De triomf van Obelix en een 22-jarige spits die gewéldig scoorde: het verhaal achter de CL-winst van Real Madrid in 2000

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Normaal kreeg u deze week vier spetterende kwartfinales op de beeldbuis. En volgende week nog eens de terugmatchen. Aan het eind van de maand ook nog eens twee halve finales. Nu u het beste voetbal van de planeet moet missen, doken wij in het ­archief. De beelden van de 27 Champions Leaguefinales kan u de komende weken ­herbekijken op HLN.be, met telkens het verhaal achter de finale hieronder. Vandaag: de triomf van Real Madrid in 2000.

Vicente Del Bosque. Hij was 49 jaar toen hij in november ‘99 als coach van het B-elftal hoofdtrainer werd van Real Madrid. Del Bosque was als voetballer een defensieve middenvelder geweest.

Del Bosque stapte een beetje vreemd, hij had een dikke snor, en leek zo weggelopen uit een Britse komische serie – Fawlty Towers, of zo. Hij zou later de bijnaam ‘Obelix’ krijgen.

4 Links: Raul tijdens de finale
Rechts: Del Bosque.
AP/ISOSPORT Links: Raul tijdens de finale Rechts: Del Bosque.

Maar Vicente Del Bosque kende voetbal.

Toen Real Madrid op 19 april 2000 in de terugwedstrijd van de halve finale van de Champions League op Old Trafford met de rug tegen de muur stond na een 0-0 in Bernabéu, toverde Del Bosque... een vijfmansdefensie met een libero uit de hoed: Ivan Helguera werd geflankeerd door Aitor Karanka en Ivan Campo.

Madrid schakelde Man United uit (2-3), en terwijl niemand in het internationale voetbal verwachtte dat Del Bosque in de finale tegen Valencia hetzelfde trucje zou toepassen, volhardde Del Bosque in de boosheid.

Real Madrid behaalde zijn tweede EC1-trofee in drie jaar zowaar met een vijfmansdefensie.

24 mei 2000, in het Stade de France: 80.000 toeschouwers. Het was een historische finale. Voor het eerst in de geschiedenis van EC1 stonden twee teams uit hetzelfde land tegenover elkaar. In doel bij Real: de 19-jarige Iker Casillas.

4 De 19-jarige Casillas tijdens de finale.
AP De 19-jarige Casillas tijdens de finale.

In de spits: een jongen van 22, Raúl González Blanco, geboren in een buitenwijk van Madrid met een engelachtige naam – San Cristóbal de los Ángeles. Raúl voetbalde 16 jaar voor ‘De Koninklijke’. Hij won 6 keer La Liga en driemaal de Champions League.

Die avond tegen Valencia, bij een 2-0-voorsprong voor Real, kreeg Valencia een hoekschop. De bal werd aan de tweede paal weggewerkt door Savio – een minder belangrijke Braziliaan in de geschiedenis van Real –, waarna Raúl vanop zijn eigen helft moederziel alleen aan een sprint van ruim zeventig meter begon richting Valencia-doelman Canizares. Oog in oog met de goalie kapte Raúl met links en schoof de bal in doel met rechts. Heerlijk.

Eén van de mooiste doelpunten in de historie van Champions League-finales.

Op de bank kon een man zijn glimlach niet onderdrukken.

Vicente Del Bosque.

De mens zou later ook nog Europees- en wereldkampioen worden met Spanje. 

4 De spelers van Real gooien Del Bosque in de lucht.
AP De spelers van Real gooien Del Bosque in de lucht.

FICHE

24 mei 2000

Stade de France, Parijs

Toeschouwers: 80.000

Scheidsrechter: Stefano Braschi (Ita)

Doelpunten: Morientes (39'), McManaman (67'), Raúl (75')

Real Madrid: Casillas, Helguera, Karanka, Campo, Salgado (80' Fernando Hierro), Robero Carlos, McManaman, Redondo, Raúl, Morientes (72' Sávio) en Anelka (80' Manuel Sanchis)

Valencia:  Cañizares, Angloma, Dukic, Pellegrino, Gerardo (69' Ilie), Farinos, Mendieta, Gonzalez, Gerard, Angulo en Lopez

4 Morientes en Raúl.
AP Morientes en Raúl.

Lees ook:

“Football, bloody hell!” Bayern huilt, ‘idioot’ Ferguson dronken van glorie na strafste ontknoping ooit in CL-finale 1999

De belangrijkste match in de historie van Real Madrid: “De spelers aten Jupp Heynckes op voor en na de finale van 1998”

Klein Duimpje klopt de Reus: 20-jarige wordt na briljante ingeving tegen ongenaakbaar gewaande Juventus cultheld bij Dortmund in finale van 1997

“Niemand wilde er een trappen”: Strafschopdebacle houdt Ajax van tweede titel op rij tegen sluw Juventus dat niet onbesproken finale van 1996 wint

Karatetrap, gouden wissel en legendarische terugkeer naar Amsterdam: de krachttoer van Louis van Gaal in CL-finale van 1995

“Milan heeft geen wereldploeg”: woorden waar wijlen Johan Cruijff snel spijt van kreeg in de CL-finale van 1994

De finale waarin de ‘tuveneir’ een laatste keer toverde: “Die idioot in de tribune wil dat ik Boli laat staan”

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jos Vangeel

    De goal van Mcmanaman is pure klasse

Lees meer