nabeschouwing

Herbeleef hoe het WK-carnaval werd ingeluid

De openingsceremonie van de twintigste editie van het wereldkampioenschap voetbal is vanavond omstreeks 20u39 (Belgische tijd) in de Corinthians Arena in het Braziliaanse Sao Paulo beëindigd. Later (22u Belgische tijd) wordt de openingswedstrijd tussen gastland Brazilië en Kroatië er afgetrapt. De openingsceremonie ging exact om 20u14 van start en duurde zoals vooraf werd aangekondigd 25 minuten. 660 dansers, steltenlopers en acrobaten verzorgden het spektakel, waarin de natuur, het voetbal en de mensen centraal stonden. De artistieke leiding van de openingsceremonie was overigens in handen van twee Belgen: Daphné Cornez en Fabrice Bollen. Zij leerden de stiel in de Cirque du Soleil-school van Franco Dragone en dat was ook merkbaar aan de harmonische show.

Het officiële WK-lied 'We Are One' dat gebracht werd door Jennifer Lopez, rapper Pitbull en de Braziliaanse zangeres Claudia Leitte, vormde het hoogtepunt van de show. Hieronder kunt u de aanloop naar het WK nogmaals integraal herbeleven!

highlights

alle berichten

EINDE!
Zo! Na een optreden waarvan de akoestiek toch wat te wensen overliet, sluit de bal opnieuw, waarna de drie artiesten onder een luid applaus van het voorplan verdwijnen. Dit was de openingsceremonie! Vanaf nu gaan we over naar de liveblog Brazilië-Kroatië. Ook daarvan hoeft u via DEZE LINK natuurlijk niks meer te missen!

We are one!
Nadat de Braziliaanse vlag ten tonele werd gevoerd, is het nu bijna tijd voor het hoogtepunt: de bal gaat open! Daarin zien we Claudia Lette, één van de uitvoerders van 'We Are One' - het officiële WK-nummer. Wat later gaat de vloer nogmaals open, en daar zijn ook Pitbull en Jennifer Lopez. Het feest kan beginnen!

getty
ap
photo_news

Een jonge 'scheidsrechter' heeft zowat heel het veld ontruimd, waardoor er nu plaats is voor 64 jongentjes en meisjes die met de bal aan een touwtje het beste van zichzelf mogen geven. Op de achtergrond krijgen we nu toch sambaklanken.

AFP
getty
afp
reuters
AFP

Capoeira
Kleurrijk en zomers is het wel, het dansspektakel rond een centraal opgestelde bal. Capoeira, een immens populaire gevechtssport in Brazilië en ver daarbuiten, mag een bijrol opeisen in de ceremonie. Volgens bronnen in het stadion maken weldra ook de trommels hun opwachting bij het gebeuren. Op Twitter lezen we dan weer dat de opkomst niet overdreven is...

Aan het begin van de ceremonie stond een grote bal centraal in het stadion. Die lichtte op, om te laten zien dat de festiviteiten officieel op gang geschoten werden. Nadien namen zowat 500 dansers plaats rond de bal om het beste van zichzelf te geven. De Braziliaanse natuur is het eerste wat aan bod komt. Er zijn ‘menselijke bomen’, en vrouwen die groene jurken dragen. Wat later zien we enkele mensen aan de slag op de trampoline, met Braziliaanse muziek op de achtergrond. Opvallend: de Sambageluiden blijven - voorlopig - achterwege.

getty
afp
getty
afp
afp
AFP

WE ZIJN VERTROKKEN!
De plechtigheid vindt traditioneel plaats op het veld waarop meteen na afloop van de ceremonie de openingswedstrijd wordt gespeeld. Om schade aan de grasmat te vermijden mogen geen zware materialen op het veld worden gesleurd of al te halsbrekende toeren worden uitgehaald. Bovendien wordt de ceremonie in São Paulo morgen op klaarlichte dag gehouden, een gevoelige handicap voor de spektakelwaarde van een dergelijke show.

We zijn slechts enkele minuten verwijderd van de officiële openingsceremonie. Voelt u de spanning ook al?

getty
getty
reuters
afp
getty

Nog zowat twee uur voor aftrap!
Het komt stilaan wel héél dichtbij! Ook de ordehandhavers staan, zoals u op onderstaande foto kan zien, op scherp.

