4
REUTERS

De uitblinker gisteravond was niet Messi of Hazard, wel een van de meest onderschatte voetballers ter wereld: Sergio Busquets

"Wanneer je naar de wedstrijd kijkt, zie je Busquets niet. Wanneer je naar Busquets kijkt, zie je de hele wedstrijd." Een quote van de gewezen en gevierde Spaanse bondscoach Vicente del Bosque. Ook gisteravond was Sergio Busquets weer onopvallend opvallend en toonde hij nog maar eens een van de meest onderschatte voetballers te zijn.

Samen met Piqué en Iniesta is Busquets (29) de enige overblijver uit de beginperiode van het 'gouden Barça'. Alleen staat hij als stofzuiger op het middenveld een pak minder in de belangstelling. Een houten klaas op het eerste gezicht, wanneer je hem over het veld ziet lopen. Maar haast niemand die het tiki taka van Barcelona zo goed beheerst. Alsof hij ogen op de rug heeft en twee seconden sneller denkt dan elke andere voetballer. Smeerlapje ook, als het moet. Maar gisteravond was Busquets vooral opnieuw een lust voor het oog en de motor van de blaugrana. 

Bewijzen ook de statistieken na de 1-1: hij was de speler die de meeste passes verstuurde (128) met een accuraatheid van 92%, de meeste baltoetsen had (152) en ook de meeste tackles uitvoerde (11 - waaronder wel 6 mislukte). Ter vergelijking met N'Golo Kante, zo'n beetje beschouwd als een van de allerbeste verdedigende middenvelders: de Fransman had maar liefst 103 passes minder in huis en recupereerde twee ballen minder. Natuurlijk zegt dat ook veel over het Catalaanse combinatievoetbal in vergelijking met het Londense angsthazenvoetbal, maar het zijn toch opvallende cijfers. Enige smet op zijn partij was hoe hij zich in de wind liet zetten door Willian bij het doelpunt van Chelsea.

4
Photo News

Ook de Engelse analisten die nog tegen hem gespeeld hebben, staken de loftrompet op. Steven Gerrard: "Busquets is een nachtmerrie om tegen te spelen. Je kan nauwelijks in zijn buurt komen." Rio Ferdinand: "Die man kan op fluwelen slippers spelen en nog een geweldige partij afleveren."

Busquets verstaat als geen ander hoe hij Barça aan het voetballen brengt en is de eerste luitenant van Messi, door in zijn rug het vuile werk op te knappen en de Vlo in stelling te brengen. Gelukkig  beseft hij dat zelf wel. Zo zei Busquets ooit: "Mijn positie op het veld vraagt veel hard werk en weinig glamour, maar daar hou ik van. Het is mijn job en die doe ik graag. Ik onderschep liever 10 ballen, dan dat ik 10 keer op doel trap. Daarom ben ik hier, om het de anderen makkelijker te maken."

4
Photo News
4
AFP

14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Dirk Tuymans

    Hij was zelfs niet zeer goed..! Hij zal pas goed zijn in de terugmatch. Normaal geeft hij 100% goede passen ivp maar 92%..! En die criticasters over barca zou beter is naar de stand zien in la liga. Of miss doen ze dat niet graag.

  • Rick Daelemans

    Nee Robert,Ronaldo wordt juist altij de hoogte ingeprezen,vorige week 2 intikkers gemaakt voor de rest niks gezien,bij Barca begint alles bij Messi ,doe hem weg en ze staan 4des in competitie,vergelijk alleen al de goals met elkaar dat ze maken,ps:als Ronaldo niet scoort heb je hem niet gezien, Messi kan alles.

Lees meer