5
Photo News

UEFA zet licht (voorlopig) op groen: KV Mechelen mag deelnemen aan Europa League

KV Mechelen mag tot nader order deelnemen aan de Europa League. Dat heeft de UEFA vanmiddag bevestigd.

Als Belgisch bekerwinnaar was Malinwa rechtstreeks geplaatst voor de groepsfase van het tweede Europese bekertoernooi. Maar omdat de club betrokken was in het fraudeonderzoek in het Belgische voetbal, was het onduidelijk of KVM effectief Europa in mocht. De UEFA geeft nu groen licht daarvoor. Let wel: voorlopig. Als het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) in zijn definitieve vonnis KV Mechelen uitsluit van Europees voetbal, grijpen de Mechelaars alsnog naast een Europees ticket. De bal ligt dus in het kamp van het BAS. Vorige week kregen de Mechelaars al de toestemming van datzelfde BAS om in het nieuwe seizoen in 1A uit te komen.

“De UEFA wacht de definitieve beslissing van het BAS af, die ten laatste midden augustus moet vallen”, legt Thomas Declerck, advocaat van KVM, uit. “Dan is de groepsfase van de Europa League nog niet bezig en dus ziet de UEFA geen reden om KV Mechelen nu al uit te sluiten. Op dit moment zit Malinwa dus nog in de poulefase. De UEFA heeft met kennis van zaken beslist, zij beseffen ook dat nu al een besluit nemen voorbarig zou zijn. Het is afwachten wat het BAS beslist. Ondertussen zal KV zich blijven voorbereiden op deelname aan de Europa League in september.”

Als het BAS KV Mechelen schuldig acht aan matchfixing en beslist dat ze hun Europees ticket moeten inleveren, dan zal de club zich opnieuw moeten verdedigen voor de UEFA. Anderzijds: als het BAS uiteindelijk beslist dat KV wél Europa in mag, dan is het nog steeds niet helemaal zeker dat ze in de groepsfase zitten. “Zowel bij het BAS als de UEFA loopt er een procedure”, aldus Declerck. “Wanneer het BAS stelt dat er geen matchfixing is geweest, dan moet KV Mechelen de UEFA daarover inlichten. Daarna is het afwachten welke acties de UEFA verder zal ondernemen.” 

5
Photo News

Antwerp in tweede voorronde

Door het feit dat de UEFA de beslissing over KV Mechelen aan het BAS overlaat, is het Antwerp dat volgende week donderdag in de tweede voorronde van de Europa League aan de bak moet tegen het Roemeense Viitorul Constanta. “We kijken ernaar uit om de finale beslissing zo snel mogelijk te hebben om de organisatie van de Europese wedstrijd neer te zetten”, zegt Dimitri Huyghen. De woordvoerder van de Great Old herinnert eraan dat Antwerp zijn Europa League-matchen in het Koning Boudewijnstadion in Brussel moet afwerken. Dat vereist heel wat extra organisatie. “De voorbereiding is al in gang gezet, want we willen onze Europese wedstrijden zo goed mogelijk organiseren. Voor alle partijen is het daarom belangrijk dat het finale vonnis zo snel mogelijk valt.”

Ook staat het vast dat AA Gent geen kans meer maakt op een Europese campagne. De UEFA vond langer wachten op een uitspraak van het BAS niet meer opportuun, gezien de betrokken clubs zich moeten kunnen voorbereiden op hun tegenstander. Mocht het BAS zich voor 15 juli uitgesproken hebben en KV Mechelen schuldig was bevonden met als straf een verbod op Europees voetbal, dan had Standard de plek van KV Mechelen in de groepsfase van de Europa League overgenomen, en schoof Antwerp door naar de derde voorronde met AA Gent als extra Europese deelnemer in de tweede voorronde.

AA Gent wacht op definitieve uitspraak: “Al de rest is niet relevant” 

Omdat het BAS de deadline van 15 juli evenwel laat passeren, riskeert België nu wel een Europees ticket – dat van KV Mechelen – in een latere fase te verliezen zonder dat te compenseren door een andere Belgische club. “Het lot van iedereen ligt in handen van het BAS”, zegt AA Gent-manager Michel Louwagie. “We wachten hun uitspraak af. Al de rest is niet relevant.”

5
Photo News
5
Photo News
5
BELGA

121 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Stefan Verstraeten

    peter knaap groot gelijk maar het probleem is dat er zoveel waalse ploegen moeten zijn in 1a daarom dat moeskroen altijd buiten schot blijft ook al hebben ze 5j achter mekaar hun lincentie gekocht

  • Paul Mulder

    In belgie word criminaliteit beloond , laat spelers dan ook maar op hun eigen wetstrijden gokken , vanaf nu zal het belgisch voetbal niet meer hetzelfde zijn

Lees meer