Schotse bondscoach is oude bekende van Lukaku: “Op training moest ik Romelu van het veld sleuren”

De Rode Duivels kijken dinsdag (20u45) in het Koning Boudewijnstadion Schotland in de ogen. “We moeten hopen op een perfecte prestatie, vooral defensief. Want elke fout zal afgestraft worden”, stelde de Schotse bondscoach Steve Clarke, die nog met Romelu Lukaku gewerkt heeft bij West Bromwich, in het Koning Boudewijnstadion.

Clarke werd drie weken geleden aangesteld als opvolger van de ontslagen Alex McLeish (ex-Genk) en debuteerde zaterdag als bondscoach met een nipte 2-1 zege tegen Cyprus. Twee minuten na de gelijkmaker van Ioannis Kousoulos in de 87ste minuut zorgde invaller Oliver Burke ervoor dat de drie punten in Hampden Park bleven. Schotland staat zo met zes punten naast Rusland op de tweede plaats, op drie punten van België.

“Eden Hazard is waarschijnlijk de beste tegen wie ik al heb gespeeld

Liverpool-linksachter Andrew Robertson

“Er gingen veel dingen goed in onze wedstrijd tegen Cyprus, enkele elementen moeten echter beter voor onze match tegen België”, zei Clarke. “Je kan niet alles veranderen in zeven trainingssessies. Maar ik denk dat onze vorm goed was tegen Cyprus. Soms gingen we er misschien te hard voor, maar dat kwam doordat we absoluut de drie punten wilden pakken.”

De nummer 44 op de FIFA-ranking is uiteraard op zijn hoede voor de confrontatie met ‘s werelds nummer een. In september van vorig jaar gaven de Duivels de Schotten een 0-4 pandoering. “Aangezien ik nog niet lang bondscoach ben, heb ik die oefeninterland heel snel bekeken. Nu komt het er op aan ons plan goed uit te voeren tegen de Belgen”, vervolgde Clarke. “We moeten hopen op een perfecte prestatie, vooral defensief. Want elke fout zal afgestraft worden. We zullen hen met respect behandelen. Maar we willen het hen morgenavond zo lastig mogelijk maken. We weten tot wat België in staat is. Het wordt een mooie uitdaging.”

4
BELGA

In het seizoen 2012-2013 had Clarke als coach van West Bromwich Albion Romelu Lukaku onder zijn hoede. “Het was fantastisch om met hem te werken. Dat seizoen maakte hij 17 doelpunten. Romelu werkt enorm had. Op training moest ik hem van het veld sleuren, zodat hij zijn benen ook wat rust zou gunnen. Hij bleef maar oefenen. Ik ben blij dat hij zo’n mooie carrière aan het uitbouwen is. Al hoop ik dat hij het morgenavond niet te goed zal doen.”

4 Lukaku in het shirt van West Bromwich.
AFP Lukaku in het shirt van West Bromwich.

Andrew Robertson is de sterspeler van Schotland. “We willen op het grote podium tonen tot wat we in staat zijn. Als we morgenavond een topresultaat kunnen behalen, staan we er goed voor in de groep en zetten we ons ook terug op de voetbalkaart”, zei de linksachter, die onlangs met Liverpool de Champions League won. De 25-jarige Robertson kijkt uit naar de confrontatie met het Belgisch sterrenensemble. “Dit is een wedstrijd die je absoluut wil spelen. Hopelijk spelen we morgenavond aan 100 procent, en dan zullen we zien waar dat ons zal brengen.”

In september vorig jaar vertrokken de Rode Duivels met een 0-4 zege uit Hampden Park. “Sinds die oefeninterland hebben we als team stappen gezet. De spelers zijn naar elkaar toe gegroeid. We hebben fouten gemaakt, maar leerden daaruit. Op het veld moeten we soms wel nog slimmer handelen.”

4
Action Images via Reuters

“Dit wordt de lastigste confrontatie in onze groep, zeker op verplaatsing”, vervolgde de Schotse aanvoerder. “Maar we moeten proberen iets te rapen. Sinds de WK-kwalificatiematch tegen Engeland in 2017 (2-2) hebben we geen resultaat meer behaald tegen een groot team. We moeten maken dat we moeilijk te verslaan zijn, dat ze heel veel moeite moeten doen voor de drie punten. Hopelijk kunnen we de Belgen irriteren, en we hebben ook spelers die hen pijn kunnen doen.”

“Om een resultaat te behalen, is een offday van België nodig, want ze hebben veel meer kwaliteit in hun kern. België bulkt natuurlijk van het vertrouwen, na de prestaties van de voorbije jaren. Maar wij kunnen het elk groot team moeilijk maken”, aldus Robertson, die ook nog lof had voor Eden Hazard. “Hij is waarschijnlijk de beste tegen wie ik al heb gespeeld. Hij is één van de beste spelers van de wereld en verdient zijn transfer naar Real Madrid.” 

4
REUTERS

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • eric debanne

    Topcoach ...goeie uitspraak ! Succes voor Schotland

  • Roel Corthals

    Mooie mentaliteit dat veel respect verdient

Lees meer