10
AFP
MEX
MEX
0
3
ZWE
ZWE
MEX
ZWE

Zweden groepswinnaar na bloedstollende ontknoping, Mexicanen mee naar achtste finales ondanks pijnlijke nederlaag

Zweden en Mexico naar de achtste finales, Duitsland naar huis. Dat is de on-waar-schijn-lij-ke afloop van de laatste duels in groep F. Wie had dàt gedacht? Een onkennelijk Mexico liep 90 minuten achter de feiten aan tegen elf stoere Scandinaven, maar kreeg onverwachte hulp uit Zuid-Koreaanse hoek.

Wat een ontknoping in groep F! Wat niemand voor mogelijk hield, een exit van Duitsland, is bewaarheid geworden. De misstap van de 'Mannschaft' betekende de ultieme reddingsboei voor Mexico, dat de hele wedstrijd geen poot aan de grond kreeg tegen Zweden. De erfgenamen van Zlatan gooiden hun laatste troeven op tafel, en dat wisten we nog voor er een kwartier was weggetikt. De Scandinaven zetten de turbo meteen op volle kracht, Mexico moest terug. Granqvist miste een dot van een kans, Ochoa maakte een vrije trap van Forsberg onschadelijk, een omhaal van Berg belandde naast.

Mexico, de eerste twee groepsduels zo soeverein, wist van geen hout pijlen maken. 'El Tri' ontsnapte aan een strafschop toen Chicharito de bal met de arm controleerde. De Argentijnse ref Pitana zag er, na overleg met de VAR, geen penalty in. Tot afgrijzen van Zweeds bondscoach Janne Andersson. Ochoa moest opnieuw de meubelen redden bij een dichte poging van Berg, die ook nog eens in het zijnet knalde. En Mexico? Een paar schuchtere pogingen van Vela, voor de rest: nada, niks.

En dan, vijf minuten na rust, toch de beloning voor Zweden: Augustinsson toverde een mislukt schot van Larsson om in de 0-1. Euforie bij alles wat geel en blauw ademt, en dat werd iets voorbij het uur pure extase. Granqvist knalde vanop de stip losjes in de winkelhaak. Een own-goal van Alvarez maakte de Mexicaanse ellende nog wat groter. Vanaf dan was het voor Ochoa en co hopen, bibberen en beven dat Duitsland op een gelijkspel bleef steken tegen Zuid-Korea. Daar bleef het lang 0-0, maar u kent de slagzin: "Op het eind winnen..." Toch niet: twee Zuid-Koreaanse goals in blessuretijd stuurden de 'Mannschaft' ruim twee weken eerder dan voorzien het vliegtuig op. In de tribunes slaakten duizenden dolgedraaide Mexicanen hun diepste 'oef'.

10
Photo News
10
REUTERS

Tactisch

Opvallendste vaststelling: in tegenstelling tot de eerste twee groepsduels koos Zweden van bij het begin vol voor het offensief. Een gedurfde tactiek tegen de frivole Mexicanen, die zich de voorbije wedstrijden de meester van de counter toonden. De tegenaanval kwam er dit keer echter totaal niet uit bij 'El Tri', bondscoach Osorio vond 90 minuten lang geen tegenzet op het fysieke - en dit keer ook efficiënte - spel van de Zweden.

10
AFP

Man van de Match: Marcus Berg

De 32-jarige aanvaller, tegenwoordig actief in de Emiraten, scoorde niet, maar was wel betrokken bij zowat alle Zweedse gevaar. Voor rust kwam Berg enkele keren dicht bij de openingsgoal. Erna lokte hij de strafschop uit die Zweden op een geruststellende 0-2 bracht.

10 Marcus Berg.
Photo News Marcus Berg.

De leukste tweets:

De leukste foto's:

10
Photo News
10
REUTERS
10
EPA
10
REUTERS
10
REUTERS

6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Erwin Van Roy

    Patrick Moens waarom omgekochte boel

  • Patrick Moers

    Omgekochten boel.Man man man.

Lees meer