Ook familie Leye & Kanu klaar
Ook ter huize Mbaye Leye zitten ze meer dan ooit klaar voor de start van het grootste voetbalfeest ter wereld. Getuige daarvan is onderstaande foto, waarop u het zoontje en dochtertje van de spits herkent. Daaronder ziet u Standard-verdediger Kanu met zijn kroost. Nee, hij verloochent niet waar zijn roots liggen...

11.500 kaartjes
Wie nog geen kaartje heeft voor een WK-match, hoeft nog niet te wanhopen. De wereldvoetbalbond FIFA heeft vandaag immers meegedeeld dat er nog 11.500 kaartjes in de omloop zijn.

HIER vindt u enkele matchen die nog niet uitverkocht zijn

reuters
afp
getty

Belgisch duo regisseert openingsceremonie
De Rode Duivels mogen dan pas dinsdag aan de bak komen, ook vanavond spelen er landgenoten een hoofdrol tijdens de festiviteiten ter opening van het WK. De twee Belgen Daphné Cornez (regisseur) en Fabrice Bollen (producer) zijn verantwoordelijk voor het artistieke onderdeel van de show. Die wordt overigens erg kort en sober gehouden om manifestaties van misnoegde Brazilianen tot een minimum te houden.

HIER kunt u het hele artikel nog even herlezen

Rapper Pitbull en zangeres Claudia Leitte, de makers van het officiële lied We Are One voor het WK voetbal, zijn natuurlijk ook van de partij. Hun collega Jennifer Lopez ontbrak tijdens de persbijeenkomst, maar schuift wel aan bij de openingsceremonie.
AFP Rapper Pitbull en zangeres Claudia Leitte, de makers van het officiële lied We Are One voor het WK voetbal, zijn natuurlijk ook van de partij. Hun collega Jennifer Lopez ontbrak tijdens de persbijeenkomst, maar schuift wel aan bij de openingsceremonie.
getty

Ook in de ruimte leeft het WK
Overal leeft het WK, ook in het ISS bijna 400 km boven de aarde. Er heerst zelfs wat rivaliteit, want er zijn zowel Duitsers als Amerikanen aanwezig onder de bemanning. Het toeval wil dan ook dat beide landen mekaar bekampen in groep G.

HIER meer daarover

Geen rol voor twee prominenten
Opvallend is dat Dilma Rousseff, de presidente van Brazilië, geen speech meer zal geven in het stadion. Het Braziliaanse staatshoofd sprak woensdag het volk al toe via de media om de controversiële organisatie van het WK te verdedigen.

In tegenstelling tot de vorige edities van het WK worden de festiviteiten deze keer niet plechtig geopend door de FIFA-voorzitter. Sepp Blatter ligt momenteel onder vuur en krijgt amper steun voor een vijfde mandaat als voorzitter van de Wereldvoetbalbond, die bovendien in een slecht daglicht geplaatst is na het uitbreken van enkele corruptieschandalen.

Roussef en Blatter poseren met de wereldbeker, maar hebben dus geen rol gekregen in de openingsceremonie.
afp Roussef en Blatter poseren met de wereldbeker, maar hebben dus geen rol gekregen in de openingsceremonie.

Kinderen zullen duiven loslaten
In het stadion zelf zijn ze natuurlijk druk in de weer om alles tijdig in orde te brengen voor de openingsceremonie. Op de onderstaande tweet krijgt u alvast een impressie van hoe het er straks ongeveer zal gaan uitzien. Leuk nieuwtje misschien: volgens FIFA-woordvoerster Delia Fischer wordt de wereldbeker deze keer geopend door drie kinderen die op de middencirkel van de Corinthians Arena duiven loslaten.

Schoon volk
Ook Ban Ki-moon, de Zuid-Koreaanse secretaris-generaal van de Verenigde Naties, en acht staatshoofden wonen vanavond de openingsceremonie van de twintigste editie van het WK voetbal bij. Dat maakten de organisatoren vandaag bekend.

HIER vindt u daar meer informatie over

Ban Ki-moon.
epa Ban Ki-moon.

Twee journalisten gewond
In de Braziliaanse stad São Paulo, waar over enkele uren het WK voetbal op gang wordt getrapt, is het tot schermutselingen gekomen tussen de politie en tegenstanders van het WK. De politie heeft traangas ingezet om de betogers uit elkaar te drijven, en volgens El Mundo Deportivo zouden daarbij zeker twee journalisten gewond geraakt zijn.

HIER leest u meer over de schermutselingen

Goeieavond dames en heren, voetballiefhebbers aller lande. Welkom op deze liveblog van de openingsceremonie, die straks van start gaat in het stadion van Sao Paulo, waar deze avond de opener tussen Brazilië en Kroatië plaatsvindt.

voorbeschouwing

De persconferentie is afgelopen. Nu is het uitkijken naar de openingsceremonie van vanavond!

