4 Kevin De Bruyne en Vincent Kompany
photo_news Kevin De Bruyne en Vincent Kompany

Exclusief voor abonnees

Ook Kevin De Bruyne neemt afscheid van Kompany: “Hier, daar en overal tegelijk. Vincent is een zwerver”

De ‘jokes aside’ hadden ze in ‘The Sun’ gemakshalve weggelaten toen Kevin De Bruyne grapte over een transfer naar Anderlecht binnen een jaar of zeven. In het boek ‘Treble Triumph’, dat in november uitkomt, vertelt Kevin De Bruyne (28) over zijn speciale relatie met Vincent Kompany. Een monoloog over het afscheid van een vriend.

“Ik denk dat je best mag stellen dat Vince en ik een speciale relatie hebben. We spelen nu een kleine tien jaar samen – niet alleen bij City, voordien ook bij de nationale ploeg. Onze paden kruisten elkaar voor het eerst toen ik 18 was. Ik maakte mijn debuut en hij was toen al een van de belangrijke spelers bij de Rode Duivels. Zo iemand naar wie je opkeek. Een pionier. Hij effende het pad voor de huidige generatie om in grotere competities aan de slag te gaan. Hij was een van de eersten om een grote transfer te maken naar een grote buitenlandse competitie. Doordat hij zo goed presteerde, opende hij deuren voor anderen. Hij heeft de markt mee gecreëerd.”

“Bij City is de band tussen Vincent en mij sterker geworden. Ik herinner me nog goed wat er gebeurde toen Manchester City me probeerde weg te plukken bij Wolfsburg in 2015. Vinny zette veel druk om me te overhalen. Hij belde me een aantal keer op, om te horen hoe de zaken er voor stonden, terwijl ik aan het wachten was op de afhandeling van de transfer. Hij vroeg me constant wanneer ik nu eigenlijk zou tekenen. ‘Je moet komen’, zei hij dan. Die voortdurende hints om me toch over de streep te trekken.”

“Het is altijd makkelijker om bij een nieuwe club binnen te wandelen als je al iemand kent. Iemand die je kan helpen bij de integratie en introductie bij je nieuwe ploegmaats. Als aanvoerder kende hij iedereen. Dus ik wist op voorhand dat hij zijn beste beentje zou voorzetten om mijn leven zo simpel mogelijk te maken. En dat deed hij natuurlijk ook. Het soort vertrouwen dat je helpt om een echte vriendschapsband op te bouwen.”

4
Action Images via Reuters

“Het is best mogelijk dat hij zich beschermend opgesteld heeft tegenover mij. Hij is ouder dan ik, maar hoezeer ik dat ook apprecieer, ik denk niet dat ik die zorgzaamheid nodig had. Zeker niet tegen kritiek die ik eventueel uit België zou krijgen. Op het moment dat ik bij City tekende was ik 24 – zeker geen kind meer. Ik denk dat die beschermende hand meer op zijn plaats was wanneer we bij de nationale ploeg zaten. Er was zeker een verschil tussen de Vinny hier en de Vinny daar. Tot vier jaar geleden maakte een deel van de Belgische media constant de vergelijking tussen mij en Eden Hazard. Ik denk dat hij mij daarin wilde steunen. Door de connectie die we samen hadden van bij City.”

“Vincent, zoals ik hem ken, is een zwerver. Hij is altijd hier, daar en overal tegelijk. Hij spreekt de mensen aan. Hij zoekt interactie. Ik denk dat wij spelers, die toch meer dan de helft van de tijd met hem hebben gespendeerd, niet eens beseffen wat hij ook achter de schermen doet. Hij vertelde zaken aan trainers, maakte opmerkingen tegen stafleden. En hij was altijd diegene die als laatste op de club bleef hangen, terwijl onze dag er al op zat.”

“Van tijd tot tijd stond hij op om een speech te geven. Soms waren het korte toespraken, momenten dat hij ons oppepte, soms een aantal rake woorden voor de match. Zijn achterliggende reden was altijd dat hij ons als team vooruit wilde helpen. Om individuen aan te moedigen. Soms voelde hij aan dat hij niet veel hoefde te zeggen – iedereen heeft zijn problemen tijdens een seizoen. Ik vind dat hij enorm goed weet wat hij juist moet zeggen en hoe hij die boodschap ook moet overbrengen. Hij weet welke snaren hij moet bespelen om je te raken. Dus je blijft naar hem luisteren. Ik zie soms mensen een speech van tien minuten geven en op het eind luistert er niemand meer. Zo is Vincent niet. Hij is to the point en accuraat. Hij is intelligent. Dat merk je, dat hoor je. Als aanvoerder heeft hij enorm veel geleerd en mensenkennis opgedaan. Ik denk dat hij tijdens zijn eerste jaren als kapitein anders was – minder kalm. En dat hij de spelers toen op een andere toon aansprak, maar dat is een natuurlijk groeiproces denk ik. Je rijpt als speler en zeker als aanvoerder.”

4
REUTERS

“In zijn laatste seizoen hier heeft hij nog een belangrijke rol gespeeld. Hij hield iedereen op de toppen van zijn tenen. Echt. Het was anders dan het jaar ervoor, waar we veel meer ademruimte hadden. Tijdens het ‘centurion-seizoen’ (waarin City de kaap van 100 punten rondde, red.) was het allemaal veel relaxter. Vorig seizoen moesten we, met Liverpool in onze nek, gewoon elke match winnen. In de kleedkamer en achter de schermen speelde hij zijn rol perfect. De kleine dingen waar hij ons op wees. Hij herkende meteen wat we allemaal moesten doen om scherp te blijven – een van zijn sterke punten. Voetbal is een teamsport. Zelfs wanneer hij niet in de ploeg stond, bleef hij ons steunen en aanmoedigen. Op het veld was hij de laatste maanden eveneens immens.”

“Ik herinner me nog de laatste thuismatch tegen Leicester. Een match die we absoluut moesten winnen. Ik zat nerveus in de tribune. Het was een gesloten match, maar toen haalde Vinny de trekker over. Ik kan me best inbeelden dat sommigen hem liever niet op doel zagen trappen. Maar ik ben blij dat hij het heeft gedaan. Wat een doelpunt, wat een opluchting. Wat hij ook mag beweren: op training heb ik hem nog nooit zo zien schieten of scoren. Onmogelijk.”

“We kennen allemaal zijn liedje - ‘here’s to you Vincent Kompany, City loves you more than you will know’. Ik vind het mooi dat hij die erkenning krijgt, hij verdient ze ook. Het is niet te onderschatten: elf jaar van zijn leven heeft hij voor deze club gegeven. Afscheid nemen zou altijd pijnlijk zijn, maar ik denk dat de manier waarop niet mooier kon. Het was een passend slotakkoord, met een treble. Het project dat Anderlecht hem voorlegde, was iets totaal anders dan wat hij gewoon was. Daarom denk ik ook dat hij er op gesprongen is. Het is een uitdaging. Een kans die hij niet wou laten liggen, zeker met het oog op zijn toekomst. Vinny gaf ons nooit de indruk dat hij ons zou verlaten – ook ik wist het pas laat.”

“Als ze mij vragen om Vinny in een paar woorden te beschrijven, zeg ik altijd: erg slim en gepassioneerd. Hij wil altijd meer. Hij zit nooit stil. Ik hoop dat hij bij Anderlecht hetzelfde kan verwezenlijken als hier. (lacht) Ik heb hem al gezegd dat hij een plaatsje voor mij moet vrijhouden voor binnen een jaar of zeven. Wanneer mijn tijd er hier opzit. Als hij zich aan die belofte houdt, dan ken ik mijn volgende bestemming al, mijn volgende job. Jokes aside. Los van het grapje. Ik hoop uit de grond van mijn hart dat hij het daar goed doet.”

“Hij heeft me op bepaalde vlakken in mijn leven erg geholpen. Ik heb zaken geleerd zonder dat ik het wist. Ik denk dat hij een excellent voorbeeld was – en nog altijd is – over hoe je jezelf als speler en als mens moet gedragen. Ik weet dat spelers als hij en ik worden beoordeeld op wat we op het veld presteren, maar we werken elke dag keihard. Hij in het bijzonder. In een kleine groep spelers is het altijd belangrijk om een goed mens te zijn. Anders komen er snel ‘clashes’. Vinny was een van de gasten die het voortouw nam en het voorbeeld zette van in het begin. Iedereen moest hem volgen. Op die manier mis ik hem zeker bij City.”

4
BELGA

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Allard Emile

    En hiermee heeft Kevin alles gezegd wat voor een mens Kompany is!

Lees meer