5 Racing Genk is de regerende Belgische landskampioen.
Photo News Racing Genk is de regerende Belgische landskampioen.

Drastische hervorming Champions League op komst: verliest België rechtstreeks ticket kampioenenbal?

Hoe ziet de Champions League er vanaf 2024 uit? De European Club Association (ECA) heeft er tijdens een tweedaagse conferentie in Wenen nog geen beslissing in genomen. De enige zekerheid: de kloof tussen groot en klein zal alleen maar vergroten. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Er circuleerde de voorbije maanden een eerste ruw voorstel voor de cyclus die vanaf 2024 start. Daarbij zou de Champions League niet langer acht poules van vier clubs bevatten, maar wel vier poules van acht. Dat wil zeggen: een pak meer matchen. En dus ook een pak meer geld voor de topclubs. Met als voornaamste gevolg dat de nationale competities aan belang inboeten. Daarnaast zou er relatief gezien minder geld vloeien naar de Europa League en de nog te creëren Europa League 2. Dat moet een Conference League worden, een meer regionale Europese competitie. Zo zou je tot een ‘Europese pyramide’ met in totaal 128 clubs (zie afbeelding hieronder) komen. 

Maar dat voorstel werd afgeschoten. Niet alleen door de kleine voetballanden. Ook door de Bundesliga en Premier League. De nummers vijf, zes en zeven uit die voetballanden zouden in dat concept geen kans meer maken op Champions League-voetbal. 

5 De originele denkpiste
rv De originele denkpiste
5 De opzet van de vernieuwde Champions League. Dit voorstel haalt het uiteindelijk niet.
rv De opzet van de vernieuwde Champions League. Dit voorstel haalt het uiteindelijk niet.

De idee achter het hele plan: nog meer geld genereren. Want op de inkomsten van de Europese tv-gelden zit niet veel rek meer. Daarom dus meer matchen tussen de echte topclubs. Wedstrijden bovendien ook liefst in het weekend, want dan kunnen ze in Azië verkocht worden. 

5 Messi met Arturo Vidal.
REUTERS Messi met Arturo Vidal.

Hoe de Champions League en de andere Europese competities er dan daadwerkelijk zullen uitzien, is voorlopig dus nog niet bepaald. Maar er is wel één zekerheid: de Europese topclubs zullen een nog groter deel van de koek claimen. Het zal voor een klein voetballand als België steeds moeilijker worden om een plaats af te dwingen op het kampioenenbal.

Michael Verschueren, bestuurder van de ECA, begrijpt dat er commotie is. De sportief directeur van Anderlecht zit mee rond de tafel bij de besprekingen over de nakende hervorming. Enkele maanden geleden zei hij al: “We mogen niet naïef zijn. Er zullen zaken veranderen. De UEFA heeft het signaal gegeven dat het nadenkt over hoe de Europese competities gemondialiseerd en gecommercialiseerd kunnen worden. Maar ik blijf zelf wel knokken voor de middelgrote clubs. Ik ben er overigens van overtuigd dat de Belgische clubs naar boven moeten kijken, en niet naar beneden.”

5 Michael Verschueren.
Photo News Michael Verschueren.

63 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Fonz Ooms

    Luc, je hebt geen 15 minuten nodig om alle spannende fases te zien. Meestal zijn 2 tot 3 minuten meer dan genoeg.

  • Kevin Persyn

    Voor mij hoeft da Europees gebeure niet! Niks zo plezant als ne goeie derby

Lees meer