Martinez: “Hazard? We moeten ons focussen op Kazachstan en Schotland”

Eden Hazard naar Real Madrid? Bondscoach Roberto Martinez deed er vanmiddag alles aan om vooral de focus op de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Kazachstan en Schotland te houden. “We moeten zes punten halen, daar zijn we ons van bewust.”

Roberto Martinez kreeg een spervuur aan vragen over Eden Hazard te verwerken, maar deed zijn uiterste best om de aandacht richting Kazachstan te duwen. “Het is nu al een jaar dat de geruchten rond Hazard en Real bezig zijn. Vandaag gaat het over Kazachstan. In zes maanden moet de kwalificatie klaar zijn, daar zijn we ons van bewust.”

Na wat aandringen ging de bondscoach dan toch overstag: “Eden is relaxed. Dat is normaal, het is een professional. Hij is ervaren op en naast het veld. Hij is vroeg vertrokken vroeg uit België naar Frankrijk en heeft titels gewonnen in Engeland. Op zijn 28e heeft hij 100 wedstrijden gespeeld bij de Rode Duivels, dus hij is ervaren genoeg om hiermee om te gaan.” 

Tot zover Hazard. Het moest en zou over het geheel gaan. Martinez verwees nog eens naar de zware 5-2 nederlaag van de Duivels in november vorig jaar in Luzern. Zwitserland was toen duidelijk te sterk en plaatste zich zo - dankzij een beter doelsaldo - ten koste van de Rode Duivels voor de halve finales van de Nations League. “Die wedstrijd in Zwitserland heeft getoond dat je in internationale wedstrijden altijd top moet zijn. Anders win je niet. Kazachstan is sterk gestart aan de kwalificaties. Het team is bovendien fit, want de nationale competitie draait er nog op volle toeren. 

“Sinds januari hebben ze met Michal Bilek een nieuwe bondscoach en die toonde meteen hoe hij wil voetballen. De groep en ikzelf willen hier in eigen huis de drie punten pakken, zodat we in oktober met een meer gerust gemoed naar Kazachstan kunnen trekken. Op elk groot toernooi zijn verrassende landen aanwezig en grote landen afwezig. Je moet dus altijd op je best zijn.”

Geen rust voor Champions League-spelers

Martinez beschikt voor het eerst sinds lang over een volledig fitte kern. Maakt dat het voor hem moeilijker om keuzes te maken? “Neen, het is net gemakkelijker om te kunnen kiezen uit zo’n weelde. We hebben 28 spelers in de selectie en ze zijn lang niet samen geweest. Southgate (bondscoach van Engeland, red.) zette zijn spelers die de Champions League-finale hebben gespeeld op de bank, maar dat zal niet het geval zijn bij mij. Origi lacht constant en oogt heel scherp, Vertonghen en Alderweireld mogen fier zijn en Mignolet is belangrijk geweest bij Liverpool.”

Voor mij is Tielemans een toekomstige kapitein van de nationale ploeg

Roberto Martinez

Kevin De Bruyne was één van de spelers die er na lange afwezigheid deze week opnieuw bij was. “We hebben hem echt gemist”, besloot Martinez. “Het is zo jammer dat hij al die wedstrijden moest missen. Het klopt dat Youri Tielemans het in de tussentijd uitstekend gedaan heeft als zijn vervanger. Youri heeft het onder mij als bondscoach altijd heel goed gedaan, sinds zijn eerste wedstrijd. Voor mij is hij een toekomstige kapitein van de nationale ploeg. De terugkeer van Kevin biedt alleen maar meer mogelijkheden. In zo’n sterke groep als de onze is concurrentie nodig. We willen steeds beter worden als team. Het geloof is sinds de bronzen medaille van vorig jaar op het WK in Rusland alleen maar gegroeid. Iedereen voelt dat er nog meer inzit.”

Kazachse bondscoach: “België is grote favoriet, maar willen resultaat halen”

Michal Bilek, de Tsjechische bondscoach van Kazachstan, wilde zich tijdens de persconferentie, één dag voor de confrontatie met de Rode Duivels, allerminst op voorhand gewonnen geven. “België is de grote favoriet, maar wij hopen hier morgen een positief resultaat te halen”, liet hij optekenen. “We hadden vooraf een plan bedacht”, begon de bondscoach. “Maar we missen enkele spelers door blessures en ziekte en hebben ons plan dus moeten herschikken. Iedereen die morgen speelt, kent zijn taak en zal klaar zijn. We weten tegen wie we spelen. België is één van de beste landen ter wereld, de nummer een op de FIFA-ranking en de favoriet voor groepswinst. Ze hebben veel topspelers in hun rangen en zijn al erg ervaren op het hoogste niveau. Toch zijn we niet kansloos. We begonnen goed aan deze campagne met een 3-0 zege tegen Schotland. Als we opnieuw met dezelfde ‘mindset’ aan de wedstrijd starten, kunnen we een positief resultaat halen. We willen het hen moeilijk maken. Het doel voor ons is zoveel mogelijk punten verzamelen in deze campagne en - indien mogelijk - ons plaatsen voor het EK.”

In tegenstelling tot de Europese competities waarin onze Rode Duivels actief zijn, draait de Kazachse Premier League momenteel op volle toeren. Het Kazachse nationale team, dat voornamelijk bestaat uit spelers die in eigen land spelen, lijkt zo beter gerodeerd aan de wedstrijd te kunnen beginnen. “Dat klopt. Maar ik zie het eerder als een nadeel voor ons dat de Belgen even hebben kunnen uitrusten”, counterde Bilek. “Ze zullen misschien juist fitter zijn, meer uitgerust. Bovendien zullen ze ook niet alle ritme verloren zijn.” 

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Rik Vrachten

    Heb net in de krant de vermoedelijke opstelling van de ploeg gelezen . En wat zien ik , Mertens weeral in de basis ? Wat doet dieje nu zelfs nog in die kern ? Als ge tegen met alle respect de Kazakken nog geen jeugd durft te brengen ? Stop er dan aub mee en vertrek zo snel alst kan naar Barcá of waar dan ook ! Hoog tijd voor een Frank De Boer of zo !! Geef de jeugd aub de kans nu het kan !!! Januzay , Trossard op de bank voor Mertens ? Nee nee en nog eens nee Martinez !

  • Dirk De Meester

    Volledig akkoord Didier. Tegenwoordig noemen ze het Hazard-day. Propaganda om België bijeen te houden. Ik denk dat ze bij de Vrt extra subsidies krijgen en bij de Vtm extra reclame inkomsten als ze hem vernoemen. Hij moet nog alles bewijzen bij Real op CL-niveau. Dan pas ben ik overtuigd.

Lees meer