Mirallas over het tijdverdrijf naast het voetbal: "Playstation spelen, films kijken. Met Playstation horen we de laatste tijd Lukaku wel minder hard roepen. Hij kan precies niet meer winnen (lacht). Tennis kan natuurlijk ook, maar beter dat je toch niet te veel inspanningen doet naast de training. En natuurlijk gaan we straks naar Brazilië kijken. Een mooie affiche. Persoonlijk heb ik geen voorkeur wat betreft de winnaar."

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Mirallas over zijn positie: "Ik kan ook 'depanneren 'op de negen. Ik verkies natuurlijk om op de flank te spelen. Dat is een keuze van de coach."

Mirallas over E. Hazard: "We zullen hem nodig hebben. Iedereen verwacht erg veel van hem. Hij is zo'n beetje de ster van de ploeg. We kennen hem wel goed. Hij pakt de kritiek positief op. Er is ook niet overdreven he. Niet door supporters, journalisten of medemaats. Iedereen wil Eden natuurlijk altijd 100% zien. Ach, we hoeven ons geen zorgen te maken over hem. Hij zal er wel staan."

Mirallas over de automatismen met Lukaku: Een voordeel? "Ik voel me inderdaad heel goed bij hem. We deden het prima samen bij Everton het voorbije seizoen. Maar ook Dries of Nacer kunnen Romelu bedienen. Al kan je er niet naast dat het een voordeel dat ik hem nu stilaan wel heel goed ken. De coach kent me vanbinnen en vanbuiten. Ik ga dus zeker niet nog naar hem gaan om voor mijn kansen te pleiten. Zo zit ik niet in elkaar."

Mirallas over de match 10 vs 10 van zo dadelijk: "Het wordt geen WK-finale, maar het zal ons deugd doen. Iedereen zal spelen en iedereen moet zich ook concentreren, want we zullen elke speler nodig hebben." Of hij zelf in de basis staat? "Het gaat tussen mij en Dries op rechts. Ook Chadli kan daar spelen. Ik voel de concurrentie van Dries zeker. Vooral na die goal tegen Tunesië (lacht). Iedereen wil het maximum uit zijn kansen halen."

photo_news

Mirallas gaat zo meteen spreken: "We zijn goed gerecupereerd van de jetlag. Het belangrijkste is dat de ploeg nu goed uitrust en zich samen goed voelt. Zelf heb ik goed geslapen de twee nachten hier. Op het vliegtuig heb ik niets geslapen. Zoveel te beter, zo viel ik als een blok in het slaap eens op mijn kamer hier."

De Bruyne over de internetproblemen: "Voor mij persoonlijk viel het wel mee (lacht). Maar het is natuurlijk belangrijk dat alles in orde is en dat zo'n dingen geen stress veroorzaken. Wat top is in België, is misschien minder hier. En omgekeerd. Brazilië? Het is een andere mentaliteit. Zuid-Europese stijl. Alles komt op het gemak. Maar we zijn hier om een goed toernooi te spelen. De rest is van weinig tel."

photo_news

De Bruyne over zijn overstap naar Wolfsburg: "Ik heb eigenlijk niet meer aan Chelsea gedacht. Gewoon hard gewerkt om op niveau te komen en me te terug te bewijzen in Wolfsburg. Dat half jaartje minder heeft me uiteindelijk geen kwaad gedaan. Het is misschien zelfs net positief geweest om na 5,5 seizoen alleen maar top eens de andere kant van de medaille mee te maken."

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De Bruyne over de match tegen Tunesië (1-0): "Ik probeert tussen de lijnen te spelen en met mijn loopvermogen diep te gaan. Dat is een van mijn kwaliteiten, ook om dan nog terug te keren. Misschien is dat laatste wel wat minder nodig tegen zo'n defensieve ploegen."

