6
getty

Oranjegekte! Nederland pakt Europese titel bij vrouwen na propagandamatch

Feest in Enschede en zeg maar in heel Nederland. Het vrouwenelftal van Oranje bezorgde onze noorderburen vandaag een delirium in de EK-finale tegen Denemarken. Na een propagandamatch - vooral in het eerste bedrijf was het genieten geblazen met vier goals - stond er 4-2 in het voordeel van Oranje op het bord. Een oververdiende Europese titel.

Veel sfeer voor aanvang in en rond De Grolsch Veste, de thuisbasis van FC Twente. Op het veld verging het de Nederlandse vrouwen een pak minder in de openingsfase. Nadia Nadim, één van de grote namen bij Denemarken, scoorde vanop de stip al na zes minuten de 0-1. Van een ontnuchterende start gesproken. Maar de reactie van Oranje kon tellen. Nog voor minuut 10 verstreken was, rondde Vivianne Miedema een counter uit het boekje feilloos af: 1-1. De oranjegekte barstte helemaal los in de tribunes. En iets voor het halfuur waren de rollen plots helemaal omgedraaid. Lieke Martens pakte uit met een droge knal en liet het Nederlandse publiek een tweede keer opveren. Nederland dus op een 2-1 voorsprong, maar nauwelijks vijf tellen later verdween die bonus als sneeuw voor de zon. Minuut 33 noteerden we toen Pernille Harder na een héérlijke tegenaanval Denemarken opnieuw langszij bracht: 2-2. Dat was ook de ruststand na een eerste periode die voorbijvloog door het spektakel. (lees hieronder verder)

6
anp
6
anp

Delirium

Wie dacht dat beide teams wat gas gingen terugnemen na de pauze, kwam bedrogen uit. In minuut 51 was het immers al bingo. 3-2, getekend Sherida Spitse nadat ze op vrijschop doelvrouw Stina Lykke helemaal op het verkeerde been zette met een lage schuiver. Oranje voor een tweede keer op voorsprong. Een voorsprong die op het uur nog ruimer had kunnen zijn, maar Lykke had een geweldige reflex in huis op de inzet van Vivianne Miedema.

Daarna ging het spel aardig over en weer. Voor het Nederlandse publiek was het stilaan nagelbijten, tot diezelfde Miedema een minuutje voor het einde van de reguliere speeltijd alle twijfels wegnam: 4-2, immense ontlading bij Oranje. Zes wedstrijden gespeeld en alle zes gewonnen, dan kan je wel spreken van een oververdiende Europese titel.

6
anp
6
photo_news
6
anp

Lees meer