Zwitserland pas in ultieme slotfase voorbij taai Ecuador

Als er iets is wat het WK in Brazilië ons tot nog toe geleerd heeft dan is het wel dat er ook in het voetbal geen zekerheden meer zijn. In de openingswedstrijd van Groep E moest het op papier veel sterkere Zwitserland tot de toegevoegde tijd knokken om een moedig en complexloos Ecuador uit te tellen. Met dank aan de invallers Mehmedi en Seferovic. Die laatste ging helemaal uit zijn dak na zijn late treffer.

De Zwitserse bondscoach Ottmar Hitzfeld, een ervaren rot in het vak, pakte in zijn basisopstelling uit met twee verrassingen: de routiniers Philippe Senderos (Valencia) en Tranquillo Barnetta (Frankfurt) mochten een trainingspak aantrekken en toekijken vanaf het reservebankje. Bij Ecuador geen verrassingen, 'La Tricolor' rekende op en bidde voor een begenadigde dag van sterspeler Antonio Valencia van Manchester United. Hij moest proberen om de indrukwekkende Zwitserse statistieken van slechts één tegendoelpunt in de laatste 7 WK-wedstrijden van de tabellen te vegen. Het decor mocht er alvast wezen, het Estádio Nacional in de hoofdstad Brasilia. Een voetbaltempel die plaats biedt aan 70000 toeschouwers, en ook buiten troepte nog heel wat volk samen om van het voetbalgebeuren te kunnen proeven. 

Verrassende voorsprong
De Ecuadoranen wilden van bij de aftrap laten zien dat ze niet naar Brazilië zijn afgezakt om zich gewillig naar de slachtbank te laten leiden. Valencia en co namen in de openingsfase het initiatief, ze deden dat met veel vuur en energie. Hun goede intenties leverden echter geen doelgevaar op, daarvoor ging het allemaal wat te traag. Spits Felipe Caicedo bleef tevergeefs wachten op een bruikbare bal. Gaandeweg kwamen de Zwitsers meer opzetten en trokken ze het laken naar zich toe: een been versperde Drmic de weg, Xhaka knalde over en sterkhouder Shaqiri schoot recht in de handen van goalie Alexander Dominguez. "Dat kan ik beter", moet Shaqiri's ploegmaat Ricardo Rodriguez van het Duitse Wolfsburg gedacht hebben want ook hij legde aan, Dominguez werkte de bal in hoekschop. Erg opwindend was het allemaal niet, het was wachten op de eerste echte, grote mogelijkheden. Soms heeft een wedstrijd echter niet veel nodig om los te barsten, dat weet Enner Valencia na vandaag. De kleine aanvaller, geen familie van ploegmaat Antonio, stond moederziel alleen bij een vrije trap en kopte de bal netjes in doel, 1-0 voor Ecuador zowaar. Doelman Benaglio wist niet wat hem overkwam en schold zijn verdedigers de huid vol, zij hadden Valencia ongehinderd laten inkoppen.

Druk zonder meer
De Zwitsers probeerden een vuist te maken en Xherdan Shaqiri van Bayern München probeerde zijn team op de rails te zetten, maar behalve veel balbezit bleef het vruchteloos wachten op het aanslaan van de motor. De falanx van bondscoach Reinaldo Rueda stond goed en de rood-witten vonden geen gaatje in de afweer. Intussen stal de Ecuadoraanse doelman Dominguez de show. Het leek wel of de 27-jarige doelwachter van LDU Quito af te rekenen kreeg met een gloeiend hete kanonbal want hij slaagde er nauwelijks in om een bal te klemmen. Hij deed ons eventjes denken aan Tomislav Butina, die bij Club Brugge destijds ook bekend stond om zijn ietwat bizarre en onorthodoxe stijl. In het slotkwartier van de eerste helft klopte Zwitserland nadrukkelijk op de poort van de gelijkmaker, Ecuador kreunde maar bleef overeind. Op slag van rust mocht de pijlsnelle Jefferson Montero, een ware gesel voor Stephan Lichtsteiner, nog eens uitpakken maar we gingen rusten met een toch wel verrassende 1-0 voor de Zuid-Amerikanen. 

Donderpreek Hitzfeld
Bondscoach Ottmar Hitzfeld moet tijdens de koffie (of plat water) ongetwijfeld een donderspeech afgevuurd hebben, zijn troepen begonnen immers met veel engagement aan de tweede helft. Er stond ook een nieuw mannetje tussen de lijnen, Admir Mehmedi (Freiburg) had de plaats ingenomen van de bleke Valentin Stocker. En die wissel rendeerde meteen want de 23-jarige Mehmedi hing de bordjes al na drie minuten gelijk. Op een hoekschop kopte hij raak, de treffer was bijna een kopie van het Ecuadoraanse openingsdoelpunt. De Zwitsers leken klaar om op en over hun opponent te gaan maar de kwieke Jefferson Montero moesten ze toch verder in de gaten te houden. Doelman Diego Benaglio moest de in Mexico spelende sneltrein in de 66ste minuut met een beenveeg van een doelpunt houden, eerder had ook doelpuntenmaker Valencia zich nog eens laten opmerken met een mooi schot over de kooi van Benaglio.

Alweer een invaller
Aan de overkant deed Josip Drmic de netten trillen, maar die werd afgevlagd wegens buitenspel. Onterecht zo bleek uit de herhaling, een zoveelste ongelukkige beslissing van de wedstrijdleiding op dit WK. Luttele seconden later besloot Shaqiri in het zijnet. De steriele en slordige druk van Zwitserland leek niks meer te gaan opleveren. Ecuador leek dan weer meer dan tevreden met een gelijkspel, al had Benaglio het nog moeilijk op een vrije trap van Walter Ayovi. Het eerste gelijkspel op deze WK-eindronde kwam er echter niet, diep in de toegevoegde tijd besliste Haris Seferovic daar echter anders over. De invaller knalde de bal stevig in het dak van het doel na een prima uitgespeelde counter. Het deksel op de neus voor een zwaar ontgoocheld en moedig Ecuador dat achterblijft met 0 punten en nu vol aan de bak moet tegen Honduras en Frankrijk.

12
AP
12
PHOTO_NEWS
12
AP
12
PHOTO_NEWS
12
REUTERS
12
REUTERS
12
REUTERS
12
REUTERS
12
AFP
12
REUTERS
12
REUTERS
12
REUTERS

Lees meer