Wilmots bevestigt: Boyata én Lombaerts out voor EK

Bondscoach Marc Wilmots heeft vanavond tot zijn grote spijt moeten bekendmaken dat ook Nicolas Lombaerts het EK zal missen. Ook rond Dedryck Boyata zijn er grote twijfels gerezen. "Daarom roep ik Christian Kabasele op", aldus Wilmots, die nog eens diep zuchtte. "C'est la vie."

Nóg meer defensieve kopzorgen voor bondscoach Marc Wilmots, wiens verdedigend compartiment al serieus geteisterd werd. Na Vincent Kompany en Bjorn Engels moeten nu ook Nicolas Lombaerts en Dedryck Boyata verstek geven voor het EK in Frankrijk. Eerstgenoemde heeft nog vocht op de hamstrings, laatstgenoemde liep vandaag op training in Genk een scheurtje op, ook al in de hamstrings. Lombaerts reist wel mee naar Frankrijk als reserve, terwijl de bondscoach ook Christian Kabasele (Genk) bij de selectie heeft gehaald. Hij komt vanavond nog bij de groep, morgen maakt de bondscoach zijn definitieve selectie bekend.

19
BELGA
19
BELGA

"Ik zal beginnen met het slechte nieuws", stak Wilmots op zijn persconferentie na de training in Genk van wal. "Nicolas Lombaerts is onder de scanner gegaan. Het ziet er niet goed uit voor hem. Hij zal niet bij de 23 spelers voor het EK zijn. Bovendien heeft Dedryck Boyata vandaag op training een erge blessure opgelopen. Hij zit opnieuw met een scheur die er voordien ook al was... Niet slecht voor één dag, hé?"

"Dedryck is nu naar het ziekenhuis, maar over zijn naam kunnen we helaas ook een kruis maken. Ik ben geen dokter, maar volgens ons is het een scheurtje op een vorig scheurtje. Dedryck mist dus het EK", aldus de bondscoach, die Lombaerts wel meeneemt naar Frankrijk. "Nicolas gaat als 24e man wel mee naar Frankrijk. Als er zich nog iemand van de fitte verdedigers blesseert en als Nicolas zelf fit geraakt, kan ik alsnog op hem een beroep doen."

"C'est la vie"
Zoveel slecht nieuws, een bondscoach zou voor minder van slag zijn. Toch blijft Wilmots er opvallend rustig onder. "C'est la vie. We moeten het er mee doen hé... Het ongeluk van iemand betekent geluk voor een ander. Zo komt Christian Kabasele bij de selectie. Hij is een robuuste, sterke verdediger die met heel veel zin naar ons komt. Hij was aan de telefoon heel gelukkig toen ik hem het nieuws daarnet vertelde."

"Ik ben hier niet om te wenen, ik ben hier om oplossingen te zoeken", ging Wilmots verder. "Zelfs na alle blessures hebben we nog een verdediging die niet misstaat. Als je Toby Alderweireld, Jason Denayer, Thomas Vermaelen en Jan Vertonghen kan opstellen, is dat toch niet slecht. Daarnaast hebben we nog opties, met Laurent Ciman, Thomas Meunier, Christian Kabasele en Jordan Lukaku."
    
Die acht verdedigers staan op de lijst van 23 die Wilmots aan de UEFA moest doorspelen. Raakt er daarna nog iemand geblesseerd, mag die (mits medisch attest) vervangen worden door iemand op de reservelijst. Door alle afhakers heeft Wilmots met Laurens De Bock echter nog slechts één verdediger op die lijst staan. Nicolas Lombaerts gaat als reserve wel al mee naar Frankrijk (als 24e speler), maar als hij niet fit raakt én als er nog een andere verdediger uitvalt, wordt het moeilijk. "We zien wel wat er gebeurt, ik denk dat ik al vrijwel alle verdedigers opgeroepen heb die ik kon oproepen."

19 Christian Kabasele.
Photo News Christian Kabasele.

Ik ben hier niet om te wenen, ik ben hier om oplossingen te zoeken. Zelfs na alle blessures hebben we nog een verdediging die niet misstaat. Als je Toby Alderweireld, Jason Denayer, Thomas Vermaelen en Jan Vertonghen kan opstellen, is dat toch niet slecht

Marc Wilmots gelooft in zijn verdedigers
19 Pech dus ook voor deze Nicolas Lombaerts.
Photo News Pech dus ook voor deze Nicolas Lombaerts.

Scheurtjes bij Dembélé en Meunier

Mousa Dembélé (kuit) en Thomas Meunier (dij) hebben allebei een kleine spierscheuring en liggen ongeveer een week in de lappenmand. "Mousa en Thomas hebben vandaag een MRI-scan gehad en daaruit bleek dat ze allebei een scheurtje hebben", verduidelijkte Wilmots. "Zij raken wel klaar voor de start van het EK", klonk het.
    
Dembélé blesseerde zich in de oefeninterland van zaterdag in Genève tegen Zwitserland, Meunier liep zijn blessure op tijdens de slotwedstrijd van Play-Off I tussen Club Brugge en KV Oostende. "Mousa heeft een scheurtje van 4 milimeter. Erg is dat niet, hij raakt zeker klaar voor Frankrijk. Ook Thomas is een dikke week out maar raakt fit voor de EK-start", verzekerde de bondscoach, wiens selectie op 13 juni zijn eerste EK-duel speelt tegen de Italianen.
    
Beter nieuws had Wilmots over Radja Nainggolan. De middenvelder van AS Roma sukkelde een tijdje met een scheurtje in de kuit, maar is aan de beterhand en werkte vandaag al individueel op training. "Radja moet ik echt intomen, we mogen geen risico's nemen. Met hem gaat het goed, ik wil hem zondag (tegen Noorwegen) zien spelen", klonk het.
    
Ook Yannick Carrasco ging onder de scanner, maar over hem had Wilmots goed nieuws. De winger van Atletico Madrid had zich als laatste speler bij de selectie gevoegd en beperkte zich maandag tot wat loopwerk. "Met zijn enkels gaat het goed, tegen zondag raakt hij zeker speelklaar."

Morgen oefent de selectie van Marc Wilmots opnieuw in Genk, woensdag sparren ze in het Koning Boudewijnstadion tegen Finland (20u45). Donderdag, vrijdag en zaterdag volgen nieuwe oefensessies op Limburgse bodem, zondag is er de uitzwaaiwedstrijd in Brussel tegen Noorwegen (18u). Op dinsdag 7 juni reist de selectie af naar Bordeaux, op 13 juni (in Lyon) volgt hun eerste groepswedstrijd tegen Italië.

Radja moet ik echt intomen, we mogen geen risico's nemen. Met hem gaat het goed, ik wil hem zondag (tegen Noorwegen) zien spelen

Wilmots had goed nieuws over Nainggolan
19
BELGA
19
Photo News
19
BELGA
19
BELGA
19
BELGA
19
Photo News
19
BELGA
19
Photo News
19
BELGA
19
BELGA
19
BELGA
19
Photo News
19
BELGA
19
BELGA
19
BELGA

Lees meer