10
REUTERS
IRN
IRN
1
1
POR
POR

Wondergoal Quaresma, penaltymisser Ronaldo en hoofdrol videoref: Portugal knokt zich tegen Iran in knotsgekke partij maar nipt naar achtste finale

Portugal heeft zich verzekerd van de achtste finales. Lange tijd leken Ronaldo en co de kop te grijpen in groep B, maar een late elfmeter, terwijl Spanje in die andere match de winst afsnoepte van Marokko, zorgde voor de 1-1-eindstand. Vlak voor rust had Quaresma met een superieure ingeving voor de openingstreffer gezorgd terwijl Iran pal voor het laatste fluitsignaal nog dé kans op kwalificatie miste. Als tweede in de poule is Uruguay de volgende horde van Portugal. 

Veel goede wil, geen grote kansen maar één geniale ingeving. Daarmee kan de eerste helft perfect worden samengevat. Ronaldo en co versierden in de beginfase vooral wat kansjes met dank aan keeper Beiranvand. Zeep aan de handschoenen dat niet werd afgestraft. Net na het halfuur kreeg Iran zelfs de beste kans: Ezatolahi mikte zijn kopbal recht op Patricio. Weinig opwinding dus, tót Quaresma vlak voor rust zijn moment zag gekomen. De streling met buitenkantje rechts – zijn handelsmerk – vloog perfect in de kruising.

Na de koffie meteen commotie. Ronaldo werd van de sokken gelopen, ref Caceres had hulp van de videoref nodig om het leer op te stip te leggen. Als bij wonder miste ‘CR7’ de elfmeter. De suspense ging snel weer gaan liggen, maar Saransk kreeg nog een slot om duimen en vingers van af te likken. 

Eerst kreeg Ronaldo - alweer na tussenkomst van de mannen in het busje - een gele kaart onder de neus na een halve slaande beweging, in de blessuretijd kreeg Iran een strafschop cadeau na onvrijwillig handspel van Soares. Ansarifard zette de elfmeter om. Enkele seconden later trapte Taremi dé goal van de kwalificatie zelfs nog in het zijnet. Portugal ontsnapte, met een 1-1-gelijkspel eindigt het tweede in de groep. De winnaar van groep A, Uruguay, wacht in de achtste finale. 

10
REUTERS

Tactische analyse

Het was niet zo overdreven als tegen Spanje, maar ook nu leunden de Iraniërs gretig achteruit. Portugees balbezit dus, en doordat André Silva zich opwierp als targetman, liet Ronaldo zich meermaals uitzakken om vanuit een lagere positie een aanval in elkaar te knutselen. De Real-vedette kon echter maar weinig paniek zaaien, het slot op de deur werd door het lage tempo dus niet geopend. Eén briljante flits moest zoals zo vaak bij een gesloten match de klus dan maar klaren. 

Aan de overzijde rekende Iran vooral op de technische bagage van Azmoun en de snelle beentjes van Jahanbaksh om pilaren Pepe en Fonte het vuur aan de schenen te leggen. Na de Portugese goal moesten zij het tij zien te keren, maar de twee ervaren rotten verdedigden bijzonder secuur. Tot vijf minuten voor tijd ook zij even het noorden kwijt waren. Uiteindelijk zonder erg. 

Man van de match: Ricardo Quaresma

Natuurlijk Quaresma. Met enkele prima voorzetten zeer bedrijvig voor rust, maar de knappe ingeving die resulteerde in de openingstreffer spant uiteraard de kroon. De flankaanvaller van Besiktas ontregelde met het kunststukje de defensieve tactiek van Iran. Na rust was de energietank snel leeg, hij ging op het uur naar de kant. 

Beste tweets

Beste foto's

10
REUTERS
10
REUTERS
10
Photo News
10
EPA
10
REUTERS
10
REUTERS
10
REUTERS
10
Photo News

7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • John Ulmer

    Stel dat die bal in de laatste minuut binnenging, dan lag Portugal eruit. Onterecht, want de strafschop voor Iran was helemaal geen strafschop !

  • Henkie Janssen

    Die goal van Quaresma was echt schitterend, mooiste doelpunt tot nog toe op het wk.

Lees meer