3 Een computerbeeld van het Lusail Stadion.
REUTERS Een computerbeeld van het Lusail Stadion.

Exclusief voor abonnees

WK van 2022 wordt lekker ‘cool’: buiten het stadion is het 45 graden, op het veld en op de tribunes slechts 18

Een WK in Qatar. In de wintermaanden. Lang was dat een ver-van-mijn-bedshow. Maar het wordt steeds concreter. Zeker tijdens een rondleiding door het eerste stadion dat volledig af is.

Ze zien eruit als de ronde gaten in een glasbak. In werkelijkheid zijn het kleine luchtkokers en het Khalifa Stadium in Doha schrijft er momenteel geschiedenis mee. De gids die ons rondleidt, zegt het zo: “Dit is het eerste stadion dat volledig gekoeld kan worden zonder dat een gesloten dak nodig is. Als het buiten 45 graden is, kunnen 3.000 airco’s zorgen dat het binnen 18 graden is. En zo koel is het dan op de middenstip tot helemaal boven in de tweede ring.’’

Je hebt 28% van dit artikel gelezen

10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Gino Denil

    En na de wedstrijd stap je buiten in een omgevingstemperatuur die 27 graden hoger is. Medisch totaal onverantwoord. Er gaan doden door vallen.

  • felix strackx

    Betoog nog maar wat tegen de klimaatopwarming!

Lees meer