, op Oscar Miguez. Die heeft namelijk acht rozen gemaakt op een wereldbeker.

11
AFP

Reacties

Luis Suarez maalde er niet om dat Uruguay niet zijn beste internationale wedstrijd ooit speelde. "Het enige wat we wilden was een overwinning behalen, meer niet", verklaarde de aanvaller van Barcelona. "Ons eerste doel is daarmee bereikt, want we hebben de volgende ronde gehaald. Tegen de Saoedi's bleek opnieuw hoe moeilijk het is op dit toernooi een wedstrijd te winnen. Laat staan om dat ook nog met goed voetbal te doen. Het hoeft ook niet. Dit is voorlopig genoeg."

Oscar Tabarez, de bondscoach van Uruguay, verwacht beter voetbal van zijn spelers in de wedstrijden die nog volgen. "We hadden kansen, maar slaagden er niet in om de kloof uit te breiden", zei Tabarez na de zuinige zege. "Dat is misschien ook de verdienste van de Saoedi's. Ze deden het goed en verdienen respect. Maar we zijn wel gekwalificeerd, en dat is wat we wilden. Er moeten zeker nog dingen beter. Tegen Rusland krijgen we in een geweldige sfeer een kans om beter te doen, want we kunnen beter."

Tabarez erkent dus dat er ruimte is voor progressie, maar wijst tegelijk op de te hoge verwachtingen in eigen land. "De mensen in Uruguay spreken over onze tegenstanders, zonder ze te kennen. Je kan denken dat het makkelijk zal lopen, maar dit WK toont dat alle landen van waarde zijn. We willen beter doen, maar er waren ook al positieve dingen: we hebben nog geen goals geslikt en nog geen enkele gele kaart gepakt."

11
Photo News

Over de prestatie van Luis Suarez, die het enige doelpunt maakte, was Tabarez lovend. "Men verlangt nog meer van aanvallers, en ze staan onder constante druk, maar Luis maakt weer eens het doelpunt van de overwinning. Hij heeft gestreden, heeft ook verdedigd, en voor druk gezorgd. Genereus, zoals altijd. Hij heeft een groot verantwoordelijkheidsgevoel."

 "Het was heet, en het wilde niet echt goed lukken", zei Cavani. "Maar het voornaamste is dat ons eerste grote doel, de kwalificatie voor de achtste finales, bereikt is. Nu moeten we verder werken. Tegen Rusland zullen we proberen de eerste plaats te pakken. Beetje bij beetje worden we beter, maar een WK is een complex gegeven."

11
AFP

"We hadden balbezit, maar geen echte kansen op de gelijkmaker", vertelde de bondscoach van Saoedi-Arabië, Juan Antonio Pizzi. "Het verschil met onze eerste wedstrijd was wel enorm. Op een WK moet je spelen zoals wij vandaag gedaan hebben, zelfs al volstond het niet om een resultaat te boeken. Onze derde wedstrijd vangen we aan zonder hoop op de kwalificatie, maar we vergeten niet dat we Saoedi-Arabië vertenwoordigen, en hopen dat het land zelfs bij een uitschakeling trots is." Zijn slotmatch, tegen het ook al uitgeschakelde Egypte, werkt Saoedi-Arabië maandag om 16u Belgische tijd af.

De beste tweets:

De beste foto's:

11
EPA
11
Photo News
11
Photo News
11
EPA
11
REUTERS

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer