PHOTO_NEWS

Michel D'Hooghe: "Pijnstillers grootste probleem in voetbal"

De medische commissie van de Wereldvoetbalbond is ongerust over de opmars van het gebruik van pijnstillers. "Niet doping, maar het misbruik van medicatie is het grootste probleem in het voetbal", aldus Michel D'Hooghe, voorzitter van de medische commissie, in Het Laatste Nieuws. "Het meest zorgwekkende is dat het probleem zich begint te manifesteren in de jeugdreeksen."

De FIFA wijt het overmatig gebruik van medicatie aan een te drukke voetbalkalender. Volgens de medische commissie kan een gemiddelde voetballer ongeveer zestig matchen per seizoen aan, maar veel spelers komen aan een veel hoger totaal. De pijn en kleine blessures die met overbelasting gepaard gaan, proberen voetballers te maskeren met pijnstillers en ontstekingsremmers.

"De medicijnen zorgen ervoor dat je minder pijn ervaart op het veld, waardoor je dieper kan gaan, maar eigenlijk maakt een voetballer de situatie zo alleen maar erger. Pijn is een alarmsignaal van het lichaam. Wie dat signaal negeert, is ongezond bezig. We zijn ondertussen al zover gekomen dat spelers soms niet eens kunnen spelen zónder de pillen."

De FIFA weet dat op het WK voor min-17-jarigen van twee jaar geleden in Mexico liefst één op vier spelers pijnstillers slikte. Ook bij volwassenen is de trend stijgend. Lag het percentage van spelers die voetballen met pijnstillers op het WK 2006 nog op 29%, dan was dat vier jaar later in Zuid-Afrika al geklommen tot 35%. "Op dat WK was er zelfs een ploeg waarvan 21 van de 23 spelers medicatie nodig hadden. Dat is zorgwekkend."

Lees meer