De Bruyne over zijn relatie met Eden: "Al van zestiende speel ik met hem samen in de nationale ploeg. Ik weet hoe hij wil spelen, hij weet hoe ik wil spelen. We voelen elkaars kwaliteiten perfect aan." Over kansen creëren tegen Algerije. "Het kan zijn dat die net zoals tegen Tunesië weer pas op het einde van de match vallen. Het komt erop aan geduldig en geconctreerd te blijven. Van mij wordt dat natuurlijk verwacht, zowel op rechts als centraal. Die positie maakt weinig uit."

photo_news

De Bruyne over de openingsmatch: "Het is nog even. We gaan genieten van de matchen die nu op tv zijn. Ik ben iemand die me pas net voor de match daarop concentreert en verder heel relax is. Ik nerveus? Totaal niet. Bij mij zal je amper iets zien van stress. Alleen op het veld natuurlijk soms wel, maar daarnaast nooit. De coach gaat zoeken naar de zwakke plekken van Algerije en zich daarop instellen, wat betreft de basisploeg."

Vertonghen over Brazilië: "Met Ajax hier al geweest. Denk wel niet dat we veel buiten dit resort gaan komen. Iedereen wil er nu wel aan gebeuren. Nog enkele trainingen nodig om alles op punt te zetten. Laat dinsdag maar komen." En nog over Hazard. "Hij heeft veel krediet. Hij staat er heus niet zo slecht op, hoor." En over Vermaelen. "Hij heeft vooral koppel gevormd met Vincent, maar honderd procent zeker voelt niemand zich. Ook ik niet. Op training wil ik me altijd bewijzen. Want ik ben de slechtste bankzitter ter wereld. Toch iets waar ik in uitblink hé (lacht). Zelf bij Tottenham voor de Europa League wil ik niet op de bank zitten. Ik kan daar moeilijk tegen."

Vertonghen over het eten: "Uitgebreid ontbijt, salades wat de klok slaat. Zelf probeer ik wat af te wisselen. Zo hou ik niet zo van rode saus op mijn pasta. Maar er zijn koks ter beschikking en je kan altijd iets anders bestellen. De nieuwe kok lijkt me ook nóg wat gezondere maaltijden voor te bereiden."

Vertonghen over zijn statuut als linksachter: "Ja, van al mijn 70 interland heb ik er dertig, veertig gespeeld als linksachter. Ben daar nu beter in geworden. Zal nooit beste linksback ter wereld worden, daar ben ik me van bewust. Maar ik heb het er naar mijn zin en kan me uitleven. Naar het einde van het seizoen heb ik wat minder gespeeld, maar ik voel me gewoon goed. Zit goed in mijn vel."

Vertonghen over Hazard: "Ergens kan je hem vergelijken met een Messi, die zijn momenten kiest om te pieken. Hij staat er wanneer het moet en kan zich focussen. Niemand twijfelt aan hem omdat hij paar matchen minder heeft gespeeld. Zijn kwaliteiten zijn er en dat zal je wel merken, ook op dit WK. Hij wil ook heel graag. Het is aan mij als linksachter om de man voor mij te helpen, te sturen ook wat. Op dat gebied is het heerlijk met Chadli voor mij. Hij schuwt het verdedigende werk niet. Maar ook Eden kan dat, zeker als je hem daarbij wat stuurt."

Vertonghen over openingsmatch: "Ik heb meer het gevoel dat het WK pas dinsdag start. Al wordt het wel leuk de openingsmatch te bekijken straks. We zullen samen naar een groot scherm zien."

photo_news

Vertonghen over de afgelaste match tegen de VS: De Duivels spelen nu onderling. "Het niveau zal nu hoger liggen dan tegen Verenigde Staten. We gaan ook onze voorbereiding kopiëren door zoals tegen Algerijke om 13u te spelen. Ik was om half zeven vanmorgen wakker. Internet was een drama. Nu beter. We hoeven niet meer naar receptie om te skypen of te Facetimen. Internet is zeker deze tijd niet te onderschatten."

Vertonghen over het resort: "Daar mogen we best tevreden over zijn. Lekker rustig, na enkele hectische weken. Veld ligt er prima bij en op loopafstand van hotel. Randvoorwaarden zijn zeer goed."

Na de persconferentie trainen de Duivels achter gesloten deuren. Dan staat er een wedstrijdje tien tegen tien op het programma, waarbij de eerste tien waarschijnlijk de spelers zijn die straks aan de opener tegen Algerije beginnen.

Marc Degryse verkent voor de persconferentie even het trainingsveld van onze Duivels in het Paradise Golf & Lake Resort. En onze analist treedt Nicolas Lombaerts bij. "Het gras is zo kort afgereden dat je de relatieve hardheid van de ondegrond voelt. Wat mij betreft, mag het gras iets langer. Als je er langer op traint, riskeer je gevaar op blaren. Het is dus goed dat het hier af en toe wat licht regent. Al heb ik het hier over details natuurlijk."

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
belga

Lees meer