5
Photo News

Vanhaezebrouck voor Fenerbahçe: “Verlies is uit den boze, dan denk ik dat het over is”

Hein Vanhaezebrouck is er de coach niet naar om rond de pot te draaien. Het was in aanloop naar Fenerbahçe niet anders: “Dit is een cruciaal tweeluik.”

Een nederlaag in Trnava en ook thuis tegen Dinamo Zagreb nul punten. Het spreekt dan ook voor zich dat Anderlecht tegen Fenerbahçe wel moet winnen om de kansen op Europese overwintering gaaf te houden. “Het wordt een cruciaal tweeluik, dat we liefst beginnen met een zege”, aldus Vanhaezebrouck op zijn persconferentie. “Bij een draw is het nog niet voorbij, maar dan moeten we in Turkije gaan stunten, wat niet zo simpel is. Verlies is uit den boze, dan denk ik dat het over is.”

Het Constant Vanden Stockstadion loopt morgenavond niet vol en aangezien er veel Turken present zullen tekenen, speelt Anderlecht in de praktijk misschien eerder een ‘uitmatch’. Vanhaezebrouck haalde de schouders op: “Dat kan, maar ik houd van goedgevulde stadions met veel sfeer.”

Ook de hamstringblessure van Nany Dimata, die drie keer scoorde tegen Cercle en vanochtend niet op het oefenveld verscheen, kwam ter sprake. Vanhaezebrouck deed geheimzinnig, maar liet uitschijnen dat de aanvaller out is voor de derde Europa League-speeldag. “Hij heeft niet getraind, dus…”

5 Vanhaezebrouck en Didillon.
BELGA Vanhaezebrouck en Didillon.

Didillon: “Geconcentreerd blijven tegen Fenerbahçe” 

Met nul op zes op de teller staat Anderlecht morgen al voor de match van de waarheid tegen Fenerbahçe, op de derde speeldag in groep D van de Europa League. Dan moet er minstens een punt gepakt worden, anders is de Europese campagne eind oktober al zo goed als afgelopen.

“We zijn slecht gestart met die twee nederlagen tegen Spartak Trnava en Dinamo Zagreb”, beseft ook doelman Thomas Didillon. “Tegen Fenerbahçe worden het dus interessante wedstrijden. Het komt er dan op aan geconcentreerd te blijven, ook al zijn er waarschijnlijk veel bezoekende fans (zoals in de wedstrijd tegen Dinamo Zagreb, red). Je moet jezelf gewoon op de match focussen.”

In totaal speelde de 22-jarige Fransman, die in het tussenseizoen werd overgenomen van Metz, al dertien wedstrijden voor paars-wit en daarin kon hij slechts twee keer de nul houden, in de competitiewedstrijden tegen Moeskroen (2-0) en Sint-Truiden (0-0). Niet dat het aan de doelman ligt, zijn transfer wordt beschouwd als een voltreffer. “Het belangrijkste is natuurlijk wedstrijden spelen en winnen. Statistieken hebben hun waarde, maar er moet ook niet overdreven worden. Als is het natuurlijk wel makkelijker om wedstrijden te winnen als je geen tegendoelpunten pakt”, besloot de doelman.

5
Photo News

Phillip Cocu verwacht “geen makkelijke uitwedstrijd” in Anderlecht

De Nederlander Phillip Cocu is de coach van Fenerbahce. De Turken tellen na twee speeldagen drie punten, bij Anderlecht staat er nog steeds een nul bij het puntentotaal en dus komt de wedstrijd onder hoogspanning te staan: voor de verliezer ziet het er immers niet al te best uit met het oog op kwalificatie voor de volgende ronde - in het geval van Anderlecht is het dan zelfs al quasi over en uit. “En dus wordt het zeker een belangrijke wedstrijd, met een positief resultaat zetten we onszelf in een goede positie. Ons doel is en blijft immers kwalificatie”, vertelde Cocu woensdag in het Astridpark, tijdens de traditionele persconferentie daags voor de wedstrijd. “Een makkelijke uitwedstrijd wordt het echter niet voor ons. Anderlecht heeft veel kwaliteiten. Europees zijn de resultaten niet goed, maar ik heb die wedstrijden gezien en ze verdienden meer.”

5
BELGA

Bij Fenerbahçe draait het dit seizoen niet en Cocu ligt al weken onder vuur in Istanboel. In de Europa League was er wel een zege tegen Spartak Trnava, maar in de competitie dateert de laatste zege al van meer dan een maand geleden, waardoor ze na negen duels maar net boven de degradatieplaatsen staan. “De laatste wedstrijden gaat het echter beter: de balans in het team zit goed, de tactische discipline is beter en we incasseren minder tegendoelpunten. Vooral voorin moeten we efficiënter zijn. Het komt er nu vooral op aan onze spitsen in scoringspositie te brengen en dan zal die bal er wel eens een keer ingaan. Aanvallers leven van doelpunten.”

Daarbij is het wel een tegenvaller dat er net achter de namen van Islam Slimani en André Ayew vraagtekens staan. “André is meegereisd, hij heeft zeker geen zware blessure. We testen hem nog op training en dan is het afwachten of hij een reactie voelt.”

Bij Anderlecht komt Zakaria Bakkali stilaan weer boven water. In de zomer van 2013 was het Cocu die hem liet debuteren in de hoofdmacht van PSV. “Bakkali heeft veel talent. Hij was heel jong toen hij bij PSV in de ploeg kwam, maar zelfs toen kon je zijn kwaliteiten al zien. Nadien is het wat op en neer gegaan, al is dat normaal op die leeftijd. Nu doet hij het goed hier bij Anderlecht, zo bleek uit de voorbije wedstrijden die ik gezien heb.”

5
BELGA

16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • eric debanne

    Ze gaan geen punten pakken tegen de Turken ...! Juist goed genoeg voor in België net als de rest ...!

  • Christiane Van Croonenborch

    Belgen zien blijkbaar hun Belgische ploegen liever verliezen . Steeds die commentaren van rivaliserende ploegen op elkaar Ik hoop dat alle Belgische ploegen doorgaan Dit als Beerschotsupporter

Lees meer