12
Photo News
URU
URU
0
2
FRA
FRA
URU
FRA

Varane en blunderende Muslera loodsen Frankrijk naar halve finale tegen Rode Duivels

Frankrijk wordt de tegenstander van de Rode Duivels in de halve finale op het WK. Wervelen deden 'Les Bleus' andermaal niet, klinisch efficiënt toonden ze zich eens te meer. Een tandenloos Uruguay - Cavani zat geblesseerd in de tribune, Suarez was 90 minuten lang onzichtbaar - stapt dit weekend het vliegtuig op richting Montevideo.

1-0, 0-0, 0-0, 0-0, 0-0. Op een doelpuntenkermis moesten we bij het gokkantoor niet inzetten, de uitslagen in de laatste vijf duels tussen Frankrijk en Uruguay indachtig. Bijna een helft lang leek een nieuwe dubbele nul losjes in de maak. Halve kansjes voor Stuani en Vecino langs Uruguayaanse kant, enkele vruchteloze spurtjes van Mbappé bij 'Les Bleus', droefenis alom in Nizhny Novgorod, dat twee landen de handrem gretig zag hanteren.

12
AFP

Maar dan, gelukkig, minuut 40: Bentancur smeerde zichzelf met een wilde ingreep een gele kaart - en een schorsing voor een eventuele halve finale - aan. Griezmann zette zich achter de vrije trap, Varane troefde de Uruguayaanse luchtmacht af: 0-1 Frankrijk. De eerste keer dat de Zuid-Amerikanen achterkwamen op dit WK, al stond het bijna even snel opnieuw gelijk. Lloris haalde een kopbal van Caceres op sublieme wijze uit zijn rechterbenedenhoek, Godin knalde de rebound het zwerk in.

12
AFP

Uruguay moest de achtervolging in zonder Cavani, een ferme slok op de borrel. Oscar Tabarez bekeek het na rust nog een kwartier, toen greep de bondscoach in. Rodriguez en Gomez werden naar het front gestuurd. Maar hoe kan een dubbele wissel baat hebben als je doelman twee minuten later gruwelijk de mist ingaat? Zwabberbal of niet, Fernando Muslera moest het schot van Griezmann altijd hébben. Wat. Een. Blunder. Met 0-2 was de wedstrijd dood. Enkele opstootjes, met Mbappé en Pogba in een hoofdrol, boden nog wat schamel vermaak. 'Les Bleus' tikten het duel rustig uit, op dinsdag 10 juli wachten de Rode Duivels of de 'Seleçao' hen op in Sint-Petersburg.

12
Photo News
12
Photo News

Tactisch:

Beide teams huldigden de tactiek van de voorzichtigheid. Frankrijk imponeert al een heel toernooi nauwelijks, Uruguay boog door de onbeschikbaarheid van Cavani nóg meer dan anders op zijn hechte defensie. De counter kwam er bij de Zuid-Amerikanen nooit uit. Een doelpunt van Varane brak de match open. Nadat de Uruguayaanse bondscoach op de achterstand reageerde met een dubbele wissel, gooide zijn eigen doelman de deur naar de halve finales definitief op slot.

12
Photo News

Man van de Match: Antoine Griezmann

De man die vooraf zei Uruguay als zijn tweede vaderland te beschouwen, was betrokken bij beide Franse doelpunten. Bij het eerste schilderde Griezmann een vrije trap perfect op het hoofd van de inlopende Varane. Bij nummer twee, een afstandsschot, hielp Fernando Muslera een aardig handje mee. Al moet je natuurlijk wél nog altijd je kans wagen. 

12
Photo News

Reacties

Uruguayanen zijn teleurgesteld: "Frankrijk heeft duel goed gecontroleerd"

"Frankrijk was vandaag beter", stak bondscoach Tabarez na afloop van wal. "Het team heeft verloren en dat is niet de schuld van één individu (Tabarez probeert hiermee doelman Muslera uit de wind te houden, red). We hebben alles gegeven, en alles geprobeerd in de laatste twintig minuten, maar het is niet gelukt. Details hebben het verschil gemaakt in deze ontmoeting. Frankrijk is erin geslaagd de wedstrijd te controleren en na het tweede doelpunt werd het moeilijk voor ons. De eerste goal was al een klap in ons gezicht. Het is lang geleden dat een team op zo'n manier tegen ons heeft weten te scoren." Tot de kwartfinales had Uruguay nog maar één goal geïncasseerd dit toernooi.

Tabarez wilde na afloop niet verder ingaan op zijn toekomst aan het hoofd van la Celeste. "Het is niet aan mij om een beslissing te nemen", aldus de 71-jarige bondscoach. "Ik heb nog een contract. Het is nu niet het moment om hierover te spreken. Journalisten willen alleen maar iets hebben om over te schrijven. We zijn teleurgesteld vandaag, dat is zeker. Maar we moeten voortgaan en blijven progressie boeken. Dit kon altijd gebeuren in een match met directe uitschakeling."

Kapitein Diego Godin hield zijn doelman Fernando Muslera, die vreselijk blunderde bij het tweede Franse doelpunt, uit de wind. "We maken allemaal fouten. Fernando heeft ons ongelooflijk vaak gered, nu ging het een keer mis. Dat kan gebeuren. Ik kan alleen maar trots zijn op ons elftal. We hebben op een ongelooflijke manier gevochten. Iedereen is tot het uiterste gegaan om te overleven. Helaas was het niet genoeg. We hebben na een goede voorbereiding een prachtig toernooi beleefd. Jammer dat er niet meer in zat, maar ik heb respect voor iedereen die bij ons heeft meegespeeld."

De leukste tweets:

De leukste foto's:

12
REUTERS
12
AFP
12
EPA
12
AFP
12
EPA

13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Freddy LINTHOUT

    Met alle respect voor Frankrijk, maar na de halve finale gaan ze verder spelen op hun Nationale feestdag de 14 de . Onze golden boys de dag daarna !

  • Willy Verstraeten

    De arrogante Fransen gaat zeker onderuit in de halve finale tegen "Les petis Belges" zoals ze hen spottend noemen. Go Belgium !

Lees meer