10
AP
JAP
JAP
0
1
POL
POL

Voor de eerste keer ooit: Japan dankzij fair play-klassement in draak van een match naar de achtste finales

De strijd in groep H is beslecht, mét het fair play-klassement voor de eerste keer in de geschiedenis van een WK als scherprechter. Japan ging met 0-1 onderuit tegen het reeds uitgeschakelde Polen maar kreeg hulp van Colombia om zich te verzekeren van een plek bij de laatste zestien. Op basis van het aantal gele kaarten spelen zo de Aziaten en niet Senegal - allebei vier punten - in de achtste finales tegen België. 

Een vertimmerd elftal of niet, de Russische lucht blijft de Japanners goed doen – al was het vandaag maar voor even én met een flinke portie geluk. Nadat de Aziaten de eerste twee matchen met leuke tekeningen vriend en vijand verbaasden, schoten ze ook nu het best uit de startblokken. Okazaki knikte naast, Muto en Saka troffen Fabianski op hun weg. Toch was het grootste wapenfeit uit de eerste helft voor de club wiens valiezen reeds gemaakt zijn. Kawashima – jawel, de man onder vuur – ranselde een kopbal van Grosicki uit zijn kooi. Voorts een zwak eerste bedrijf, het publiek mopperde er terecht op los.

10
EPA

De tweede helft beter? Was het maar waar. Een prima counter van de Wit-Roden en talloze Japanse dribbels zonder enig doelgevaar. Dát kregen de toeschouwers in de Volgograd Arena lange tijd op hun bord. Via een stilstaande fase dan maar. Kurzawa vond op het uur Bednarek aan de tweede paal, de ex-Standard-keeper had op de harde kopbal geen verhaal. Lewandowski miste even nadien de 0-2.

Dreigen kon Japan niet meer, maar toch moest het niet vroegtijdig naar huis. In dat andere duel kopte Mina een kwartier voor tijd Colombia op voorsprong en dat maakte een wereld van verschil. Senegal en Japan kwamen allebei zo op vier punten, voor het eerst in de geschiedenis - het systeem is pas sinds dit jaar in voege - moest het fair play-klassement soelaas brengen. De Afrikanen klokken af op zes gele kaarten, Japan heeft er maar vier. Het brave 'Samurai Blue' dus door. 

Tactische analyse

Hoewel Japan nog niet zeker was van een plek in de achtste finales, liet bondscoach Akira Nishino toch enkele basispionnen rusten. Geen Inui, geen Osako, geen Kagawa en geen Honda. De oefenmeester stuurde zijn veredeld b-elftal met een duidelijke boodschap de grasmat op: geen te gekke dingen, wel het o zo bijzondere puntje veilig stellen. Hoog spel en bijgevolg een serieuze misrekening. Op het uur mochten de blauwhemden vol aan de bak – sterspeler Inui moest de meubelen zien te redden. Veel zoden bracht dat niet aan de dijk, Colombia ging 820 kilometer verder dan maar een handje helpen. 

10
REUTERS

Man van de Match: Jan Bednarek

De Polen beleefden 240 minuten lang geen greintje plezier aan dit WK, maar Jan Bednarek was de man die de 'Witte Adelaars' dan toch nog enige feestvreugde bezorgde. Op het uur knikte hij in een belabberde pot staalhard binnen en in de eigen zestien riep hij meermaals de snelle Japanse beentjes een halt toe. 

10
Photo News

Reacties

 "We hebben het beste van onszelf gegeven om door de groepsfase te komen, maar we hebben niet alles gegeven", zei de Japanse bondscoach Akira Nishino. "Mijn spelers kunnen licht vermoeid zijn, maar we willen dat de spelers vertrouwen hebben, want we zijn door, ook al ontmoeten we in de volgende ronde België of Engeland", zei de Japanse bondscoach nog.

Polen keert huiswaarts na twee verliespartijen en één overwinning. "We hebben heel wat terechte kritiek te verduren gekregen", aldus de Poolse bondscoach Adam Nawalka. "Daarom was het duidelijk dat het emotionele niveau van deze wedstrijd heel erg hoog zou zijn voor het Poolse team. Na twee onsuccesvolle wedstrijden met heel wat hoop die niet werd vervuld, niet alleen bij de supporters maar ook bij ons. We hoopten allemaal op betere resultaten in de eerste twee wedstrijden." Voor Nawalka kan de overwinning tegen Japan "een beetje vreugde" brengen aan de Poolse voetbalsupporters en de Poolse voetbalstaf.

10 Akira Nishino.
REUTERS Akira Nishino.

De Poolse verdediger Jan Bednarek tikte in de 59ste minuut de enige treffer van de wedstrijd binnen. "We zijn ontgoocheld over ons WK. We wilden de achtste finales halen, ik ben er dan ook zeker van dat onze supporters een kwalificatie hadden gewaardeerd", aldus Bednarek. "We wilden de laatste match met fierheid voor onze fans spelen en naar huis gaan met een overwinning. Dit is een goede les voor ons voor in de toekomst. We willen beter worden, we willen niet dat dit nog eens gebeurt. De ploeg moet veel vreugde aan de Poolse supporters bieden. We zijn triest en hebben spijt, maar ik ben er zeker van dat we ons nog gaan verbeteren."

Beste tweets

Beste foto's

10
EPA
10
AP
10
Photo News
10
AP
10
REUTERS

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer